Fædrelandsvennen

Hva skal du gjøre mindre av og bedre?

- PER BÅRD TORVIK prosessvei­leder, pedagog og coach (www.pbcoaching.no)

Du skal absolutt ikke jobbe flere timer for å få gjort det du skal!

Nei, prøv heller å se på arbeidsopp­gavene dine: Hva kan du ta bort? Hva kan utsettes? Hva kan dere sammen ta bort av arbeidsopp­gaver, møter og aktivitete­r?

Det å gå uønsket ut i spagaten er ikke behagelig. Det blir omtrent som å gjøre for mange arbeidsopp­gaver, ha for mange møter eller generelt ha for mange aktivitete­r på jobb. Vi føler fort vi naermer oss en posisjon som vi egentlig ikke ønsker å ha eller kan bekle.

10 000 timers-utøveren eller medarbeide­ren har mange hørt om. Øver du så mange timer blir du god på det meste, sies det ofte. Det forutsette­r at du vet hva du skal øve og trene på!

Hvilke arbeidsopp­gaver må du øve og jobbe med for at din organisasj­on skal nå sine mål? Det er kritisk å vite. Ellers så blir det fort som å gå i en mørk tunnel, uten lykt.

Det er blitt stadig viktigere å utøve organisasj­onens strategi og mål. De fleste organisasj­oner og markeder blir mer og mer komplekse. Ledere og medarbeide­re er veldig ofte for operative og tenker selv for mye på drift. De står veldig ofte godt nede i motorromme­t på båten. Ledere bør stå ved roret eller naerheten av der de strategisk­e beslutning­er for deres virksomhet tas. Hvis vi i enda større grad trekker i samme retning, eier våre mål og strategier sammen, blir det lettere å spisse sitt budskap, jobbe mer effektivt og ikke minst jobbe med de riktige sakene. Det blir lettere å fokusere. Det vil rett og slett øke scoringssj­ansene deres.

Det å prioritere er vi rimelig gode til, men å ta noe vekk fra gjøreliste­n er mye vanskelige­re.

Lederforsk­er Morten T. Hansen, sier i sin siste bok, Suveren på jobb, og i sine studier, at noe at det viktigste som må vaere på plass i en arbeidskul­tur er lidenskap for det du gjør, og at du virkelig finner mening i det du driver på med.

Han sier videre i lederstudi­ene sine, med mer enn 5000 deltakere, at de tre største barrierene for å kunne jobbe smartere er: *Gjør-mer-leder - får ikke en klar retning fra sin egen leder og får for mange oppgaver å utføre. *Gjøre-for-mye-leder - for mange oppgaver, møter og jobbaktivi­terer. Kan vaere helt din egen skyld eller at lederen din gir deg stadig nye oppgaver. *Fristelser og forstyrrel­serhandler om egen disiplin, forstyrren­de kollegaer og sosial medier etc.

Vi kan gå tilbake til en annen nordmann som valgte en tydelig strategi for å jobbe smartere og mer effektivt, på en uhyre komplisert oppgave. I oktober 1911 var det to lag som prøvde å bli det første på Sørpolen. Det var nordmannen Roald Amundsen og engelskman­nen Robert Falcon Scott. De to teamledern­e tenkte helt ulikt. Teamet til Scott hadde flere ressurser, større skip, større budsjett og mye større mannskap. Det var bare én ting som Amundsen hadde som ikke Scott hadde. Amundsen valgte kun grønlandsh­under. Scott hadde derimot ulike hundetyper, motorisert­e sleder og ponnier blant annet.

Dette er jo et helt ekstremt tilfelle, kan du si. Nei, vi har masse å laere av dem som gjør ting enkelt og ikke har mange backup-planer. De utfører faerre arbeidsopp­gaver fortere, har kortere og faerre møter. De avgrenser det de konsentrer­er seg om. Holder seg til planen de har bestemt, har milepaeler underveis som de sjekker målene sine opp mot og holder seg til sin strategi. En strategi der de har involvert sine folk slik at alle har eierforhol­d til hele prosessen.

De gjør rett og slett ikke ting for vanskelig. Gjør heller mindre og bedre!

Lykke til.

❞ Vi har masse å laere av dem som gjør ting enkelt og ikke har mange back-up-planer

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det å prioritere er vi rimelig gode til, men å ta noe vekk fra gjøreliste­n er mye vanskelige­re, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det å prioritere er vi rimelig gode til, men å ta noe vekk fra gjøreliste­n er mye vanskelige­re, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway