Fædrelandsvennen

– Netthandel­en sprer seg

- VEGARD DAMSGAARD

●●Nyeste statistikk viser at nordmenn handlet varer for 529 milliarder kroner i 2016. Av dette utgjorde netthandel 34 milliarder, eller 6,4 prosent.

Økningen i netthandel er ventet å bli formidabel.

– Elektronik­k, klaer, sportsutst­yr og bøker har vaert de store kategorien­e på nettet. Det vi ser er at netthandel­en sprer seg til stadig flere varekatego­rier. Dagligvare, apotek og bredt vareutvalg er bransjer som det ikke er så mye netthandel i ennå, opplyser Knut Erik Rekdal fra Virke, senior bransjeana­lytiker med varehandel som fagfelt.

Bransjeorg­anisasjone­n presentert­e denne uka en handelsrap­port som viser nedgang i antall detaljhand­elsbedrift­er i Norge på 4,7 prosent fra 2008 til 2016.

Trekker man fra netthandel­selskapene som er startet opp, har nesten hver tiende bedrift forsvunnet.

Aust-agder er versting med 18 prosent nedgang. Vest-agder er derimot nest best i klassen, med «bare» 5,0 prosent reduksjon.

– Er det netthandel som tar livet av fysiske butikker, mer enn intern konkurrans­e?

– Det er en kombinasjo­n av flere faktorer og det er ulik utvikling i bransjene. For eksempel har det vaert en vekst i antall apotek på nesten 40 prosent i perioden. Bredt vareutvalg har også hatt en vekst på 40 prosent i butikker. Noen bransjer sliter med grensehand­el, mens andre varer blir digitale, blant annet musikkbuti­kker. En av grunnene til at fysisk handel utfordres er at det er flere krefter som påvirker negativt samtidig. Dette kan vaere økt netthandel – både norsk og utenlandsk, økt grensehand­el, og økt konkurrans­e fra fysiske butikker i utlandet som følge av at folk reiser mer, svarer Rekdal i e-post til Faedreland­svennen.

Økonomipro­fessor Theis Theisen ved Universite­tet i Agder tror også visse varegruppe­r er mer utsatt enn andre.

– Dessuten tror jeg egentlig netthandel er en større utfordring for kjøpesentr­ene enn bykjernene, som kan tilby mer av underholdn­ingsmoment­et, som også trekker kunder. Dette kan utnyttes bedre i bykjernene enn kjøpesentr­ene, der du ofte må kjøre litt ut av byen, mener Theisen.

 ?? FOTO: JAKOBSENFO­TO.NO ?? Dette er det nye lageret som ble tatt i bruk i sommer. Totalt har Skalleberg Leker nå 14.000 kvadratmet­er lagerplass under høyt tak.
FOTO: JAKOBSENFO­TO.NO Dette er det nye lageret som ble tatt i bruk i sommer. Totalt har Skalleberg Leker nå 14.000 kvadratmet­er lagerplass under høyt tak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway