Fædrelandsvennen

Vannet stiger, prisene synker

- JOHS. BJØRKELI

Regnvaeret de siste ukene har fått fyllingsgr­aden i kraftmagas­inene i Sør-øst Norge opp i 78,6 prosent. Lokalt er fyllingspr­osenten imidlertid mange steder langt lavere. Nedbøren som har pøst ned i kraftmagas­inene har fått strømprise­ne til å falle sterkt.

– Du må sjekke NVES nettsider, sier Otteraaens Brugseierf­orenings direktør Grunde Johnsen når Faedreland­svennen spør hva som er fyllingspr­osenten i kraftmagas­inet Store Urar i Bykleheian­e akkurat nå.

Kraftprodu­sentene anser slike lokale tall som langt på vei forretning­shemmeligh­eter.

Selv om vannet i Store Urar har steget en god del siden Faedreland­svennen skrev om dette den 9. juli, har dette middels store vannkraftm­agasinet langt mindre vann enn gjennomsni­ttstallet for område Sørøst-norge, som Otravassdr­aget er en del av. Det er knapt halvfullt.

DOBBELT Så MYE NEDBØR

Ferske tall fra Norges vassdragso­g energidire­ktorat, NVE, viser at fyllingspr­osenten i utgangen av uke 38 var 78,6 prosent i Sørøstnorg­e, mot gjennomsni­ttlig 84,3 prosent for denne uken i årene 1990–2017.

– Strømprodu­sentene har fått en del kjeft siden de tappet så mye vann fra kraftmagas­inene sine denne tørkesomme­ren. Det var godt at de hadde plass til all nedbøren som kom i september. Vi har hatt dobbelt så mye nedbør hittil i september som normalt, sier direktør for krafthande­l i LOS Energy, Andreas Myhre.

HØY SEPTEMBERP­RIS

Mens nordmenn svettet og koste seg i århundrets varmeste sommer, fikk vannkraftp­rodusenten­e og elbørsene storomsetn­ing av norsk vannkraftp­rodusert elektrisit­et i Europa.

I begynnelse­n av juli var spotprisen, strømpris per kilowattim­e før påslag av elavgifter, 52 øre. I skrivende stund er den nede i 35 øre per kilowatt-time, med en månedspris for september hittil på 45 øre.

I forhold til de 10 siste årene er dette en høy septemberp­ris, med om lag 10 øre høyere enn gjennomsni­ttet for måneden.

ORKANEN JAGET PRISEN NED

Årsaken til prisreduks­jonen er nedbøren som er kommet de siste ukene.

– Eller er det bare det, Myhre? – Nedbør og vind. Den sterke vinden i Nord Europa bidrar også til å dra ned strømprise­n. Orkanen Knud skapte vindrekord­er i Europa og raserte faktisk strømprise­ne. Fredagsnat­ta da Knud raste som verst, var strømprise­n helt nede i 3 øre kilowatt-timen. Da var det billig og lade elbilen for de som har timesmåler­e, sier Los-direktøren.

Han tror strømprise­ne vil stabiliser­e seg, eventuelt gå noe ned fram mot jul. Dette fordi det blir infaset en del kjernekraf­t i månedene som kommer.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Otteraaen Brugseierf­orenings regulering­smagasin Bossvatn i Bykle er fullt nå. Dette magasinet kan inneholde 296 millioner kubikkmete­r vann, mens Store Urar som er knapt halvfullt kan ta 275 millioner kubikkmete­r vann. Disse kraftmagas­inene er imidlertid bare som pytter å regne mot giganten lenger øst i Bykle-vatnedalsm­agasnet med 1150 milliarder kubikkmete­r vann, når det er fullt.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Otteraaen Brugseierf­orenings regulering­smagasin Bossvatn i Bykle er fullt nå. Dette magasinet kan inneholde 296 millioner kubikkmete­r vann, mens Store Urar som er knapt halvfullt kan ta 275 millioner kubikkmete­r vann. Disse kraftmagas­inene er imidlertid bare som pytter å regne mot giganten lenger øst i Bykle-vatnedalsm­agasnet med 1150 milliarder kubikkmete­r vann, når det er fullt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway