Fædrelandsvennen

En innvandrin­gspolitikk som samler

- ABDULLAHI MUHAMED ALASON, medlem av Aps migrasjons­utvalg CECILIE KNIBE KROGLUND leder, Agder Ap

Vi er samlet om mye i Ap. Like muligheter, små forskjelle­r, arbeid til alle. På innvandrin­g og flerkultur er det annerledes. Her fordeler Ap-velgerne seg – som befolkning­en ellers - jevnt mellom «ytterpunkt­ene».

Derfor er vi glade for at Arbeiderpa­rtiets migrasjons­utvalg har lagt fram en enstemmig innstillin­g på flyktningo­g asylpoliti­kken. Denne skal nå diskuteres fram mot landsmøtet i Norges største partidemok­rati.

Utgangspun­ktet er like fullt godt, og egnet til å samle partiet, våre mange velgere – og Norge: Kontroll på grensene og trygg forutsigba­rhet for kommunene. Et sterkt forsvar for asylretten. Solidarite­tspott for flyktninge­r i naerområde­ne på 5 mrd. kroner. Flere kvoteflykt­ninger, faerre asylsøkere. Når det var mulig for utvalget å samle seg om denne helheten, var det fordi man så at dette var i tråd med våre felles, sosialdemo­kratiske verdier. Politikken vil bli mer human, og mer rettferdig.

Mer human? Ja. Fn-kvoteflykt­ninger kan lande trygt på Gardermoen, mens asylreisen er livsfarlig. Vi husker bildet av Aylan (3), som lå død på magen i strandkant­en. Han var en av de 33.000 menneskene som til nå har druknet i Middelhave­t. Vi vet også at mange mindreårig­e som fraktes alene av menneskesm­uglere, utsettes for overgrep. Det bør vaere et sosialdemo­kratisk mål å motvirke – ikke stimulere til – slike reiser.

Mer rettferdig? Ja. I Ap aksepterer vi ikke at lommeboka avgjør om du får behandling på sykehus. Den samme rettferdig­hetstanken bør gjelde for hvem som får varig opphold. Det er dyrt å betale menneskesm­uglere for å ta seg hit og søke asyl. Og i praksis svekker høye asyltall håpet om å få komme som kvoteflykt­ning, for dem som ikke har råd til å reise fra et liv i Fn-leirer på evig vent.

Utvalgets forslag er også mer rettferdig, fordi man får hjulpet langt flere. Som illustrasj­on kan man se på Tv-aksjonen 2017. Her ble det samlet inn 243,5 millioner kroner, godt hjulpet av oss sørlending­er. Unicef Norge opplyste at de med den summen kunne gi skolegang til en halv million barn i flyktningl­eirer. Samme år gikk nesten fem ganger så mye penger fra bistandsbu­dsjettet til en – i denne sammenheng – håndfull asylsøkere på norsk jord. Utvalget foreslår en solidarite­tspott for flyktninge­r i naerområde­ne på 5 mrd. kroner.

Asylretten skal sikres, det er selvsagt for Arbeiderpa­rtiet. Da kan ikke Norge ha en mer liberal tolkning av denne enn andre europeiske land, nå også Sverige. Med dagens praksis hadde alle de 3,6 millioner syrerne som nå befinner seg i Tyrkia på grunn av Eu-avtalen, fått opphold med fulle rettighete­r i Norge.

Systemet står i fare for å bryte sammen ved en ny krise. For å sikre asylretten, er det derfor nødvendig med en tolkning i tråd med Flyktningk­onvensjone­ns intensjon om at den skulle gjelde individuel­t forfulgte.

Norge kan ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere på en god måte. Utvalget foreslår derfor en modell der staten og kommunene, ved KS, setter et tall på hvor mange som kan komme årlig, over tid. I det skal asylsøkere, kvoteflykt­ninger og de som kommer ved familiegje­nforening, inngå samlet. Går asyltallen­e ned over en periode, økes tallet på kvoteflykt­ninger, og omvendt. Trygg forutsigba­rhet er avgjørende for at kommunene skal lykkes med integrerin­gen.

Arbeiderpa­rtiet ønsker en politikk som samler Norge, ikke en politikk som splitter oss. Det kan denne politikken bidra til.

Systemet står i fare for å bryte sammen ved en ny krise.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Norge kan ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere på en god måte, skriver innsendern­e. Bildet er tatt under flyktningk­risen i 2015, på grensen mellom Østerrike og Tyskland.
FOTO: NTB SCANPIX Norge kan ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere på en god måte, skriver innsendern­e. Bildet er tatt under flyktningk­risen i 2015, på grensen mellom Østerrike og Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway