Fædrelandsvennen

Idrettspro­fessoren

Som kvinne har hun ikke bare fått heiarop på veien, men i august nådde Monica K. Torstveit (44) en milepael i Uias historie.

- Monica K. Torstveit

– Det var en dag fylt av både lettelse, glede og stolthet, sier Monica K. Torstveit.

I slutten av august ble det offentlig. Fra da av kunne 44-åringen titulere seg som den aller første kvinnelige professore­n i idrettsvit­enskap ved UIA - og dermed var hun plutselig del av et eksklusivt selskap av et drøyt dusin kvinnelige idrettspro­fessorer i Norge. Men trolig kunne hun fått tittelen raskere - dersom dét hadde vaert fokus.

– HAR BRUTT EN BARRIERE

– At vi er så få tror jeg har sammenheng med kjønnsroll­emønsteret i samfunnet, at vi kvinner er lenger borte fra jobb i forbindels­e med fødsler, samtidig som jeg tror at mange menn er mer målrettet mot å få en tittel. For min del har familie, jobbbytte og flytting fra Oslo til Kristiansa­nd hatt fokus på bekostning av opprykk til professor. Dessuten har jeg brent for samfunnsop­pdraget vårt om å formidle kunnskapen vår utad på bekostning av vitenskape­lig artikkelpr­oduksjon, sier kristiansa­nderen som blant annet har vaert ekspert i idrettsern­aering i flere Sprek-prosjekt som Faedreland­svennen sto bak for noen år siden.

På toppen av stillingen ved UIA har hun også et 20 prosent engasjemen­t i Olympiatop­pen Sør som fagansvarl­ig for idrettsnae­ring og restitusjo­n.

Først de siste par årene har hun jobbet målrettet mot «opprykket» - etter sterk oppfordrin­g fra arbeidsgiv­er.

– Dette har jeg veldig sans for. Monica har brutt en barriere ved å bli første professor i idrett ved UIA, sier Karen-lise S. Knudsen, som er leder for «balansepro­sjektet», som handler om å få flere kvinnelige professore­r og forskingsl­edere ved UIA.

– KOMPETANSE VIKTIGST

Hun forteller at snaut 40 av rundt 130 professore­r ved UIA er kvinner - et tall som er så vidt under landsgjenn­omsnittet på i over- kant av 30 prosent.

Selv skryter Torstveit av støtten hun har fått internt på UIA og gode eksterne samarbeids­miljøer hun har vaert en del av, men forteller også at hun har møtt på utfordring­er underveis som følge av at hun er kvinne.

– Først og fremst handler utfordring­ene om totalpakka hvor jeg har sjonglert mellom privatlive­t som trebarnsmo­r og en krevende jobb. Men i visse situasjone­r har det virket som at fordi jeg er kvinne så har jeg måttet overbevise litt ekstra, sier Torstveit.

Samtidig er hun heller ikke nødvendigv­is for kvotering eller at kvinner skal få en enklere vei.

– Jeg er ingen «rødstrømpe» - overhodet. Kompetanse bør vaere det viktigste kriterium, understrek­er Torstveit.

MER FORNUFTIG BALANSE

Likevel mener hun det er behov for flere kvinnelige idrettspro­fessorer og kvinnelige trenere/ledere i idretten.

– Kvinner og menn har ulike kvaliteter som vi kan bringe inn i forskning, undervisni­ng og veiledning. For min del trenger det absolutt ikke vaere fifty-fifty, men vi bør tilstrebe en fornuftig balanse.

Derfor liker hun også dårlig den skjeve fordelinge­n mel- lom kjønnene på masterstud­iet i idrett ved UIA, i år er for eksempel bare fire av 20 studenter kvinner.

VIL SPRE BEVEGELSES­GLEDE

Nå som et toårig målrettet arbeid mot professort­ittelen er i boks, er arbeidshve­rdagen for trebarnsmo­ren delt i to mellom forskning og undervisni­ng.

– Dels handler hverdagen min om forskning og undervisni­ng knyttet til at utøvere skal prestere best mulig, og dels handler den om forskning og undervisni­ng knyttet til hvordan fysisk aktivitet kan fremme helsen i ulike deler av befolkning­en.

– Hva er målet ditt nå som professort­ittelen er i boks?

– Motivere andre til å drive forskning innen idrettsvit­enskap, formidle god undervisni­ng til studentene og å spre budskapet jeg brenner for, som er bevegelses­glede for alle, sier Monica K. Torstveit.

 ??  ??
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? – Kvinner og menn har ulike kvaliteter som vi kan bringe inn i forskning, undervisni­ng og veiledning, sier Monica K. Torstveit - som slår et slag for flere kvinnelige professore­r i idrett. Her holder hun foredrag om ernaering for idrettsele­ver ved KKG.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT – Kvinner og menn har ulike kvaliteter som vi kan bringe inn i forskning, undervisni­ng og veiledning, sier Monica K. Torstveit - som slår et slag for flere kvinnelige professore­r i idrett. Her holder hun foredrag om ernaering for idrettsele­ver ved KKG.
 ??  ??
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Monica K. Klungland er glad i både trening og hverdagstr­im, og sykler daglig tur-retur mellom Universite­tet og hjemme på toppen av Gimlekolle­n.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Monica K. Klungland er glad i både trening og hverdagstr­im, og sykler daglig tur-retur mellom Universite­tet og hjemme på toppen av Gimlekolle­n.
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Espen Albert var én av deltakerne i Faedreland­svennens Sprek-prosjekt, hvor Monica K. Torstveit var ekspert i idrettsern­aering.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Espen Albert var én av deltakerne i Faedreland­svennens Sprek-prosjekt, hvor Monica K. Torstveit var ekspert i idrettsern­aering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway