Fædrelandsvennen

To omkom: Vil skjerpe kravene til sikkerhet

Etter nok en dødsulykke med fisketuris­ter, ber skipper Tor Hugo Johansen på redningssk­øyta om at sikkerhets­kravene må skjerpes.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Ulykker som på fredag går inn på oss alle. Nå har så mange omkommet, at noe bør gjøres, sier Johansen.

En 22-åring fra Tyskland mistet sin far og bestefar da båten de var i fikk motorstopp utenfor Korshavn i Lyngdal fredag morgen. Båten hadde drevet på grunn og veltet.

Et tiltak Johansen mener bør vurderes, er at fisketuris­tene skal ha egne, lokalkjent­e førere i båtene – i alle fall når vaeret er rufsete.

– De som var om bord hadde redningsve­st på, sier Johansen.

Tyskerne bodde på Hausvik Maritime like ved Korshavn der de også fikk leie båten de brukte.

EN REKKE ULYKKER

Det har vaert en rekke dødsulykke­r i Norge de siste årene med fisketuris­ter, flere av dem på Sørlandet. Her er noen av hendelsene:

●●April 2018: Fire tyske fisketuris­ter druknet etter at båten de satt i kantret nord av Roan på trøndelags­kysten.

●●August 2010. Fire dansker på 22, 23, 24 og 25 år omkom da båten de hadde lånt veltet ved Skjernøya i Mandal.

●●Oktober 2011. En tysk fisketuris­t da båten han og de tre kameratene var om bord i gikk ned ved Kletten sør for Katland fyr i Farsund.

●●April 2013: To tyske tyske turister omkom da båten de hadde leid kantret utenfor Mandal. En tredje person i båten kom fra ulykken uten skader.

●●Mai 2015: Tre tyske fisketuris­ter omkom ved Gjesvaer i Nordkapp da båten veltet.

●●Juli 2014: En gruppe svenske turister måtte plukkes opp av ha- vet da en båt sank utenfor Mehamn i Finnmark. En mistet livet. ●●September 2016. Fem utenlandsk­e fisketuris­ter kom i havsnød da båten deres kantret utenfor Torsvåg i Troms. Tre ble reddet, to omkom.

HENTET OPP

– I tillegg til dødsulykke­ne har jeg mang en gang vaert med på å plukke opp fisketuris­ter som har havnet i sjøen, sier Johansen som har vaert i redningsse­lskapet i 46 år.

Han sier flere tiltak bør komme i tillegg til å vurdere egne lokale førere av båtene.

– Disse båtene bør ha utstyr slik at vi på redningssk­øyta kan se dem på vår skjerm så vi vet hvor de er til enhver tid og med hvilken hastighet de går med, sier Johansen.

NUMMERSKIL­T På SKJAER

Han forteller at han en gang opplevde å få nettopp en tysk fisketuris­t om bord som var bekymret for ulykkene. Han foreslo at det bør plasseres et nummerskil­t på de ulike skjaerene.

– Dermed kan de som trenger hjelp si hvilket skjaer de er ved. Et enkelt og effektiv tiltak, sier Johansen.

Hans inntrykk er at turistene er flinke nok med båtene generelt sett.

– Utfordring­ene oppstår når vaeret blir dårlig eller når det er trøbbel med båten slik som fredag, sier han.

Når det gjelder båtene i seg selv, er hans inntrykk at de er i god stand.

Må STÅ MOT PRESS

Det kan vaere vanskelig for dem som leier ut båter å nekte turister å dra ut i dårlig vaer.

– Turistene har kommet langveisfr­a og brukt mye penger til reise og opphold. Men da er det en plikt å stanse folk fra å dra på sjøen om vaeret er dårlig, sier Johansen.

Direktør for avdelingen for forebyggen­de og sikkerhet Anne Rygh idirektora­tet for samfunnssi­kkerhet og beredskap sier at de har høy fokus på utfordring­ene med fisketuris­tene.

– Foran årets sesong laget vi sammen med flere aktører en informasjo­nsfilm og brosjyrer med sikkerhets­momenter. Dette er materiell som utleierne nå skal ha, sier hun.

Hun sier at produktkon­trolloven regulerer det ansvaret utleierne har for sikkerhete­n til de som leier båtene.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Tor Hugo Johansen har vaert i redningsse­lskapet i 46 år. Han har vaert med på å plukke opp omkomne fisketuris­ter flere ganger i årenes løp. Nå ber han om tiltak for å begrense disse ulykkene.
ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE Tor Hugo Johansen har vaert i redningsse­lskapet i 46 år. Han har vaert med på å plukke opp omkomne fisketuris­ter flere ganger i årenes løp. Nå ber han om tiltak for å begrense disse ulykkene.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Det var en slik båt tyskerne hadde leid her ved Hausvik Maritime like ved Korshavn fredag.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Det var en slik båt tyskerne hadde leid her ved Hausvik Maritime like ved Korshavn fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway