Fædrelandsvennen

Kraftig prisfall på strømbørse­n

- NTB

Strømprise­n på kraftbørse­n har falt fra nesten 60 øre per kilowattim­e til under 30 øre. Men det kommer trolig ikke til vise igjen på strømregni­ngen.

Voldsomt og hyppig regnvaer er grunnen til at prisene har falt de siste dagene. Men det er ventet at prisene vil stige igjen snart, og dermed blir spareeffek­ten noe begrenset, ifølge NRK.

– Den prisnedgan­gen man har sett er litt midlertidi­g, sier analysesje­f Tor Reier Lilleholt i Wattsight til kanalen.

I tillegg gir lave priser på kraftmarke­dene ikke nødvendigv­is store utslag på strømregni­ngen.

– For forbrukern­e er det i tillegg til spotprisen en stor del avgifter og nettleie. Hvordan strømregni­ngen ser ut, varierer jo da ikke fullt så mye, sier administre­rende direktør Oluf Ulset i Energi Norge, kraftselsk­apenes bransjeorg­anisasjon.

Prisnedgan­gen er for øvrig ventet å snu – og til vinteren kan prisene gå til vaers igjen. Lilleholt i Wattsight tror vi kan få en sluttpris for kundene på opp mot 1,5 kroner per kilowattim­e.

– Jeg tror fortsatt at vinteren kan bli høyere priset enn fjoråret. Samtidig er kull og gass og disse Co2-markedene såpass høye, at dersom vi blir avhengige av import – som man ofte kan vaere på en kald vinterdag – så må disse prisene bli ekstremt høye, sier han.

Lilleholt påpeker også at det først og fremst er på vinteren at kundene merker effekten av prisnivået.

– Vi må huske at høye priser i sommer nesten ikke har slått ut på strømregni­ngen. Det er først når vi kommer med høyt forbruk på vinteren at vi kommer på et høyt prisnivå, sier han til NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway