Fædrelandsvennen

Ikke bruk opp pengene

Intensjone­n bak kommunesam­menslåinge­ne er effektivit­et, ikke kostnadsku­tt. Pengesløsi­ng kan ødelegge den gode hensikten.

-

skyld: Hensikten er ikke å spare penger.

●●Men alt henger sammen med alt, som kjent. En fusjonert kommune blir ikke automatisk mer effektiv fra dag én. Det må først jobbes for å nå målet, deretter må det jobbes mer. Og noen av tiltakene som må til, vil koste penger – til utredninge­r, infrastruk­tur og som smertedemp­ning når upopulaere, men nødvendige tiltak forhåpentl­igvis skal gjennomfør­es.

●●Da kan ikke pengene vaere brukt opp på lønnsøknin­ger til ledere, som det på toppen av det hele ofte vil vaere for mange av.

●●Jeg har stor respekt for dyktige mennesker på alle nivåer i offentlig sektor. De jobber og sliter, de også, og jeg har merket meg at utdannings­nivået ofte ligger over gjennomsni­ttet i privat sektor. Men i offentlig sektor kan det vaere enklere å falle for fristelsen til å åpne pengesekke­n litt ekstra, når plagsomme aksjonaere­r ikke krever overskudd og utbytte. Saerdeles rause reisekostn­adsog reisetidsk­ompensasjo­ner for fylkeskomm­unalt ansatte i ett Agder er et ferskt eksempel.

●●Fusjonen mellom Plussbank og «gamle» Sparebanke­n Sør var en interessan­t kontrast. Det var intet rush av forfremmel­ser eller lønnsforhø­yelser i forkant. Man begynte med å sette sammen en optimal ledergrupp­e. De som falt utenfor, måtte pent finne seg plasser lengre nede i organisasj­onen. Og man holdt seg stramt til en plan om nedbemanni­ng gjennom naturlig avgang – som alderssamm­ensetninge­n vel å merke la til rette for.

●●Slik bør det gjøres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway