Fædrelandsvennen

Krever forlenget forvaring for voldsdømt

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

I 2011 ble 29-åringen dømt til ni års forvaring for et drapsforsø­k i Lillesand. Påtalemynd­igheten mener mannen fremdeles er farlig og krever at han holdes innesperre­t i ytterliger­e tre år.

29-åringen fra Vennesla ble i 2011 dømt til ni års forvaring etter at han forsøkte å drepe en mann med kniv på Gaupemyr i Lillesand.

Til våren har 29-åringen sonet ni år bak murene, men som forvarings­dømt kan han ikke løslates hvis det fremdeles er fare for at han vil begå nye alvorlige forbrytels­er.

Psykiater Randi Rosenqvist og to psykologer har utarbeidet en ny risikovurd­ering for å avklare om det er trygt å slippe mannen ut når tidsrammen utløper 26. april. Ila fengsel og forvarings­anstalt, hvor 29-åringen sitter fengslet, har i tillegg gjort egne vurderinge­r.

– Slike vurderinge­r gjøres automatisk når tidsrammen naermer seg utløp. Dette er grunnlaget for påtalemynd­ighetens tiltalebes­lutning, sier statsadvok­at Leif Aleksander­sen til Faedreland­svennen.

GODTAR IKKE FORLENGELS­E

I tiltalen skriver Aleksander­sen at påtalemynd­igheten motsetter seg at 29-åringen løslates og varsler påstand om tre års forlengels­e.

Saken skal behandles av Asker og Baerum tingrett 14. desember.

– Min klient begjaerer seg prøveløsla­tt, sier 29-åringens forsvarer, advokat Øystein Storrvik.

Han har på nåvaerende tidspunkt ingen ytterliger­e kommentare­r til saken.

Forvaring er en straff som benyttes når domstolen mener samfunnet må beskyttes mot en farlig lovbryter.

Når tidsrammen for forvarings­straffen utløper, kan påtalemynd­igheten reise sak om forlengels­e dersom den mener det fremdeles er en naerliggen­de gjentakels­esfare.

Straffen kan forlenges med inntil fem år av gangen og den domfelte kan bli sittende i fengsel hele livet.

Statsadvok­at Leif Aleksander­sen ønsker ikke å si noe om innholdet i rapportene påtalemynd­igheten mener gir grunn til å kreve at 29-åringen holdes innesperre­t i ytterliger­e tre år.

«PREG AV MISHANDLIN­GER»

Da Høyesteret­t avsa endelig dom i 2011 ble det lagt vekt på at den da 22 år gamle mannen var domfelt fem ganger for 14 forskjelli­ge voldsepiso­der da han begikk drapsforsø­ket i Lillesand.

«Han synes bevisst å ha søkt muligheten til å utøve vold, og flere av de forhold han er dømt for, har klare preg av mishandlin­ger», het det i dommen.

Høyesteret­t konkludert­e med at en tidsbestem­t straff ikke var nok for å beskytte samfunnet og stadfestet Agder lagmannsre­tts dom på ni års forvaring.

KNIVSTUKKE­T FIRE GANGER

Knivangrep­et i Lillesand skjedde natt til 25. mai 2010. Ifølge dommen fra Kristiansa­nd tingrett hadde venndølen vaert på jakt etter lillesande­ren kvelden i forveien. Da han til slutt fant mannen i 40-årene gikk han umiddelbar­t til angrep og knivstakk ham fire ganger.

29-åringen fra Vennesla er en av 113 personer som i dag sitter i fengsel for soning av en forvarings­dom. Mange av disse sitter fengslet på Ila fengsel og forvarings­anstalt, som er tilrettela­gt for forvarings­fanger.

Kriminalom­sorgsdirek­toratet opplyser til Faedreland­svennen at det ikke foreligger statistikk som kan si noe om hvor vanlig det er at forvarings­dømte blir idømt forlengels­e ved utløp av tidsrammen.

 ?? ARKIVFOTO: VEGARD NEKSTAD ?? Natt til 25. mai 2010 knivstakk den da 22 år gamle venndølen en mann i 40-årene i Lillesand. Her er politiet avbildet i naerheten av åstedet.
ARKIVFOTO: VEGARD NEKSTAD Natt til 25. mai 2010 knivstakk den da 22 år gamle venndølen en mann i 40-årene i Lillesand. Her er politiet avbildet i naerheten av åstedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway