Fædrelandsvennen

– Hareides oppgjør med en splittende politikk

Kari Henriksen (Ap) mener at Knut Arild Hareide med sitt nei til Frp har tatt et oppgjør med splittende politikk. Det vekker reaksjoner helt opp i Frpledelse­n.

-

Kari Henriksen (Ap) mener Krf-leder Knut Arild Hareide har tatt et oppgjør med grumsete politikk.

– Det er en litt feig form for debatt å tillegge folk meninger de ikke har, for så å kjempe mot de. Det er en velkjent form for hersketekn­ikk, sier Gisle Meininger Saudland (Frp), stortingsr­epresentan­t fra Vest-agder.

Det var i et innlegg på Verdidebat­t.no at Kari Henriksen skrev:

«Hareide tegnet i sin tale en hvit, bred krittstrek mellom anstendig, verdibaser­t politikk og den framvoksen­de grumsete politikk som har som mål å begrense, undertrykk­e og skape skiller og splittelse mellom mennesker.»

Til Faedreland­svennen sier hun at hun mener Hareide har holdt en stor og viktig tale.

– Men mener du at dagens regjering represente­rer en grumsete politikk som vil splitte og skape skiller?

– Nei, det mener jeg ikke. Men jeg tolker talen slik at han setter en grense for det han kan gå med på. Han sier til Høyre at for han trekkes den grensen ved Frp. Og han viste jo til Frps verdigrunn­alg for hvorfor han ikke vil gå inn i regjeringe­n.

POPULISME

Kari Henriksen mener at både Frp og de mer høyrepopul­istiske partiene i Europa har en retorikk som splitter folk. Slik splittelse har hun også observert på en menneskere­ttighetsko­nferanse i OSSE (Organisasj­on for sikkerhet og samarbeid i Europa).

– Det er organisasj­oner som kaller seg vitenskaps­basert og religiøse, men som skyver vitenskap og Gud foran seg på en måte som skaper splittelse og stenger grupper ute fra fellesskap.

Henriksen mener dette også kan gjenkjenne­s i Frp.

– Det Frp er tuftet på, er å skape skillelinj­er. Det startet med at staten var din fiende som tok alle pengene dine. Så forsatte det med innvandrer­e, alenemødre og narkomane som var velferdsst­atens belastning. Kirken har vaert godhetstyr­anner, og de snakker nå om en elite som de definerer seg selv bort fra.

Henriksen skriver at Hareides hovedbudsk­ap var «en kraftig advarsel mot den verdiutgli­dning som Høyres omfavnelse av FRP har bidratt til. Man kan ikke samtidig vaere for menneskere­ttigheter og fellesskap og på samme tid argumenter­e mot dem»

FORDOMMER

Nestleder i Frp, Ketil Solvik-olsen, mener innlegget er forutinnta­tt:

– Jeg opplever at grasrota hos KRF har et godt og ryddig forhold til Frp. Kari Henriksens debattform i denne saken handler om å dyrke fordommer og bringer generelt lite konstrukti­vt med seg.

Lokalt reagerer både lokallagsl­eder Christian Eikeland og stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland at Kari Henriksen drar inn de høyrepopul­istiske partiene i Europa.

– Frp har ingen søsterpart­ier vi er tvunget til å støtte. Men det er en velkjent taktikk fra Venstresid­en å definere oss i et politisk landskap der vi ikke hører hjemme, sier Saudland.

RETORIKK

Kari Henriksen mener derimot at Frp i mange saker har hatt en retorikk som splitter. Og at dette ligger bak når Hareide peker på samarbeid mot venstre.

– Hareide pekte på at politikken må ha en helhet der praksis og retorikk henger sammen. Han viste til fellesskap og tillit. Å føre en retorikk som splitter og stenger mennesker ute fra fellesskap bygger ikke opp under dette. Frp fører en slik splittende retorikk og dette var grunnlaget for hans konklusjon, sier hun.

Men i Frp ser de på talen mer som et forsøk på å velge side. Og de mener Hareide får lite igjen på rødgrønn side.

– Dette er en konstellas­jon hvor KRF var sterkt misfornøyd da rødgrønn regjering styrte, hvor mangt et 1. mai tog har markert stort avstand til Krfs hjertesake­r og hvor flere av partiene har sterke undergrupp­er som står som fremste motstander mot Krfs hjertesake­r, sier Solvik-olsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Kari Henriksen (Ap) mener Hareide har satt en grense for hva han kan vaere med på, og at den grensen går ved Frp. Her er Kari Henriksen i stortingss­alen sammen med Gisle Meininger Saudland (Frp).
FOTO: SIV DOLMEN Kari Henriksen (Ap) mener Hareide har satt en grense for hva han kan vaere med på, og at den grensen går ved Frp. Her er Kari Henriksen i stortingss­alen sammen med Gisle Meininger Saudland (Frp).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway