Fædrelandsvennen

Forberedt på at jeg ikke får stående applaus.

- KRISTIANSA­ND / VENNESLA TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Krfs partileder Knut Arild Hareide kom til Sørlandet i går ettermidda­g for å starte prosessen med partiets valg av side i norsk politikk. Ikke alle i KRF i Agder ønsket at Hareide skulle komme. Han er forberedt på tøffe tak framover.

Knut Arild Hareide vil møte sterk motstand når han skal rundt og forklare hvorfor partiet skal i regjering med Arbeiderpa­rtiet. Det er også partimedle­mmer som har reagert på at han i det hele tatt skulle komme til partiets rådsmøte i Vennesla.

– Det er klart at Agder er viktig. Nå kommer jeg til Jon Lilletuns hjemkommun­e og skal møte representa­nter fra begge Agderfylke­ne. Men jeg er forberedt på at jeg ikke får stående applaus, sa Knut Arild Hareide til Faedreland­svennen før Krfs rådsmøte i Vennesla.

Sammen med sine nestledere skal han reise landet rundt. Mens Hareide skal argumenter­e for at partiet må i regjering med Ap, vil de to andre nestledern­e inn i dagens regjering.

Det samme vil de fleste i stortingsg­ruppa. I Agder vil også det store flertallet av lokallagsl­ederne inn i dagens regjering.

– Agder er et av stedene der dette er mest kontrovers­ielt. Men jeg vet at det er flotte folk i Agder også og at vi kan ha gode samtaler om dette, sier Hareide.

REAKSJONER

I KRF i Agder er partiet splittet også i synet på partileder­en. Da det ble kjent at Hareide skulle komme til rådsmøtet, tok Krfs gruppelede­r i Vest-agder, Rune Andrè Sørtveit Frustøl, kontakt med fylkesstyr­et.

Også leder av KRFU i Agder, Hadle Rasmus Bruland, reagerte.

De ønsket ikke partileder­en på et lokalt arrangemen­t.

– Skulle han ha reist rundt alene og frontet sitt syn uten at det kom noen andre til orde, ville det ha vaert kritikkver­dig. Men senere viste det seg at Kjell Ingolf Ropstad også skulle vaere med og at de reiser sammen. Da mener jeg det er greit, sier Frustøl.

Begge de to støtter at KRF skal gå inn i dagens regjering.

Nestleder i Agder KRF, Irene Solli, synes utspillet er underlig.

– Jeg har aldri hørt om en organisasj­on som vil at en leder ikke uttaler seg. Vi ønsker takhøyde og at syn blir hørt. Da er det viktig å få hørt partileder­en, stille spørsmål, vaere uenige og tåle det.

UENIGE

Før han skulle inn i det lukkede rådsmøtet, møtte Hareide sin nestleder Kjell Ingolf Ropstad til debatt på fvn.no.

– Jeg følger Knut Arild langt på vei, og dette er ikke mitt førstevalg. Men vi får til så mye med Erna Solberg. Vi har stoppet for eksempel tidlig ultralyd som kunne ha ført oss inn i et sorterings­samfunn. Da er det naturlig å utforske den veien først. For utfordring­en på den andre siden er at SV ville fått for stor innflytels­e, sa han

Og fortsatte:

– Min pragmatisk­e holdning er at om KRF går inn i dagens regjering blir det en flertallsr­egjering, og da vet vi at vi har vunnet når vi får gjennomsla­g der. Hareide svarer:

– Fordelen med mitt alternativ er at det vil bli en regjering som er mer plassert i sentrum, mens med dagens regjering vil tyngdepunk­t bli til høyre for Høyre.

Men Ropstad mener at det kan bli problemati­sk med en regjering som må gå til SV for å få flertall.

– Min frykt er at SV sier at kontantstø­tta skal vekk for å stemme for en slik regjerings budsjett, og da har vi tapt.

ALTERNATIV­ER

Knut Arild Hareide sa til Faedreland­svennen tidligere torsdag at han forstår at det kan bli konfliktfy­lt når et så viktig spørsmål skal avklares.

– Men vi forstår hverandre bedre når vi snakker sammen. Nå kommer Kjell Ingolf også for å gi sitt syn. Til sammen mener jeg det vil gi et godt grunnlag for å ta en beslutning. Jeg opplever at vi snakker godt sammen, men jeg forstår at dette er krevende.

– Hvor sterk tror du motstanden blir?

– Jeg regner med å møte sterk motstand, men i KRF har vi hatt mange saker der vi har vaert uenige. Vi samlet oss om eøs-saken som var svaert krevende. Vi har hatt bekjennels­esparagraf­en og har vi klart å samle oss om det. Nå er det en ny krevende sak og jeg håper vi kan håndtere den like godt.

BLIR STØRST

Agder blir den største delegasjon­en på det ekstraordi­naere landsmøtet i november. De kommer til å sende 18 delegater. I tillegg møter de tre stortingsr­epresentan­tene fra Agder og de som har sentrale verv i partiet.

– Vi har ikke noen tradisjon for å binde mandatene, men vi ønsker å sende en delegasjon som represente­rer Agders syn, sier Irene Solli.

Totalt skal det møte 193 delegater.

Hareide planlegger til sammen tre reiser til Agder før et ekstraordi­naert landsmøte skal ta endelig beslutning 2. november. To av dem går til Vennesla.

– Det er nok litt tilfeldig, men Vennesla er en plass der jeg kjenner meg hjemme. Det var Jon Lilletuns hjemkommun­e de aller fleste årene han bodde på Sørlandet. Jeg tror ikke alle vil vaere enig med meg, men tror jeg blir godt mottatt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway