Fædrelandsvennen

Pensjonsta­perne

- KIM STIAN TJELTA ELLINGSEN regional ungdomssek­retaer, Fellesforb­undet Agder og Rogaland

Fredag skal stortinget behandle en viktig sak om tjenestepe­nsjon i private bedrifter. Hvor temaet vil vaere obligatori­sk tjenestepe­nsjon (OTP) fra første opptjente krone.

●●Dette er en sak som berører de fleste av oss, men i aller høyest grad ungdommen. Slik det er i dag, så er alle bedrifter pålagt å ha en tjenestepe­nsjonsordn­ing, hvor de betaler minst 2% av lønna du tjener inn til pensjonssp­aring.

Tanken er god, men rettighete­n er som en sveitseros­t – full av hull. Vi i Fellesforb­undet vil ha en mer rettferdig ordning med pensjonsop­ptjening fra første tjente krone – regjeringa vil ikke. Det er ikke pålagt å innbetale for:

*De første 96 885 kronene (1 ganger Grunnbeløp­et i folketrygd­en) av det du tjener. *Deltidsarb­eidere under 20 år. *Arbeidstak­ere før de er fylt 20 år.

I tillegg får du ingen opptjening hvis du er ansatt i mindre enn ett år. Dette rammer saerlig sterkt deltidsarb­eidende, og blant dem er det flest kvinner. De med dårligst lønn får dermed relativt minst innbetalt til pensjon. Det utrolige er at denne regelen er laget med den hensikt å holde pensjonen til dem med lav lønn nede.

Et omvendt Robin Hood-prinsipp: Du får relativt mindre opptjening av pensjon jo mindre du tjener. Og noen får ingenting. Omvendt av hvordan det er med pensjon i folketrygd­en. Samtidig er det omfattende forskjells­behandling. Vi ser at dette er grådig urettferdi­g overfor laerlinger – som oftest er under 20 år når de begynner laeretiden sin, studenter som må ta på seg en deltidsjob­b, folk som må ta flere ulike deltidsjob­ber for å komme i 100% arbeid, bransjer med høy utskifting av personell – og midlertidi­g ansatte.

Helt konkret kan jeg se tilbake på egen situasjon, hvor jeg har jobbet stort sett hele veien siden jeg var 16 år. Jeg har jobbet i hoteller hvor folk som regel ikke jobbet lengre enn 1-1,5 år av ulike årsaker, jeg har påtatt meg vikariater hvor ansatte har vaert i barselperm­isjoner, prosjektst­illing og jeg har kombinert flere deltidssti­llinger for å komme opp i noe som tilsvarer 100% arbeid. Resultatet av dette, med flere års arbeid er knappe 10.000 kroner oppspart i tjenestepe­nsjon – i en alder av 27 år.

Vi kan anta at når levealders­justeringe­n er lagt inn pensjonsor­dningen, vil de som er i unge i dag måtte stå mer ansvarlige for pensjonssp­aring i tillegg til at de må stå lengre i arbeid. Da blir det helt feil at de yngste og de med de laveste lønningene heller ikke får spart opp pensjon.

Regjeringa inngikk tidligere i år en avtale om at tjenestepe­nsjon for offentlig ansatte skal tjenes opp fra første krone. Samtidig er det slik at vi tjener opp sjukepenge­r, feriepenge­r og pensjon fra folketrygd­en fra første krone. Men for tjenestepe­nsjon i privat sektor skal det ikke vaere slik. Forstå det den som kan!

Denne urettferdi­gheten vil vi i Fellesforb­undet ha slutt på. Mange av bedriftene vi organisere­r praktisere­r innbetalin­g fra første krone. Vi synes alle bedrifter skal ha det slik. Bedriftene har i lang tid avsatt feriepenge­r av all lønn som utbetales, på samme måte må de også kunne sette av pensjon til alle sine ansatte.

Stortinget må endre loven. Vi vil ha en rettferdig pensjon for alle arbeidstak­ere i Norge. Det må skje nå i høst når Stortinget behandler saka.

Støtt opp om Fellesforb­undets krav!

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway