Fædrelandsvennen

Kan frelsen velges?

- RUNAR FOSS SJÅSTAD,

Var Adam og Eva historiske personer? «Adam» på hebraisk betyr menneske. Gud skapte mennesket en eller annen gang, og vi har utviklet oss som art. Homo sapiens/det moderne menneske er ifølge vitenskape­n ca. 200 000 år gammelt. Det har også vaert mange ulike menneskear­ter. Neandertal­erne var den siste art som levde side om side med Homo sapiens. Denne art døde ut, sannsynlig­vis pga. våre brutalitet­er.

I utgangspun­ktet skapte Gud alt godt, det står skrevet: «alt var svaert godt», og alt lå dermed til rette for en sunn utvikling. Det skar seg dessverre på et tidspunkt. Tanken om frelse ble i alle fall til en realitet. Spørsmålet blir derfor følgende, kan frelsen velges? Hvem av oss har valgt å bli født til verden, hvem har valgt sitt genmateria­le, sitt miljø? etc. Ingen har valgt den de er! I alle fall ikke innenfor de grunnlegge­nde nivåene, vår vilje er åpenlyst begrenset. Noe Luther også var tydelig på, at vår vilje er «trellbunde­t».

På et tidspunkt i menneskene­s historie kom det et «fall». Konsekvens­en av dette medførte både død, synd, ondskap, sykdommer og lidelser på et mystisk vis inni vår verden. Dette var selvsagt ikke villet av Gud. Hele menneskehe­ten kom derfor under påvirkning av både det gode og det onde. Det er for øvrig allment åpenbart at vår verden er underlagt både det onde og det gode. Poenget er at jeg og du her i 2018 ikke har valgt en slik verden. Den er slik den er på grunn av våre forfedre. På samme måte gjelder det med frelsen – vi har ikke valgt frelsen.

Guds frelse i Jesus Kristus. Jesus var/er både menneske og Gud. Gud har gjort det slik at alle mennesker er inkludert i frelsen. Det kristne håpet forteller oss at vår evige natur vil bli fullkommen god, slik Jesu evige natur er fullkommen god. En verden og en himmel uten krig, undertrykk­else, lidelser, sykdom og død, dette er vårt håp. Dette var også Guds plan med oss og sitt skaperverk i utgangspun­ktet! Det skar seg som nevnt for våre forfedre. Og deres fall er ikke vårt valg. Jesus har selvsagt da gjort frelsen tilgjenge- lig for alle. Også denne avgjørelse er utenfor vår egen makt. Frelsen er derfor dypest sett ikke mitt eller ditt valg. Det er Guds eget valg til det beste for oss alle!

Samtidig kan vi, jeg og du, akseptere frelsen med en begrenset vilje. Men objektivt sett er både fallet, denne verden og frelsen utenfor vår egen makt. Det eneste vi kan gjøre er å tro, håpe og fylles med kjaerlighe­t. Og forsøke å gjøre det gode mot vår neste etter beste evne, bevare og forvalte denne verden vi er satt i. En verden vi ikke har valgt!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway