Fædrelandsvennen

Det skal vaere (arbeids)plass for alle!

-

Tusenvis av lettere utviklings­hemmede som ønsker seg en jobb å gå til, starter dagen alene ved frokostbor­det.

Når dagen starter, er det ingen som venter dem. Og det er refrenget. Uke etter uke. Måned etter måned. År etter år.

Den norske kulturen er tuftet på likeverd. Vi har et velferdssa­mfunn som skal ivareta alle – ikke minst dem som har behov for hjelp til å leve et verdig og godt liv. Likevel er refrenget det samme år etter år – utviklings­hemmede som trenger en tilrettela­gt arbeidspla­ss, må altfor ofte stå mange år i kø før de får en arbeidspla­ss å gå til.

Er du utviklings­hemmet og bor i Vest-agder, er sjansen for en varig tilrettela­gt arbeidspla­ss liten. Bare 1 av 7 utviklings­hemmede mellom 18 og 25 år har et slikt tilbud her. For den store majoritete­n er hverdagen nedslående. Det er ingen som venter på deg når du står opp om morgenen. Mens arbeidsled­igheten i Norge ligger på rundt 4 prosent, står hele 67 prosent av dem med lettere utviklings­hemning uten arbeid eller dagtilbud.

Som vekstbedri­fter i Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd huser vi nesten 150 ansatte med tilrettela­gt jobb. Vi ser at våre arbeidstag­ere utfører en jobb det er grunn til å vaere stolt av. Hovedregel­en er at de gleder seg til å gå på jobb – og det de produserer tilfører verdi. For dem selv. For lokalsamfu­nnet. Og for samfunnet for øvrig.

Når Stortinget­åpner i 2018 venter det mange utfordring­er. Hele landets statsbudsj­ett skal legges fram, og i år forventer vi at en gruppe som i stor grad er ekskludert fra norsk arbeidsliv blir tilgodeset­t med en større del av potten enn tidligere år. Både fordi alle mennesker har et ønske om å vaere til nytte og bidra til fellesskap­et – og fordi det er god samfunnsøk­onomi å ha mennesker i arbeid. Faktisk tilfører mennesker i tilrettela­gte arbeidspla­sser samfunnet verdier for mer enn 1,5 milliarder kroner årlig. Arbeid bidrar også til bedre psykisk helse, og utviklings­hemmede med tilrettela­gt jobb rapportere­r om høyere livskvalit­et enn dem som ikke har en jobb å gå til.

Derfor har vigått sammen, over hele landet, og inviterer både stortingsp­olitikere og lokalpolit­ikere til å spise frokost med oss den 4. oktober. Før maten er fortaert og dagen starter, skal de ha fått med seg vårt beskjedne, men likevel svaert viktige budskap: Vi forventer at Regjeringe­n bevilger 2000 nye, varig tilrettela­gte arbeidspla­sser (VTA) i innevaeren­de stortingsp­eriode.

Det betyr ikke at vi er i mål. Det betyr heller ikke at alle de som venter i kø, får en jobb. Men det utgjør en god start, som vi håper politikern­e føl-

Vi ser at våre arbeidstag­ere utfører en jobb det er grunn til å vaere stolt av.

ger opp i årene som kommer.

Altfor myeverdifu­ll arbeidskap­asitet går i dag til spille fordi ventetiden på en varig tilrettela­gt jobb blir for lang. Nå forventer vi at politikern­e tar grep for en betydelig samfunnsgr­uppe. For de som ikke roper høyest. Men som både fortjener og bør ha rett til å få sin plass i arbeidsliv­et.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Arkivbilde fra Songvaar AS i Søgne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Arkivbilde fra Songvaar AS i Søgne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway