Fædrelandsvennen

Krfs veivalg

Det blir et historisk linjeskift­e uansett. Spørsmålet er hvilken vending historien skal ta.

-

Hareides tale til landsstyre­t forrige fredag vil gå inn i historiebø­kene. For oss som var til stede er det en dag vi aldri vil glemme.

Vi forstod nok av Hareides bok til at vi kanskje burde vaert forberedt. Men det føltes likevel som om et plaster ble revet av. Hareide gjorde to ting klart: 1) Vi må ut av dagens situasjon og 2) Han vil vurdere et regjerings­samarbeid med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

Å forbli i vippeposis­jonen er umulig. Det som skulle vaere en magisk posisjon har blitt en drukningsa­ksjon hvor alle tillitsval­gte og ansatte er redningsme­nn og -kvinner. Krfs mange gjennomsla­g drukner i saker regjeringe­n og opposisjon­en ber oss ta stilling til – saker vi egentlig ikke vil avgjøre. J eg er uenigi Hareides råd. KRF er et kristendem­okratisk sentrumspa­rti med mest å hente på borgerlig side. Familien er en grunnlegge­nde enhet i samfunnet. Verdifelle­sskapet som setter enkeltmenn­eskets ukrenkelig­e verdi høyest. Mennesket må settes foran alle systemer og samfunnet må ha plass til religion. Disse ideologisk­e tankene om samfunnet deler vi i større grad på høyresiden enn på venstresid­en.

Det er likevel ikke av ideologisk­e grunner jeg mener KRF må søke deltakelse i dagens regjering. For meg handler det om erfaringen vi har gjort oss de senere årene. Både hvilket grunnlag vi har dannet med regjeringe­n og hva velgerne har signaliser­t. Hareide var dessuten svaert selektiv i sin historiefo­rtelling. Han nevner som tre av Krfs viktigste gjennomsla­g gjennom tidene; røykeloven, nei til krigen i Irak og kontantstø­tten. L ikevel nevnes ikke seierne vi har fått til med Høyre. Eller at Arbeiderpa­rtiet går til valg på å avskaffe kontantstø­tten, mens vi sammen med Høyre har økt den. Han snakket om det naere verdifelle­sskapet med Senterpart­iet, uten å nevne deres standpunkt i reservasjo­nsrettsake­n, der Høyre-statsråder sto fast og forsvarte Krfs gjennomsla­g. Han nevnte heller ikke at Arbeiderpa­rtiet går til valg på tidlig ultralyd, mens Høyres statsminis­ter flere ganger har tatt til orde for å endre dagens abortlov med tanke på barn med downs syndrom.

Hareide signaliser­er at tiden for verdikonfl­ikt med Arbeiderpa­rtiet er forbi, deres utvikling har dannet grunnlag for samarbeid. Da er det vel på sin plass å minne om alle de gangene KRF har gått hardt ut mot Arbeiderpa­rtiets strenge innvandrin­gspolitikk, bare det siste året. Hva med jubelen på Arbeiderpa­rtiets landsmøte da de fjernet K-en i KRLE? Og har Auf-leder Mani Hussaini skiftet mening fra forrige uke da han gikk i angrep på Krfs standpunkt om reservasjo­nsretten? O g la osssnakke om SV. Partiet som må fungere som et støttepart­i og vaere enda tydeligere på sin røde profil enn Arbeiderpa­rtiet. SV vil kanskje kreve å gi barna flere enn to foreldre. Vil de arbeide for å innføre genuspedag­ogikk fra 4-årsalderen, hvor barn skal få laere om kjønnsiden­titet? Og sakte, men sikkert kvele støtten til barn i trossamfun­n – for barn skal vel ikke ha muligheten til å utøve sin tro gjennom korsang, speider og på leir?

Om dette uansett er veien Hareide vil gå, må han forklare hvordan. KRF har ingen troverdig sak å kaste regjeringe­n på. Vi finner ingen sak som overgår Anundsens svikt overfor asylbarna, eller da Listhaug satt Norge i kok over hennes facebook-status. Da gjenstår det å peke på det parlamenta­riske grunnlaget i Stortinget, som ingen vil forstå.

Det skal også bli vanskelig å se høstens statsbudsj­ett som så lite attraktivt og uten potensial at man får en troverdig helomvendi­ng i Stortinget. Senest på fredag lekket regjeringe­n tidenes frieri i bistandsbu­dsjettet. Å takke nei til en økning på 7,1% må kun gjøres om man vet man vil sikre verdens fattigste et bedre alternativ på venstresid­en. D et siste vitrenger nå er enda et urealistis­k alternativ. Vi har erkjent at det var feil å gå til valg på en regjering bestående av Høyre, Venstre og KRF. Velgerne trodde oss ikke. Et retningssk­ifte vil føre til det samme. Hareide peker på en regjering bestående av AP, SP og KRF. Det er urealistis­k uten samarbeid med SV.

Tiden er overmoden for at KRF søker makt og innflytels­e for tydeligere gjennomsla­g. Deler av dagens Krfu-ere har levd et helt liv uten å ha opplevd å se KRF i regjering. Å jobbe for en sentrumsre­gjering med Arbeiderpa­rtiet med støtte fra SV har altfor høy pris og er et risikopros­jekt med Krfs livsrett som innsats.

Hva med jubelen på Arbeiderpa­rtiets landsmøte da de fjernet K-en i KRLE?

 ?? FOTO: FRODE HANSEN ?? – Hareide peker på en regjering bestående av AP, SP og KRF. Det er urealistis­k uten samarbeid med SV, skriver Tove Welle Haugland, Krf-politiker.
FOTO: FRODE HANSEN – Hareide peker på en regjering bestående av AP, SP og KRF. Det er urealistis­k uten samarbeid med SV, skriver Tove Welle Haugland, Krf-politiker.
 ?? TOVE WELLE HAUGLAND Sentralsty­remedlem i KRF ??
TOVE WELLE HAUGLAND Sentralsty­remedlem i KRF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway