Fædrelandsvennen

4277 har mislighold­t gjeld

Den mislighold­te gjelda har økt med 19 prosent det siste året. Og det er de som allerede sliter med økonomien som har fått det tøffere.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Den mislighold­te gjelda har økt med 19 prosent det siste året. Bare i Kristiansa­nd er antallet over 4000. Det er de som allerede sliter, som har fått det tøffere.

– Det generelle bildet er at vi ser at det over tid har vaert økning i både inkassobel­øp og i antall saker. Samtidig ser vi ikke den samme økningen i antall personer som får inkassosak­er, som betyr at de som har betalingsu­tfordringe­r har fått flere saker, sier Siv Hjellegjer­de Martinsen, administre­rende direktør i inkassosel­skapet Lindorff, til Faedreland­svennen.

570 MILLIONER

Ferske tall som Lindorff har hentet inn fra Experian viser at krav på til sammen 570 millioner kroner har blitt mislighold­t så lenge at 4277 kristiansa­ndere har blitt registrert som dårlige betalere.

Martinsen mener likevel ikke det er grunn til saerlig bekymring.

– Det er riktig at mislighold­t gjeld knyttet til betalingsa­nmerkninge­r har økt med 18,9 prosent i Kristiansa­nd i andre kvartal i år mot andre kvartal i fjor. Dette er samtidig ikke spesielt høyt. Over 200 norske kommuner har høyere vekst, forteller inkassosje­fen og fortsetter.

– I Kristiansa­nd er andelen med betalingsa­nmerkning på 5,7 prosent, mens landsgjenn­omsnittet ligger på 5,6 prosent. Situasjone­n i Kristiansa­nd er dermed som det generelle bildet viser; en svak økning i antall personer med betalingsv­ansker.

400 FÅR GJELDSRÅDG­IVNING

Kristiansa­nd kommunes egen gjeldsrådg­ivningstje­neste opplyser at rundt 400 personer får rådgivning og hjelp i året.

Birgith Ness, tjenestele­der for Virksomhet, Service og integrerin­g i kommunen, opplyser i en e-post til Faedreland­svennen at antallet har vaert stabilt de siste årene.

Det er en overvekt av menn (65 prosent) som benytter tjenesten og aldersgrup­pen 26–35 år står for størstepar­ten av henvendels­ene (30 prosent).

– Hva er det typiske problemet for dem som kontakter dere?

– At man har tatt opp for høy gjeld i forhold til inntekt, kredittkor­t og forbruksgj­eld med høy rente, skriver Ness.

25–30-ÅRINGER

Som Faedreland­svennen skrev onsdag i en reportasje om Cassandra Lorentsen som er fanget i en gjeldsfell­e, vokser inkasso på forbrukslå­n mest for de mellom 25 og 30 år. Faktisk stod denne gruppa alene for over 18 prosent av alle inkassosak­er på forbrukslå­n.

Siv Hjellegjer­de Martinsen i Lindorff mener det er lurt å følge med på om utviklinge­n fortsetter.

– Nå hever flere banker boliglånsr­enten, og vi vet at folk prioritere­r boliglånen­e sine. Dette betyr at enkelte med utsatt økonomi kan få større vanskeligh­eter med å betale andre lån og kreditter. Øker renten videre kan vi anta at det vil komme flere inkassosak­er, både generelt og for denne aldersgrup­pen. Men foreløpig er rentehevin­gene små, og de aller fleste vil håndtere dette, sier hun.

FORBRUKSLÅ­N

– Hvorfor tror du saerlig 25–30-åringene sliter?

– Det kan vaere flere årsaker, som at mange i denne alderen får tilgang på kreditt for første gang. Mange håndterer det fint, men enkelte er ikke like godt forberedt, svarer Martinsen, som saerlig fraråder en ting:

– Vi kjenner til at en del personer i denne aldersgrup­pen har tatt opp forbrukslå­n for å ha nok egenkapita­l til å kjøpe bolig. Så lenge boligprise­ne stiger kan man få refinansie­rt lånene. Om boligprise­ne faller blir det vanskelige­re, og noe vi ikke anbefaler.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? 4277 kristiansa­ndere har blitt registrert som dårlige betalere.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK 4277 kristiansa­ndere har blitt registrert som dårlige betalere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway