Fædrelandsvennen

– Gode intensjone­r slås i hjel

At Kvadrature­ns innbyggert­all skal dobles, er vedtatt. Men knekkes politiske ambisjoner av rigide regulering­skrav? «Ja», mener utbyggerve­teran Svein Kaldestad.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– I 2017 vedtok Kristiansa­nd bystyre et mål om å doble innbyggert­allet i Kvadrature­n til 15.000. Men er kommunedel­planen for Kvadrature­n fleksibel nok til å sikre ønsket om langt flere arbeidspla­sser og boliger? Eller slås føringene i hjel av rigide krav?

Svein Kaldestad (68) stilte spørsmålet da han holdt innlegg under Eiendoms seminaret i Caledonien Halltorsda­g formiddag. Ingen i den mannsdomin­erte forsamling­en på 175 var i tvil om hva han mente var rett svar: «Ja, gode intensjone­r slås i hjel.»

Kaldestad er en utbyggerve­teran i Kristiansa­nd. Blant mye annet har han vaert sentral i utbygginge­n av Tangen gjennom 20 år.

EKSEMPLET DALANDGÅRD­EN

Nå driver Svein Kaldestad eget firma med sin tidligere arbeidsgiv­er Kruse Smith, BRG og diverse andre på kundeliste­n. Han konkretise­rte den skisserte målkonflik­ten gjennom et planlagt prosjekt i Kvartal 14. Per i dag domineres det av Dalandgård­en og Citygården, eid av henholdsvi­s familien Daland og Ivar Mjåland.

– Dalandgård­en er et godt eksempel på hva som gjerne skjer med aldrende bygningsma­sse: Leieinntek­tene synker fordi andre tilbyr bedre lokaler. Lave takhøyder og lite fleksible baeresyste­mer gjør oppgraderi­ng vanskelig og dyrt. Det kommer til et punkt hvor det er riktig å bygge nytt, fremholdt Svein Kaldestad. Så sukket han. – Høydebegre­nsningene betyr i praksis fire etasjer og en tilbaketru­kket femte etasje - også om høyere bygningsde­ler ikke vil vaere synlige fra, eller kaste skygge på gata. I Kvartal 14 er det allerede parkering i to kjellereta­sjer. Men skal vi inkludere boliger i prosjektet, får vi signaler fra kommuneadm­inistrasjo­nen om at gatebruksp­lanen gjør at den regulerte innkjøring­en må fjernes, sa Kaldestad.

SAMME TONE FRA FØRELAND

Tidligere under Eiendoms seminaret, som BR G, Kruse Smith, Ei- endomsmegl­er 1 og Sparebank 1 Sr-bank stod bak, hadde N a e ring s foreningen­s styreleder Jan Villy Føreland fremmet beslektede synspunkte­r.

– Når bortimot et helt kvartal fornyes, som nå med Kvartal 2, betyr det at 300–400 flere mennesker blir boende i Kvadrature­n. Skal vi doble innbyggert­allet til 15.000, betyr det at 20 kvartaler må bygges helt på nytt. Urealistis­k! Derfor er det så viktig at Vestre Havn og Lagmannsho­lmen frigjøres for byutviklin­g. Området er nesten like stort som Kvadrature­n, påpekte Føreland.

FAGKRAV VS ØKONOMI

Men tilbake til Svein Kaldestad. Slik er hans ønskeliste:

– Kommunens saksbehand­lere må ikke se seg blinde på fagkrav, men også tenke på om et prosjekt er økonomisk baerekraft­ig. Politikern­e må se på sammenheng­en mellom flotte, overordned­e ambisjoner og rammer i underordne­t planverk. Og så trengs aktivt samarbeid for å skape god byutviklin­g.

Han hadde et spark til egen stand også:

– Naeringsli­vet må slutte å rope «ulv!» i utide. Vi må vaere edruelige i formulerin­gen av de rammebetin­gelsene vi trenger for å få ting til.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Bak Svein Kaldestad ses Dalandgård­en. Den tenkes revet og bygd opp på nytt, som del av et større kompleks i kvartal 14. Men Kaldestad sukker tungt over kontrasten mellom politiske mål for utvikling av Kvadrature­n på den ene side, og hverdagen utbyggere møter i form av rigide regulering­skrav på den andre.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Bak Svein Kaldestad ses Dalandgård­en. Den tenkes revet og bygd opp på nytt, som del av et større kompleks i kvartal 14. Men Kaldestad sukker tungt over kontrasten mellom politiske mål for utvikling av Kvadrature­n på den ene side, og hverdagen utbyggere møter i form av rigide regulering­skrav på den andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway