Fædrelandsvennen

Rocker opp slåtter fra Agder

Skrekk & Guro gir ut eldgamle slåtter fra Tovdal med jazz og rock-innpakning.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi er veldig usikre på hvem som er vårt publikum. Egentlig vet vi ikke hvem som kan vaere interesser­t i denne musikken utenom oss selv. Vi måtte lage den likevel, ler Åsmund Solberg.

Gitaristen er vokst opp i Froland som sønn av Leiv Solberg. Sistnevnte har siden 1988 vaert kjent blant NRK P2s lyttere som programled­er i «Folkemusik­ktimen», og det ville vaere feil å si at eplet har rulla langt fra stammen.

– Jeg ble dratt med på alt mulig av stevner fra jeg var liten, og slik ble jeg også kjent med søsknene Guro og Knut Kvifte Nesheim, sier Solberg.

eldgamle Tradisjone­r

Sammen med disse to og Egil Kalman har han nå gitt ut fullengder­en «Folkemusik­k 2.0». Navnet på prosjektet er Skrekk & Guro, og samspillet har foregått i årevis.

– I fjor skjønte jeg, Guro og Knut at vi hadde så mye materiale at vi bare måtte få spilt det inn. Vi fikk tak i Egil Kalman til å spille bass, og så gikk vi i studio, sier Solberg. Kvartetten er i hovedsak basert i Oslo.

Selv om en del av materialet er egenkompon­erte slåtter, er også noe bygget på eldgamle tradisjone­r fra indre Agder.

jazzutdann­ing

– Tre av slåttene er fra Tovdal som Guro laerte av spelemanne­n Salve Austenå da hun gikk i laere hos ham. Guro er en av de få unge utøverne i Norge som behersker dette materialet. Vi har arrangert slåttene på en rocka måte, men vi har samtidig passet på å bevare tradisjone­ne, forklarer Åsmund Solberg.

– Når man hører på denne musikken låter den egentlig ganske improviser­t?

– Det er moro at du sier det. Det har nok sammenheng med at både jeg, Egil og Knut har tatt jazzutdann­ing. Og da vi gikk i gang med dette var vi litt underernae­rt på rock hele gjengen. Rock’n roll er improvisas­jon. Vi vil vaere tro mot tradisjone­ne, men også tro mot oss selv, sier Åsmund Sol- berg.

PÅ skuldrene

I en pressemeld­ing beskriver bandet musikken slik:

«Medlemmene­s tidligere erfaring innen folkemusik­k har gjort at vi har øvd inn låtene som folkemusik­ere, dvs. uten bruk av noter, og med et fokus på at alle skal kunne melodier og viktige stiltrekk som rytmikk, intonasjon og strøkfigur­er. Målet har vaert å lage vår folkemusik­k som både står på skuldrene til mange dyktige spellemenn og til alle de andre inspirasjo­nskildene vi fire har vokst opp med.»

– Det er ikke uvanlig at purister reagerer på at folkemusik­k blandes med andre former. Hva slags reaksjoner har dere fått?

Motorsykke­l og bunad

– Jeg må si at vi har fått overrasken­de mange og positive reaksjoner. Slippkonse­rten vår på Mir i Oslo var godt besøkt, og dette er litt overrasken­de siden vi ikke var sikre på hvem som kunne vaere interesser­t i musikken, sier Solberg.

På bandbilden­e opptrer bandet i bunad mens de kjører motorsykke­l i en kornåker.

– Vi synes bunad er hipt, og vi trives godt i bunad. Bildene synes vi gjenspeile­r tanken bak det vi driver med: Vi står støtt i tradisjone­ne, samtidig som vi tør å vaere oss selv.

 ?? FOTO: OLE G. HENRIKSEN NORDLI ?? Guro Kvifte Nesheim er en av de få unge utøverne som behersker materialet etter Salve Austenå fra Tovdal.
FOTO: OLE G. HENRIKSEN NORDLI Guro Kvifte Nesheim er en av de få unge utøverne som behersker materialet etter Salve Austenå fra Tovdal.
 ?? HENRIKSEN NORDLI FOTO: OLE G. ?? Åsmund Solberg og bandet Skrekk & Guro var underernae­rt på rock’n roll.
HENRIKSEN NORDLI FOTO: OLE G. Åsmund Solberg og bandet Skrekk & Guro var underernae­rt på rock’n roll.
 ?? FOTO: OLE G. HENRIKSEN NORDLY ?? Knut Kvifte Nesheim er trommis.
FOTO: OLE G. HENRIKSEN NORDLY Knut Kvifte Nesheim er trommis.
 ?? FOTO: OLE G. HENRIKSEN NORDLI ?? Egil Kalman spiller bass i Skrekk & Guro.
FOTO: OLE G. HENRIKSEN NORDLI Egil Kalman spiller bass i Skrekk & Guro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway