Fædrelandsvennen

Ber partiet ta vare på Hareide

Nestleder i Agder KRF, Irene Solli, er svaert kritisk til at medlemmer i partiet vil ha en lederdisku­sjon i KRF. Hun ber partiet ta vare på Hareide.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Nestleder i Agder KRF, Irene Solli, ber partiet ta vare på Knut Arild Hareide. Hun er svaert kritisk til at flere vil ha en lederdisku­sjon.

– Folk er veldig kjappe med å rope «kast han, kast han». Men jeg er helt uenig i det og mener vi i stedet skal ta vare på slike ledere, sier Irene Solli, nestleder i Agder KRF.

I Kristiansa­nd har gruppelede­r Grete Kvelland Skaara og fylkespoli­tiker Anne Ma Timenes sagt tydelig ifra om at de ønsker en ny leder i partiet. Lokallagsl­eder i Kristiansa­nd, Viggo Lütcherath, vil ikke si om han har tillit til partileder­en.

– Det kan vaere lett å tenke at om en leder peker på en annen retning enn organisasj­onen, så må han gå. Men han sier at han kan leve med begge utfall i denne saken. Og det er på grunn av vår politikk. Derfor bør vi heller forene oss om politikken. Det er viktigere enn samarbeids­partnere.

UAVHENGIG

To av landsdelen­s stortingsr­epresentan­ter vil inn i dagens regjering. Det samme vil det store flertallet av lokallagsl­ederne. Men Solli er ikke overbevist om at Krfere i Agder er så sterke tilhengere av å gå inn i regjering med Frp som det man kan få inntrykk av.

– Det er mange som er redde for å si noe annet. Jeg har erfaringer med at om man har meninger som ikke stemmer med de som roper høyest, så blir du satt på sidelinjen. Og i politikken vil man jo gjerne vaere med.

– Er det takhøyde nok for å kunne gi full støtte til Hareides linje?

– Jeg har prøvd å bli klok på det, men det er ikke helt enkelt. For i kommunesty­rene i Agder samarbeide­r vi mer med Ap og Sp enn med den andre siden.

Selv mener Irene Solli at det mest fornuftige er å først søke samarbeid med dagens regjering. Om ikke det er mulig, får partiet heller gå til Ap og Sp.

– Men jeg kan leve godt med begge deler. Det som er viktig, er å få en avklaring på om vi skal vaere et blokkuavhe­ngig parti eller ikke. Betyr dette at vi nå velger en side for evig og alltid? Det er det viktig å få avklart.

UTE AV RIKSPOLITI­KKEN

I slutten av oktober samles Agder KRF til ekstraordi­naert fylkesårsm­øte for å velge delegater til landsmøtet og bestemme seg for retningsva­lg. 2. november er det ekstraordi­naert landsmøte.

– Hvis landsmøtet gir Hareide støtte, så vil mange ting forandre seg. Da er jeg usikker på partiets framtid. Da er det mulig vi er ute av rikspoliti­kken, sier Anne Ma Timenes, tidligere gruppelede­r og nå fylkespoli­tiker.

Sammen med dagens gruppelede­r, Grete Kvelland Skaara, er hun blant dem som har sagt tydelig i fra om at partiet trenger ny leder.

– Det har lenge vaert stor usikkerhet om flere ting rundt KRF. For å få ro, trenger vi en ny leder til å føre partiet videre, sier Timenes.

Hun mener at mange i KRF glorifiser­er et sentrum som det nesten ikke er noe igjen av. Nå vil hun ha et borgerlig samarbeid.

– Hvis KRF skal gå til venstre, så må de ha støtte fra SV. Så hører jeg Bondevik si at en regjering med Ap kan søke samarbeid med Høyre. Det er helt urimelig. Vi kan ikke forvente at de skal støtte noen som har felt dem.

INGEN DISKUSJON

Fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug vil heller ikke ha en lederdisku­sjon nå.

– Min klare holdning er at Hareide er vår partileder og det vil han vaere. Det er ingen partileder­diskusjon nå. Han vil at partiet skal ta et retningsva­lg, og det er det vi forholder oss til nå.

– Hva synes du om at det er noen som nå vil ha lederbytte?

– I en slik situasjon er det mange som har behov for å komme med sine refleksjon­er. Men min oppfordrin­g er å holde diskusjone­n til de valgene vi skal ta. Det er det jeg vil bruke min tid og energi på

 ??  ??
 ?? FOTO: ERLING S. HAEGELAND (ARKIVFOTO) ?? Grete Kvelland Skaara (t.h.) er en av dem som vil at KRF finne er en ny leder. Irene Solli er helt uenig og vil ha slutt på lederdisku­sjonen. Bildet er tatt i en annen anledning.
FOTO: ERLING S. HAEGELAND (ARKIVFOTO) Grete Kvelland Skaara (t.h.) er en av dem som vil at KRF finne er en ny leder. Irene Solli er helt uenig og vil ha slutt på lederdisku­sjonen. Bildet er tatt i en annen anledning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway