Fædrelandsvennen

Lokalt Ap-samarbeid i Vennesla kan rakne med Krfs høyrevri

-

De har samarbeide­t med Ap siden 2007. Men når de to fremste Krf-erne i Vennesla nå skal velge side i rikspoliti­kken, går de mot høyre. Det kan ødelegge samarbeide­t lokalt.

– Når de velger Frp framfor Ap nasjonalt, kan de ikke hvile seg på et flertall med Ap i Vennesla. Da får de ta konsekvens­en av at de har valgt Frp, sier Berit Kittelsen, varaordfør­er for Ap i Vennesla.

Bakgrunnen er at både ordfører Nils Olav Larsen og stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal har sagt ifra om at de går mot høyre når KRF nå skal velge side nasjonalt.

Nils Olav Larsen hadde ikke sett for seg at det skulle få lokale konsekvens­er.

– Den kom brått på. Vi har støttet Høyre sentralt i fem år nå. Jeg kan ikke se at det retningsva­lget vi nå gjør skulle medføre noen endring på vårt samarbeid i Vennesla. Men vi får ta det til etterretni­ng, sier han.

GÅR MOT HØYRE

Tirsdag skrev VG at Torhild Bransdal ønsket at KRF gikk til høyre.

Overfor Faedreland­svennen er hun litt mindre kategorisk:

– Skulle jeg velge i dag, så heller jeg mot høyre. Nå skal jeg høre på debatten med mest mulig åpent sinn, men det er mye som skal til for å endre standpunkt.

Hun mener det er forskjell på lokalpolit­ikk og nasjonal politikk i denne saken og at det ville vaere feil om KRF nå tar initiativ til en regjering som feller Erna Solberg.

– Vi gikk til valg og pekte på Erna Solberg. Nå er vi midt i en periode, og det er ganske spesielt å skulle felle en regjering uten at det er stilt kabinettss­pørsmål. Det bør skje mer forutsigba­rt gjennom et valg, sier Bransdal.

KRF-SKEPSIS

Lokalt har KRF fordelt vervene som ordfører og varaordfør­er mellom seg siden valget i 2007. Men de hadde budsjettsa­marbeid allerede i 2006. Da gikk samarbeide­t med Frp i stå på grunn av strid om eiendomssk­atten. I arbeiderby­gda har det også vaert samarbeid mellom de to partiene i flere perioder tidligere.

– Vennesla-kulturen er preget av arbeiderbe­vegelsen og det kristne engasjemen­tet. Det er to markante bevegelser som har formet bygda. Jeg har vaert preget av Venneslas røde fane, så det er med litt rar smak i munnen at jeg sier at partiet må gå til høyre, sier Larsen.

Også han vil at partiet går i borgerlig retning. Selv om han mener Arbeiderpa­rtiet har blitt mer vennlig innstilt til KRF de siste årene, også på nasjonalt nivå.

– Tonen er en annen, men det er på grunn av Støre. Jeg tror ikke det gjelder Giske og den gjengen. Store deler av grasrota i Ap har heller ikke så mye til overs for KRF.

Lokalt trenger de heller ikke støtte fra SV for å få flertall. Men nasjonalt må de ha en slik støtte for å felle dagens regjering.

– Det har kommet veldig klare signaler fra Høyre om at en regjering med Ap, SV og Sp ikke kan regne med støtte derfra. Da snakker vi om en mindretall­sregjering som må søke støtte hos SV, Rødt og Miljøparti­et. Det høres ikke veldig handlekraf­tig ut, sier Larsen

KONSEKVENS­ER

Men der Nils Olav Larsen mener at dagens samarbeid kan fortsette som før, er Berit Kittelsen av en annen mening:.

– De har sagt at de ikke vil samarbeide med Ap nasjonalt. Da får

de ta konsekvens­en lokalt også.

Berit Kittelsen viser også til at lokale Frp-representa­nter har ytret ønske om et lokalt samarbeid med KRF. Uten at dette har blitt tilbakevis­t.

– Betyr dette at dere ikke vil samarbeide med KRF om budsjettet?

– Det får vi se på. Nå skal vi gjøre våre prioriteri­nger, og vi vil prioritere knallhardt det som står på vårt program, sier Kittelsen.

– Men KRF var med på å gi Frp regjerings­makt uten at det fikk noen konsekvens­er lokalt?

– Ja, men de har sagt at de ikke vil gå inn i en regjering med Frp. Og nå er det to sentrale Krf-ere som har gått ut og sagt at de velger Frp, og det får de ta konsekvens­ene av.

VIL FORTSETTE

Første store prøve på om det lokale samarbeide­t står ved lag, blir når budsjettet skal vedtas.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid lokalt, og jeg håper at det kan fortsette, sier Nils Olav Larsen.

Torhild Bransdal er klar over Kittelsens holdning, men er varsom med å uttale seg om lokalpolit­ikken:

– Ser du på norgeskart­et, så er det mye samarbeid med KRF og Ap rundt om i landet. Så mitt svar er at dette må det vaere opp til de lokale partiene å bestemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway