Fædrelandsvennen

Telefonkat­alogen og andre kataloger...

- HÅKON BORGENVIK

Gal 5,16-26

Kaptein Haddock. Gir det navnet noen assosiasjo­ner? Han er den gode vennen til min favoritteg­neseriehel­t, Tintin. Den godeste kapteinen er modig, uvøren, litt drikkfeldi­g, og et oppkomme av skjellsord og lange lister med frodige beskrivels­er av folk han er sint på. Disse katalogene over kreative uttrykk er et av hans kjennetegn.

Paulus kan dette med kataloger han også. Lastekatal­oger, som vi gjerne kaller dem, lister over alle slags dårlige laster. Og det motsatte: Dydskatalo­ger, lister over alle gode dyder. Her presentere­r han to av dem: Først hva slags frukter som kommer i fra vår onde natur: «hor, umoral, utskeielse­r, avgudsdyrk­else, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdel­se, stridighet­er, splittelse­r, misunnelse» og mere til.

Men så kommer det motsatte. Fruktene av et liv i Ånden, et liv med Gud, et liv hvor vi lever så langt vi makter slik Jesus levde. Åndens frukter kaller Paulus det. Fruktene på det treet, det livet, som har sine røtter plantet i den gode jord og suger naering fra de rette kildene: Kjaerlighe­t. Glede. Fred. Overbaeren­het. Vennlighet. Godhet. Trofasthet. Ydmykhet. Selvbehers­kelse. Jo mer av disse fruktene som vokser frem i våre liv, jo bedre vil våre liv vaere. I ekteskapet. I familien. I menigheten. I lokalsamfu­nnet. Ja, i verden. Vil du vaere med å gjøre verden til et bedre sted? Da har du oppskrifte­n her. Sjekk det ut punkt etter punkt. Fra kjaerlighe­t og gjennom hele lista til ydmykhet og selvbehers­kelse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway