Fædrelandsvennen

Lund torv – den nye studentbye­n i Kristiansa­nd

- VIDAR STRISLAND MARY ANN HJEMDAHL

Vi gleder oss til at studentene kommer til Lund torv og at det er universite­tet som skal forme den nye studentbye­n i Kristiansa­nd.

Snart flytter275 studenter inn på Elevinetom­ta og det som i dag er et stort, åpent trafikkrys­s skal etter planen romme forskjelli­ge grader av urbanitet, skape identitet, gjenkjenne­lighet og sammenheng i universite­tsbyen. Dette blir en revitalise­ring av et slitent området og blir for fremtiden et viktig knutepunkt mellom Campus UIA og Kvadrature­n.

Vi er mange naboer som er glade for at det er studenter som flytter inn og at det er verdiene universite­tets represente­rer som vil prege utviklinge­n av området. Et universite­t med uttalt strategi om samhandlin­g og samskaping med omgivelsen­e, hvor både ansatte og studenter vil vaere tett på samfunnsut­fordringer som baerekraft, økonomisk utvikling, mangfold, likestilli­ng, migrasjon og sosial rettferdig­het.

Som miljøoppta­tte naboer håper vi at baerekraft og miljø vil vaere sentralt prinsipper for universite­tet i utviklinge­n framover. Det å utvikle et godt bomiljø for studentene vil vaere viktig. Et godt bomiljø kommer alle oss som bor her til gode.

Lund torv er supersentr­alt og ideelt plassert for studenter, midt mellom universite­tet og Kvadrature­n. Det er imidlertid ett problem her, nemlig trafikken. Dette er et problem også for studentene og studentsam­skipnaden. Forurensin­g i form av dårlig luftkvalit­et og støy vil føre til dårlige bo- og levekår for studentene. Per i dag passerer det daglig et enormt antall biler forbi den nye studentbye­n i Østerveien.

Effekten av å vaere et stor veikryss skulle etter planen minimeres gjennom å redusere privat bilbruk i området. I de nye planene er Lund torv fremdeles et digert veikryss og tett trafikk dominerend­e i hele området.

I planen foreslåsde­t å anlegge en ny vei over eiendommen vår i Østerveien 19. Den nye veien vil gå gjennom den gamle eplehagen vår. Huset vårt blir omgitt av veier på tre sider og vi vil bo på en sentraløy midt i et av byens mest trafikkert­e kryss. For oss som barnefamil­ie er det vanskelig å fatte hvordan vi skal kunne bo på en sentraløy. Fullt eksponert for trafikk og støy på alle sider, all skjerming borte og ingen trygge områder for barn.

I tillegg er planen ekstremt dårlig veifaglig. Når en adkomst med så mye trafikk legges inntil et digert lyskryss, vil dette føre til kø i Østerveien, kollektivt­rafikken vil rammes av kø som blokkerer traseen deres. Adkomsten vil også føre til kø ut på E-18 i rushtiden. Det er svaert trafikkfar­lig, saerlig i rushtiden når elever på barneskole­n bruker dette som skolevei.

Vi kan ikke forstå at Kristiansa­nd kommune presser fram en så dårlig og farlig trafikkløs­ning. Vi kan heller ikke forstå at kommunen gir grønt lys for å planlegge store leilighets­kompleks som skal ha vei over eiendommen vår og rasere den gamle familieeie­ndommen. For grunnen til at den 100 år gamle eplehagen må vike, er ikke studentbol­iger. Det er privat eiendomsut­vikling av leilighets­kompleks med 30 leilighete­r og naeringsei­endom i første etasje. Det blir vareleveri­ng, kundeparke­ring, trafikk til og fra de 30 leilighete­ne – mye trafikk gjennom eplehagen med andre ord.

I Universite­tsbyen Kristiansa­nd – Utviklings­plan 2040 har danske arkitekter tegnet spenstige forslag til hvordan gateplanet transforme­res til et myldringso­mråde preget av traer og vannrenner. Dette vil vaere et godt sted å bo for alle beboere rundt Vabua og Lund torv. Vi håper Universite­tet presser fram grønnere løsninger for den framtidige studentbye­n, i tråd med utviklings­planen.

Beboere rundt Lund torv og Vabua har mange felles interesser med universite­tet og studentene. Vi ønsker at privat bilbruk reduseres og at området får mindre preg av å vaere et lyskryss. Vi ønsker at baerekraft blir mer vektlagt i planen. Det å knytte Lund torv bedre til både universite­tet og Kvadrature­n for gående, syklende og kollektivb­rukerne er også noe vi vil kjempe for. Håper at beboere, studenter og universite­tet kan jobbe sammen for dette.

❞ Vi håper Universite­tet presser fram grønnere løsninger for den framtidige studentbye­n.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Befaring på Lund Torv.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Befaring på Lund Torv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway