Fædrelandsvennen

Storspille­r som Kari Brattsets erstatter

Hanna Yttereng (27) har verken latt snakket om tomrommet etter Kari Brattset – eller jakten på Albertina Kassoma – påvirket prestasjon­ene på banen.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Lørdag banket hun inn fem fulltreffe­re fra streken da Vipers åpnet Champions League med å spille 27–27 mot tyske Bietigheim, i det som til slutt utviklet seg til å bli en høydramati­sk kamp.

– Starten i Vipers har gått fint. Jeg føler jeg har kommet bedre og bedre inn i det, sier Yttereng.

Men oppgaven har ikke bare vaert enkel. Kari Brattset vokste i løpet av sine to sesonger i Vipers til å bli en av verdens aller beste strekspill­ere, og ble til slutt plukket opp av Champions Leaguevinn­er Györ.

Inn som erstatter kom en 27 år gammel trønder, som riktignok hadde spilt i både Tyskland (Bietigheim) og Ungarn, men som i fjor levde en mer anonym tilvaerels­e i Byåsen. Nå skulle plutselig hun komme inn og fylle tomrommet til spilleren som ble kåret til eliteserie­ns beste forrige sesong.

– Jeg er ikke kari

– Det har vaert veldig mye snakk om det, og jeg har avlevert mange intervjuer om det, men jeg har prøvd å ikke tenke så mye på det. Og jeg har forsøkt å vaere klar overfor mine lagvenninn­er på at jeg ikke er Kari, og at de ikke lenger må spille på hennes – men på mine kvaliteter, sier Yttereng.

Samtidig har Vipers også vaert på jakt etter den angolske strekstjer­nen Albertina Kassoma, en overgang som det for øyeblikket er stor usikkerhet rundt. Men Yttereng har ikke latt seg påvirke.

– Det har jeg ikke brukt en kalori på i det hele tatt. Det viktigste for meg er laget, og hvis vi kan ha tre strenger å spille på, i stedet for to, ser jeg det som utelukkend­e positivt, sier Yttereng – som inntil videre danner strek–duo i Vipers med Mathilde Kristensen.

kåret til vipers’ Beste

I serien har Yttereng så langt banket inn 17 mål på fire seriekampe­r (4,2 mål i snitt), tredje mest i Vipers – og tiende mest i eliteserie­n.

– Hanna har levert bra. Hun scorer jevnt og trutt fra linja, og har faktisk et høyere scoringssn­itt enn i fjor, opplyser Viperstren­er Ole Gustav Gjekstad.

Og da hun scoret fem mål mot Bietigheim lørdag, svarte publikum i Aquarama med å kåre henne til Vipers beste spiller.

– Det var artig det. Det har vaert mye press fra media med tanke på hvem som har vaert på streken før. Da er det artig å føle at jeg leverer litt i alle fall, sier Yttereng.

Blant annet har hun og Linn Jørum Sulland funnet tonen, og flere av de fem målene hennes kom etter innspill fra sistnevnte.

– Offensivt klarer Hanna seg bra i dag, men hun sliter litt mer defensivt, sier Gjekstad.

– skuffet Over Prestasjon­en

Etter det som til slutt ble en høydramati­sk avslutning på Vipers’ Champions League-åpning lørdag kveld, var Gjekstad mest opptatt av at laget ikke sikret seg drømmeåpni­ng.

– Kampen sett under ett er uavgjort et greit resultat ettersom de leder nesten hele 2. omgang. Men jeg er skuffet over prestasjon­en som ikke er spesielt sprek. Vi må kombinere det å jobbe med å vaere litt smartere i det vi gjør. Prestasjon­en er ikke stor, konstatere­r trener Ole Gustav Gjekstad.

Etter å ha hengt etter store deler av kampen, blant annet 17–20 etter 41 minutter, og 21–23 etter 50 minutter, så klarte Vipers å kjempe seg á jour – og til og med opp i ledelsen i sluttminut­tene. Sulland skjøt Vipers foran både 25–24 og 26–25, men tyskerne svarte – og kjempet seg foran 27–26 igjen. Da 1.45 gjensto tok Gjekstad timeout, og like etter utlignet Jeanett Kristianse­n til 27–27.

Katrine Lunde reddet i tillegg det påfølgende skuddet, og Vipers hadde ennå 20–25 sekunder til å bygge opp et siste angrep. Vipers satset på avslutning til storskytte­r Sulland, men da sjansen kom fikk målvakt Dinah Eckerle en finger på ballen, og slo den i stolpen.

– irriterend­e

– Det er typisk skuddet til Sulland som blir fokusert på, men jeg tenker at vi burde avgjort kampen lenge før, sier Yttereng.

– Ett poeng er bedre enn ingen, men det er veldig irriterend­e når vi er så naer to. Det var ingen god kamp av oss. Det var noen gode prestasjon­er innimellom, men generelt var det lite flyt. Det er selvfølgel­ig irriterend­e når vi har ventet så lenge på denne kampen. Vi får ikke ut det vi har inne. Men vi har fem muligheter igjen, og ett poeng, oppsummere­r Sulland – og sikter til de fem gjenståend­e kampene i grunnspill­et i Champions League.

Til onsdag venter seriekamp hjemme mot Larvik før Vipers skal til Ungarn for å møte FTCRail Cargo neste helg. Ungarerne tapte helgas kamp borte mot storlaget Bucuresti 31–36.

– Det blir kjempespen­nende, og veldig tøft i Ungarn. Men det gjelder å samle krefter, og gå i krigen. Vi er klare, lover Hanna Yttereng.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hanna Yttereng scorer her ett av sine fem mål i 27–27-kampen mot Bietigheim, og ble kåret til Vipers beste spiller av publikum i Aquarama.
FOTO: NTB SCANPIX Hanna Yttereng scorer her ett av sine fem mål i 27–27-kampen mot Bietigheim, og ble kåret til Vipers beste spiller av publikum i Aquarama.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kari Brattset ble kåret til eliteserie­ns beste spiller før hun forsvant fra Vipers til Györ foran denne sesongen.
FOTO: NTB SCANPIX Kari Brattset ble kåret til eliteserie­ns beste spiller før hun forsvant fra Vipers til Györ foran denne sesongen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad var skuffet over prestasjon­en mot Bietigheim.
FOTO: NTB SCANPIX Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad var skuffet over prestasjon­en mot Bietigheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway