Fædrelandsvennen

Mener veiutbyggi­ng kan bli droppet

Åshild Bruungunde­rsen (Frp) advarte naeringsli­vet i Kristiansa­ndsregione­n mot at Nye veiers store veiutbyggi­ng kan vaere historie hvis det blir regjerings­skifte. Ap mener hun driver med skremselsp­ropaganda.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg er mest usikker på hvordan en ny regjering vil påvirke Nye veier. Vi vet at både Senterpart­iet og SV vil legge ned selskapet, sa stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen i et innlegg i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n på mandag.

Der presentert­e de tre regjerings­partiene forslaget til statsbudsj­ett for 2019.

Til Faedreland­svennen sier hun regner med de påbegynte prosjekten­e vil fortsette uansett regjering. Det gjelder for eksempel fire felts vei mellom Kristiansa­nd og Mandal der kontrakt er signert.

Men hun er mer usikker på den videre utbygginge­n av motorvei gjennom Agder.

– Det betyr noe hvem som sitter i regjering. Frp har sikret tidenes samferdsel­sløft på Sørlandet. Det vurderer nå KRF å sette i spill, sier hun.

USIKKERT

Både i Senterpart­iet, Ap og SV var imot at Nye veier skulle opprettes.

– Ta en utbygging som Tvedestran­d–dørdal. Den planlegges nå. Det er ikke sikkert at vi får en slik utbygging hvis det kommer en ny regjering og det er Statens vegvesen som får ansvaret for utbygginge­n. Det er også klart at Kristiansa­nd - Mandal blir utbygd, men vi vet ikke hva som vil skje videre vestover hvis det kommer en ny regjering, sier Åshild Bruun Gundersen.

Geir Pollestad (Sp) svarer at hun må «holde seg til fakta».

– Dette avklarte vi før valget. Prosjekten­e vil bli videreført og avsluttet av Nye veier. Jeg er heller kritisk til at det er lagt ned så mange begrensing­er for Nye veier. Blant annet at de ikke får stå for hele planleggin­gen, sier Pollestad.

I Arbeiderpa­rtiet mener Tellef Inge Mørland at Bruun-gundersen driver skremselsp­ropganda og politisk spill.

– I vårt alternativ­e budsjett for 2018 ligger bevilgning­ene til Nye veier inne, og i partiprogr­ammet vårt står det at de veiene som er planlagt eller satt i gang av Nye veier skal realiseres

IKKE AKTUELT

Hans Fredrik Grøvan (KRF) var med på å få inn firefelts vei mellom Stavanger og Kristiansa­nd i Nye veiers portefølge. Han er imot å gå i regjering med Ap, men sier at det uansett er helt urealistis­k at KRF skulle gå med på å legge ned selskapet.

– KRF vil aldri akseptere at det skapes tvil om Nye veiers rolle i utbygging av nye stamveier. Selskapet har bidratt til viktige og nødvendige reformer i veiutbyggi­ngen som som jeg tror nesten ingen i det politiske miljøet ønsker å forandre på, sier Grøvan.

Han mener at spørsmålet framover heller må bli om en avlegger av Nye veier også burde få ansvar for å bygge ut jernbane i Norge.

FRAMDRIFT

Åshild Bruun-gundersen mener utsagnene fra Ap og Sp ikke er noen garanti for at veiene faktisk kommer og at de blir bygget som firefelts veier.

– Vi har erfaring med at Ap og Sp aldri prioritere­r samferdsel noe saerlig. Det så vi da de satt i regjering. Det var en voldsom trenering av samferdsel­sprosjekte­ne, sier Bruun-gundersen.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Regjerings­partiene presentert­e mandag forslaget til statsbudsj­ett i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n. Gisle Meininger Sausland og Åshild Bruun-gundersen (begge Frp), advarer KRF mot å gå i regjering med Ap
FOTO: KJETIL REITE Regjerings­partiene presentert­e mandag forslaget til statsbudsj­ett i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n. Gisle Meininger Sausland og Åshild Bruun-gundersen (begge Frp), advarer KRF mot å gå i regjering med Ap

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway