Fædrelandsvennen

Lønnsfest før sammenslåi­ng

Midt i arbeidet med å slå seg sammen med Kristiansa­nd, koster ti kommunesje­fer i Søgne og Songdalen på seg mellom 3,2 og 8,5 prosent lønnsøknin­g. Lønna tar de med seg inn i den nye storkommun­en, selv om de ikke blir ledere.

-

De kommunale lederne i Søgne fikk en lønnsvekst på opptil 8,5 prosent i årets lønnsoppgj­ør.

– Dette er betydelig høyere enn tidligere år og har blitt begrunnet med betydelig økt arbeidspre­ss og behovet for stabilitet i ledergrupp­a i de krevende sammenslåi­ngsprosess­ene vi nå er inne i, sier rådmann Kim Høyer Holum.

Lønningene ble slik etter oppgjøret før sommeren:

●●Børre Andreassen, økonomi: 905.000 kr (+ 3,42 prosent)

●●Gustav Skretting, administra­sjon: 962.000 kr (+3,21 prosent) (har sluttet)

●●Svein Resset, helse/omsorg: 1.012.000 kr (+ 8,58 prosent)

●●Torkjell Tofte, teknisk: 1.032.000 kr (+8,40 prosent)

●●Jon Wergeland, oppvekst: 1.012.000 kr (+8,58 prosent) Rådmannen selv fikk oppjustert sin lønn med 40.000 kroner i juni, og tjener nå 1.090.000 kroner. Tillegget tilsvarer 3,8 prosent.

– Dette er en lønnsøknin­g jeg har fått. Men det er ikke noe jeg har bedt om eller stilt krav om. Ut over det henviser jeg til min arbeidsgiv­er, sier Svein Resset, en av de tre som fikk mest.

SOM I KRISTIANSA­ND

Lønnsøknin­gen betyr at Søgne tar innpå Kristiansa­nd. Slik ser lederlønni­ngene ut i Kristiansa­nd før de har vaert gjennom sitt lønnsoppgj­ør:

●●Camilla Dunsaed, prosjektle­der: 1,3 million kroner (blir rådmann i ny kommune)

●●Ragnar Evensen, fungerende rådmann: 1,36 mill. (blir teknisk direktør i ny kommune)

●●Wenche Pedersen Dehli, helse og sosial: 1,21 mill.

●●Svein Ove Ueland, oppvekst: 1,15 mill.

●●Terje Fjellvang, økonomi: 1,18 mill.

●●Svein Tore Sorthe, kultur: 1,09 mill.

●●Eva Berglund Åsland, organisasj­on: 1,15 mill.

●●Terje Lilletvedt, teknisk (fungerende): 1,18 mill.

SLIK I SONGDALEN

I Songdalen fikk de kommunale lederne oppjustert sin lønn med 40.000 kroner under årets oppjør. Rådmannslø­nnen er etter dette på 1.050.000 kroner, mens de andre kommunale lederne får en slik lønn:

●●Brede Skaalerud, helse og omsorg: 920.000

●●Kristin Eidet Robstad, oppvekst: 920.000

●●Arild Andersen, økonomi: 920.000

Dette utgjør en lønnsøknin­g på 4,38 prosent.

EKSTRA BELASTNING

Den ekstra belastning­en med kommunesam­menslåing er en viktig grunn til lønnsøknin­gen både i Søgne og Songdalen.

– Vi har et veldig stort kjør for tiden, og mange har det krevende. Det var ikke urimelig at de fikk den samme uttellinge­n som jeg fikk, sier Kjell A. Kristianse­n, rådmann i Songdalen kommune.

– Er det ikke en fare for at dere driver lønningene opp i en ny kommune dere lønningene skal harmoniser­es?

– Vi skal ikke gjøre grep som gjør harmoniser­ingen vanskelige­re. Men Songdalen er den kommunen son ligger lavest og to av direktøren­e blir direktører i nye Kristiansa­nd. Der er det en avlønning som er høyer enn dette, sier Kristianse­n.

Han blir organisasj­onsdirektø­r i nye Kristiansa­nd.

ENIG MED TILLITSVAL­GTE

Kim Høyerholum sier til Faedreland­svennen at de ble enige med de tillitsval­gte om at de ved årets oppgjør skulle prioritere avdelingsl­ederne og de som gjør en ekstra innsats i forbindels­e med sammenslåi­ngen.

– Det har også vaert ønskelig å rette opp i skjevheter internt i egen kommune, slik at man først og fremst står igjen med lønnsharmo­nisering mellom kommunene når den prosessen starter opp, sier han.

BEHOLDER LØNNA

De som i dag er ledere, vil beholde sin lederlønn etter sammenslåi­ng, selv om de ikke får lederansva­r. Et sentralt premiss i sammenslåi­ngsprosess­en, er nemlig at ingen ansatte skal gå ned i lønn. I tillegg skal lønna innenfor sammenlign­bare grupper harmoniser­es.

Store lønnstille­gg før sammenslåi­ngen kan dermed føre til krav om lønnstille­gg fra andre når kommunene skal slås sammen.

– Problemati­kken kan vaere at det skaper skeivheter når lønningene skal harmoniser­es. Men dette er det for tidlig å si så tidlig i prosessen, sier Åse Birkrem, hovedtilli­tsvalgt for Delta i Kristiansa­nd og medlem i det partssamme­nsatte utvalget for nye Kristiansa­nd.

Hun vil ikke gi noen synspunkt på den konkrete saken om lederlønni­nger i Søgne så lenge det fortsatt er en egen kommune. Det vil heller ikke Pål Tjøm, hovedtilli­tsvalgt for Fagforbund­et.

– Men jeg regner med at de har i tankene at dette skal harmoniser­es i en ny kommune.

LOKALT OPPGJØR

Camilla Dunsaed, påtroppend­e rådmann for nye Kristiansa­nd, sier at lønnsvekst­en innenfor KSområdet ligger på et gjennomsni­tt på 2,7 prosent.

– Hva tenker du om Søgne-toppenes lønnshopp på åtte prosent?

– Jeg har hørt om det, og forholder meg til det. Det blir opp til Søgne, og det er rådmannen som må svare for det, sier Dunsaed.

Lønnsoppgj­ørene vil foregå lokalt i de respektive kommunene i 2018 og 2019, før sammenslåi­ngen i 2020.

– Vi har bedt de tre kommunene ha i bakhodet at de allerede nå tenker lønnsharmo­nisering, så ikke overgangen blir så stor. Vi holder på med en kartleggin­g som skal se på om det er store forskjelle­r mellom stillingsg­rupper de tre kommunene, sier hun.

MER I LØNN

Camilla Dunsaed bekrefter at store lønnsforsk­jeller i en avdeling betyr at de med lav lønn kan få lønnsøknin­g.

– Ja, det er sånn det blir. Hvis vi er heldige, er det ikke så store ulikheter. Men hvis det er det, vil det gå med en del millioner for å harmoniser­e. Det vil kartleggin­gen gi oss et bilde av, sier Dunsaed.

Kim Høyer Holum vil ikke vaere med på at lederlønni­ngene i Søgne nå er på nivå med Kristiansa­nd og viser til at de ligger mellom 100.000 og 200.000 kroner under nabokommun­en. Holum er enig i at det gjerne kan vaere en sammenheng mellom størrelse på kommune og lønn, men at det også kan vaere like krevende med en lederstill­ing i en liten som i en stor kommune.

– Det som imidlertid er helt sikkert, er at man skal lete lenge etter mer krevende jobber enn det som disse ledergrupp­ene nå står oppe i. Så om de noensinne har fortjent lønna si, så er det nå. Det gjelder for øvrig alle ansatte som står på for at sammenslåi­ngen skal bli vellykket, samtidig som man jobber hardt for å oppretthol­de tjenesteni­vået i de tre kommunene.

TAUSHETSPL­IKT

Hovedtilli­tsvalgt for Fagforbund­et i Søgne kommune, Are Herdlevaer, bekrefter at det har vaert forhandlet for topplederg­ruppa.

Nå pågår forhandlin­ger for mellomlede­re og folk i spesialsti­llinger. Øvrige ansatte har ikke lokale forhandlin­ger i år.

– Gir lønnspåsla­get på åtte prosent for toppledern­e noen forventnin­ger inn i forhandlin­gene for dine medlemmer?

– Jeg har taushetspl­ikt så lenge forhandlin­gene pågår og vil ikke gi noen kommentare­r før protokolle­n for hele oppgjøret er underskrev­et, sier Herdlevaer.

 ??  ?? Kjell A. Kristianse­n, rådmann i Songdalen kommune.
Kjell A. Kristianse­n, rådmann i Songdalen kommune.
 ??  ?? Kim Høyer Holum, rådmann i Søgne kommune.
Kim Høyer Holum, rådmann i Søgne kommune.
 ?? FOTO: MONTASJE ?? Disse tre kommunalsj­efene i Søgne kommune har passert en million etter årets lønnsoppgj­ør. Fra venstre Svein Resset (helse- og omsorg), Torkjell Tofte (teknisk) og Jon Wergeland (oppvekst).
FOTO: MONTASJE Disse tre kommunalsj­efene i Søgne kommune har passert en million etter årets lønnsoppgj­ør. Fra venstre Svein Resset (helse- og omsorg), Torkjell Tofte (teknisk) og Jon Wergeland (oppvekst).
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kjell A. Kristianse­n, rådmann i Songdalen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kjell A. Kristianse­n, rådmann i Songdalen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kim Høyer Holum, rådmann i Søgne.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kim Høyer Holum, rådmann i Søgne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway