Fædrelandsvennen

Sjefen sjekker deg på nett

– Vi sjekker alltid kandidaten­es profil på sosiale medier, sier rekrutteri­ngsekspert.

-

Det er ikke alt man har lyst til å vise sin potensiell­e nye sjef.

I sosiale medier er ikke bilder fra studietide­n, fuktige byturer eller frittalend­e kommentare­r og statusoppd­ateringer nødvendigv­is kun forbeholdt de aller naermeste.

Også de som ikke kjenner deg, deriblant din framtidige arbeidsgiv­er, danner seg et bilde basert på hvordan du framstår i sosiale medier.

– Det er blitt plattforme­r som kan fortelle ganske mye om hvem vi er. Om man skal rekruttere til en stilling, vil jeg nok anta at det er mer regelen enn unntaket at man søker aktuell kandidat opp i sosiale medier for å få et ekstra inntrykk av personen, sier Astrid Valen-utvik, ekspert på sosiale medier.

BEKREFTER BAKGRUNNSS­JEKK

– Spesielt om man har en forholdsvi­s åpen profil, og deler litt på kanten eller ekstreme ting der – må man i hvert fall vite at det blir sett av potensiell­e arbeidsgiv­ere, sier Valen-utvik.

Det kan Per André Marum i rekrutteri­ngsfirmaet Panamera IMD, bekrefte.

– Vi sjekker alltid kandidaten­es profil på sosiale medier, noen ganger overfladis­k, andre ganger dypere – spesielt om vi opplever vesentlige avvik fra vår opprinneli­ge oppfatning av kandidaten.

Et godt inntrykk på sosiale medier er ikke avgjørende, påpeker Marum.

– Annen informasjo­n er normalt viktigere, men det kan hende en kandidats digitale profil i enkelte tilfeller gjør at vi ikke kontakter kandidaten, stiller tilleggssp­ørsmål eller i uvanlige tilfeller tar kandidaten ut av prosessen.

Dersom man ikke er aktiv i sosiale medier i det hele tatt, kan også det sende signaler, i både positiv eller negativ retning.

For de fleste stillinger er det ikke vesentlig, understrek­er hodejegere­n.

– Dog er det nok slik at har man ikke en Linkedin-profil så gjør man det mye vanskelige­re for rekruttere­re å finne en. Er du aktiv jobbsøker eller interesser­t i henvendels­er så bør du i alle fall vaere der.

SLIK FRAMSTÅR DU BEST

Valen-utvik minner om at vi bestemmer selv hvor mye av vår profil som skal vaere offentlig informasjo­n og hvor mye informa- sjon som kun skal vaere forbeholdt våre venner.

– Om du ikke ønsker at potensiell­e arbeidsgiv­ere skal få vite mye om deg i en jobbsøker-prosess, så kan du vise innleggene dine på Facebook kun for venner. Du kan også ha en lukket profil på Instagram og så videre.

Sosiale medier-rådgiveren påpeker at sunn fornuft er nøkkelen for å framstå best mulig på sosiale medier.

– På profilene dine bør du ha en blanding av ulikt innhold, noe privat, noe temaer du interesser­er deg for, noe sosialt og hyggelige lag, noe familie og venner. Det gir en god miks som viser hvem du er som menneske, på en ekte og god måte.

Hun legger til:

– Det verste man kan gjøre, er å publisere noe spesifikt for å framstå på en viss måte overfor en potensiell arbeidsgiv­er. Det må vaere ekte og aerlig, samtidig som det viser hvem du er.

SØKER ETTER OPPLYSNING­ER

I den siste Kriminalit­ets- og sikkerhets­undersøkel­sen (Krisino 2017) oppgir 72 prosent av arbeidsgiv­ere i offentlig sektor at de har søkt etter opplysning­er om jobbsøker på internett. 53 prosent i privat sektor svarer det samme.

Samtidig viser tall fra Medietilsy­net 2018 at halvparten av 17 år gamle jenter og 35 prosent av jevnaldren­de gutter har lagt ut ting på nettet som de har angret på i etterkant.

Datasikker­hetseksper­ten Affinion samarbeide­r med Frende Forsikring om å fjerne uønsket innhold fra nettet. Affinions produkt- og markedsdir­ektør i Norden, Rikard af Sandeberg, påpeker at innhold som legges ut i sosiale medier, spres raskt.

– Bilder, videoer og kommentare­r kan bli delt på flere nettsteder eller lastet ned på private maskiner. Det er viktig å handle raskt og fjerne ting man ikke vil at andre skal se. Jo lenger du venter med å fjerne dette, desto vanskelige­re blir det, sier han.

DETTE KAN DU GJØRE SELV

Sandeberg fortsetter:

– Tenk over hva du har av historikk på sosiale medier, i kommentarf­elt og på blogger. Avspeiler dette personligh­eten din på en god måte? Slett innhold som du angrer på.

Husk også at du kan styre sikkerhets­innstillin­gene på dine sosiale medier, påpeker han.

– Da kan du skjule noe du har delt som er av saerlig privat karakter. Med en lukket konto kan du også skjule noe for en ny arbeidsgiv­er som du mener ikke er relevant, men som du kanskje ikke ønsker å slette, sier Sandeberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Også de som ikke kjenner deg, deriblant din framtidige arbeidsgiv­er, danner seg et bilde basert på hvordan du framstår i sosiale medier. Det bør en spesielt tenke på dersom man er i en jobbsøking­sprosess.
FOTO: NTB SCANPIX Også de som ikke kjenner deg, deriblant din framtidige arbeidsgiv­er, danner seg et bilde basert på hvordan du framstår i sosiale medier. Det bør en spesielt tenke på dersom man er i en jobbsøking­sprosess.
 ?? FOTO: ALEKSANDER E. ESPELID ?? Rådgiver Astrid Valen-utvik veileder bedrifter i bruk av sosiale medier.
FOTO: ALEKSANDER E. ESPELID Rådgiver Astrid Valen-utvik veileder bedrifter i bruk av sosiale medier.
 ?? FOTO: STUDIO-E ELENA GARM ?? Affinions produktog markedsdir­ektør i Norden, Rikard af Sandeberg.
FOTO: STUDIO-E ELENA GARM Affinions produktog markedsdir­ektør i Norden, Rikard af Sandeberg.
 ?? KNUT NEERLAND FOTO: ?? Per André Marum i rekrutteri­ngsfirmaet Panamera IMD.
KNUT NEERLAND FOTO: Per André Marum i rekrutteri­ngsfirmaet Panamera IMD.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway