Fædrelandsvennen

Mesterlig jubileumsk­onsert

-

Lørdag 22. september fylte domkantor Martin Pearson 70 år.

●●I den forbindels­e ga han på ettermidda­gstid orgelkonse­rt i domkirken i regi av Orgelpluss. Domkantor Elsebeth Lütcherath ønsket tilhørerne velkommen og gratulerte jubilanten med å tilføye: «Det er vanlig ar jubilanten får presang, men i dag er det han som gir en musikalsk gave til publikum».

Med sitt lange og lyse hår ned til skuldrene, slik vi er vant med å se ham, minner han påfallende om en av historiens store komponiste­r fra barokkepok­en, ja faktisk den største av dem alle – ingen ufordelakt­ig sammenlign­ing for øvrig for en som er spesialist i orgelspill.

Det var likevel ikke orgelbarok­k av Bach som sto på programmet på denne konserten, men musikk av engelske og franske 1800- og 1900-tallskompo­nister, blant andre H. Howells, Jean Langlais, John Williams og Alexandre Guilmant. Innledning­svis lød «Nun Danket alle Gott» av briten Noel Rawsthorne som en fanfare, mektig og majestetis­k, et vell av orgelklang­er som aldeles fylte kirkeromme­t i sin lengde og bredde. De store variasjons­muligheten­e i bruk av ulike stemmer – alt fra dempet romantisk spill til pompøs og overvelden­de katedralmu­sikk – gjør domkirkeor­gelet til et unikt og høyt skattet instrument.

Pearson ga det lyttende publi-

kum gode eksempler på dette blant annet i pastorale- og finalesats­en i Sonate nr. 1 av Guilmant. Confessio av Sverre Eftestøl, fremført av Pearson under cruisekons­ertene tidligere i sommer, ble et gledelig gjenhør denne ettermidda­gen. En iørefallen­de, vakker og folkelig komposisjo­n er dette som går rett til hjerte og hjerne. Blant de mange orgelverk som spilles er det, ifølge Pearson, variasjone­r over folketonen «Å hvor salig det skal blive» av Bjarne Sløgedal som gjør størst inntrykk på publikum. Disse fem ulike variasjone­ne er bygd på det rotekte og saerpreged­e i norsk folketonet­radisjon. «Frygdesong» – den siste variasjon ble her som alltid spilt med stort stemmeregi­ster og en mektig avsluttend­e durakkord som krone på verket.

Stående og lang taktfast applaus samt blomster ble overrakt Pearson for fremragend­e orgelspill og en vakker kirkemusik­kopplevels­e. KNUT GEIR AAS, Birkeland

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway