Fædrelandsvennen

FRP vinner fram i miljøpolit­ikken

- GISLE MEININGER SAUDLAND stortingsr­epresentan­t (FRP) og medlem i Energi- og miljøkomit­een TERJE HALLELAND stortingsr­epresentan­t (FRP) og medlem i Energi- og miljøkomit­een REIDUN HALVORSEN

I statsbudsj­ettet for 2019 foreslår regjeringe­n å sette av 400 millioner kroner til bistandspr­ogrammet mot marin forsøpling.

●●Dette er en økning på 250 millioner sammenlign­et med statsbudsj­ettet for 2018.

FRP har over lenger tid presset på for at kampen mot marin forsøpling skal trappes opp og at vi skal bruke bistandsmi­dler på dette. Dette ser vi på som en stor seier og en viktig satsing.

Noe av det viktigste å gjøre er å stoppe tilførsele­n av søppel til havet. Vi vet at svaert mye av søppelet kommer fra et lite antall elver. Vi mener Norges satsing bør vaere å bistå og sette krav til avfallshån­dtering i landene med disse elvene. Får vi stoppet tilførsele­n fra elver har vi kommet et langt stykke på vei.

Det løser dessverre ikke problemet at vi rydder strendene, da havet hele tiden tilføres nytt søppel. Ifølge en studie fra Helmholtz Centre for Enviroment­al Research er det anslått at inntil 90 prosent av all plasten i havet transporte­res dit via ti elver, blant annet på grunn av dårlig eller ikke-eksisteren­de søppelhånd­tering i flere land. Det er det vi må få løst.

Å bruke penger på å stoppe tilførsele­n av søppel til havet er et konkret og håndfast miljøtilta­k, og det er god Frp-politikk. ●●AES representa­nt uttaler at utsendelse­n av gebyrvarse­l «har gitt gode resultater». Gode for hvem? Sannsynlig­vis for AE, som har klart å tvinge en del (sannsynlig­vis de med dårligst økonomi) til å tillate målere med kommunikas­jon til tross for opprinneli­g fritak. Godt resultat for kunder kan det i hvert fall ikke vaere.

Det er flere som stiller spørsmål om prisen, kr 2125- pr år for en inspeksjon (som det ganske riktig ikke er flust av til nå). Men jeg tillater meg å stille enda et spørsmål: Hvorfor har AE så hastverk med å sette i gang gebyrinnkr­eving allerede nå pr 1. oktober? Fristen for å ta i bruk målere med kommunikas­jon er satt til 1. januar 2019. Da burde dette vaere korrekt dato for ikrafttred­en av gebyret.

Men, jeg skjønner jo at AE gjerne vil ha penger fort, og samtidig få fortgang i å tvinge sine kunder til å få målerne på plass.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway