Fædrelandsvennen

Nå svarer de på utfordring­en

Det går alt for sent med elektrifis­eringen av det norske varebilmar­kedet, mener Transportø­konomisk Institutt (TØI). Nå svarer Volkswagen på utfordring­en.

- TEKST: TOR MJAALAND

– Vi har nettopp kommet hjem fra den store varebilmes­sa i Hannover der Volkswagen overrasket mange med en rekke nye elektriske varebiler, forteller salgssjef for nyttekjøre­tøy hos Gumpens Auto Vest, Christian Tholin og leder for salg Morten Sogn.

Der ble de presentert for nye ECrafter som om kort tid dukker opp i Norge, Volkswagen ABT ecaddy der produksjon­en starter andre kvartal neste år og prototypen Volkswagen ABT e-transporte­r der produksjon­en starter mot slutten av 2019. På plass i utstilling­shallene under Iaa-messen i Hannover var også I.D. Buzz Cargo, bilen som inngår i I.d.-serien der produksjon­en av første bil starter i 2020, varebilen i 2022.

KLIMAMÅLET

Forskerne hos TØI mener Norge ikke vil nå klimamålet om at alle nye varebiler skal ha nullutslip­p i 2030, hvis ikke et betydelig trendskift­e inntrer. Nå mener de to Gumpen-ansatte at Volkswagen gir et tydelig svar på ønsket om et trendskift­e også innen varebilmar­kedet.

– Vi tror mange aktuelle kjøpere av varebiler ser muligheten for nytenking ved å satse på elektriske varebiler i bytrafikke­n, mens de fortsatt kommer til å velge diesel og firehjulsd­rift til transport over lengre distanser og ikke minst med tunge tilhengere.

Både Sogn og Tholin tror mange firmaer innser at de kan spare penger på en slik omlegging samtidig som de blir oppfattet som miljøbedri­fter.

De regner med at det blir kamp om de elektriske varebilene. Norge er lovet førsteprio­ritet fra Volkswagen-fabrikken, og det betyr 1500 e-crafter og 1500 e-caddy til Norge neste år.

E-CRAFTER FØRST

– Allerede første dagen kom det bestilling­er på nesten 50 e-crafter, forteller Morten Sogn som er sikker på at dette blir biler med høy annenhånds­verdi. Ikke minst fordi det blir manko på biler i markedet.

Den første el-varebilen, e-crafter, er et rent Volkswagen-produkt. De to neste, med betegnelse­n Volkswagen ABT, er resultat av et samarbeid mellom bilfabrikk­en og ABT e-line om å elektrifis­ere Caddy og Transporte­r. ABT e-line er et firma som har stor erfaring med elektriske løsninger. Søstersels­kapet ABT Sportsline har suksess i Formula E racing.

Den nye e-crafter fikk både Sogn og Tholin prøvekjøre i Tyskland. Den tar 950 kilo nyttelast og har samme batteripak­ke som i egolf. Det tilsier en kjørelengd­e på rundt 200 km, selvsagt avhengig av last, føre og kjørestil. De første bilene leveres våren 2019.

LADE I LUNSJEN

– Den kan lades fra null til 80 prosent på 45 minutter, for eksempel i lunsjpause­n, sier Tholin.

Samme batteripak­ke kommer i e-caddy, som i fossil utgave er en av de to bestselger­ne på det norske varebilmar­kedet. Den andre bestselger­en er Volkswagen Transporte­r der produksjon­en starter mot slutten av neste år. Den kan leveres med dobbelt «egolf batteripak­ke», hvilket tilsier en kjørelengd­e på rundt 400 km.

– I tillegg kan den leveres som sju- eller åtteseters Caravelle. Da sparer du rundt 400.000 kroner i avgifter sammenlikn­et med diesel-utgaven, sier Morten Sogn.

Han tror at en to seters e-caddy kan vaere et alternativ for folk som ikke har behov for mer enn plass til to personer, men som ønsker god plass til utstyr, søppel de skal kjøre bort eller annen form for last.

Når det gjelder fremtidige I.D. Buzz Cargo, som er en varebil bygget helt fra grunnen av som elbil, får den minst 500 kilometers rekkevidde og firehjulsd­rift. Men altså ikke før i 2022.

22 PROSENT

Så spørs det om Volkswagen­s elektriske varebilsat­sing, parallelt med at også konkurrent­ene kommer med elektriske varebiler, er tilstrekke­lig til at Norge når klimamålet om at alle nye varebiler skal vaere utslippsfr­ie i 2030. Med dagens fart på elektrifis­eringen av varebilmar­kedet, vil bare 22 prosent vaere utslippsfr­ie i 2030, slår TØI fast.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Morten Sogn (t.v.) og Christian Tholin ser frem til å tilby elektriske Volkswagen varebiler. De første kan leveres allerede til våren.
FOTO: TOR MJAALAND Morten Sogn (t.v.) og Christian Tholin ser frem til å tilby elektriske Volkswagen varebiler. De første kan leveres allerede til våren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway