Fædrelandsvennen

Bli med til fjells i høstferien

Ei kunstgrupp­e fra Kristiansa­nd gjør denne uka et «performanc­e»stunt på et jorde på Bjåen i Setesdal.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Fikk 48 ørret Bortelidtj­ønna tom for vann Venter 6000 til høstmarked Ny frisbee-satsing på Bortelid Performanc­e-stunt på Bjåen Ringøens jaktlag Bakstedame med hemmelig oppskrift Bygger 100 leilighete­r på Hovden

– Først må vi komme med en viktig oppklaring. Dette er «performanc­e», ikke en forestilli­ng. Dette er en form for levende malerier folk kan bevege seg inn i, sier Ole Tellefsen, som har gitt seg selv tittelen «wingman» eller andrepilot.

Førstepilo­t er det Laura Christina Brøvig Vallenes som er. Hun er kunstneris­k leder for gruppa «Loop by Laura», ei såkalt fri kunstgrupp­e fra Kristiansa­nd.

– KAN SELV TOLKE

Lørdag kveld skal gruppa ha performanc­e på et jorde ved Bjåen Fjellstove og Fjellgard i Bykle, rundt 10 kilometer fra Hovden. Der setter de opp stykket «Highway Honey».

– Sammenlign­et med en vanlig «forestilli­ng», er det ikke vanlig handling fra a til å her. Handlingen kan tolkes som du vil, forklarer Vallenes.

– Det er opp til publikum hva som skal legges i de ulike bildene og tablåene, supplerer Tellefsen.

Da Faedreland­svennen var til stede, var bare en liten del av kunstgrupp­a represente­rt. Lørdag kveld skal 22 personer vaere en del av situasjone­ne som utspiller seg på jordet.

VOKSER OPP AV JORDA

Men selv om publikum selv skal kunne tolke bildene, er det visse tanker bak det som skjer. En situasjon som utspiller seg, er at to bunadskled­de kvinner «vokser» opp av jorda.

– Jeg har vaert opptatt med dette som handler om å komme fra et sted og å vaere bundet til et sted via kjaerlighe­t og tradisjone­r, det å vaere rotfestet. Setesdalsb­unaden har eksempelvi­s mye historie ved seg, sier Vallenes.

RØD CAMPINGVOG­N

Faedreland­svennen får demonstrer­t et par av innslagene. Med ei rød campingvog­n i sentrum, står Ole Tellefsen og synger. Ambra Emilia Torstveit sitter urørlig i en åpning i campingvog­na, mens Laura Christina Brøvig Vallenes og Julie Rasmussen kikker ut av et campingvog­nvindu. Foran trasker Ask Brøvig Kristensen (6) fram og tilbake med et gevir på ryggen, mens Birk Brøvig Kristensen (11) spiller på tromme.

Ask og Birk er brødre, sønner til Laura Christine Brøvig Vallenes.

– Jeg synes dette er ganske gøy, jeg liker å vaere med på sånn her, sier Ask.

– Hvordan er det å bruke høstferien på dette, da?

– Det er jo gøy, og så er det spennende. Det er ikke så ofte jeg får oppleve slike ting som dette, sier Birk.

SPONSET STYKKE

Performanc­e-stuntet er sponset av blant andre Kulturråde­t, Statens vegvesen, Agderforsk­ning,

Setesdal Regionråd og Bykle kommune. I forkant av det som skal skje på jordet, blir publikum for øvrig servert suppe og gløgg.

– Vi har vaert i dialog med folk i Bykle og på Hovden for å utvikle stykket, sier Tellefsen.

– Hva tror dere dette stykket vil gi folk?

– Først og fremst et sett med opplevelse­r de garantert ikke vil glemme, og bilder som vil sette seg fast i hjernen for alltid. Jeg tror publikum både vil bli rørt og overrasket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway