Fædrelandsvennen

Vil sikre båtturer for skolebarn

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Flere barnehager, skoler og frivillige organisasj­oner har måtte avlyse aktivitete­r på sjøen på grunn av strenge sikkerhets­krav. Nå ber naeringsmi­nisteren om at arbeidet med nytt regelverk kommer i gang.

– Jeg har bedt Sjøfartsdi­rektoratet om å prioritere arbeidet med et nytt regelverk som blant annet gjelder for barnehager, skoler og leirskoler som tar med barna i båt, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemeld­ing.

– Det er helt fantastisk at de tar tak i dette. Vi mener det er veldig viktig at barn og unge får oppleve å vaere på sjøen, sier styreleder Svein Arne Carlsen, i Vennesla aktivitets­klubb, til Faedreland­svennen.

Bakgrunnen for at Røe Isaksen ønsker fortgang i arbeidet, er flere artikler om barnehager, skoler og frivillige organisasj­oner som ikke lenger kan ta med barna ut i båt.

MÅTTE AVLYSE

Faedreland­svennen skrev i sommer om Blå Kors feriesente­r og Vennesla aktivitets­klubb som måtte avlyse aktivitete­r for 500 gjester.

– Vi opplevde det som veldig tragisk, og det var stor skuffelse blant ungdommene. Vi måtte jo avlyse alt av dagsturer og overnattin­gsturer, sier Carlsen.

I dagens regelverk er det et etablert skille mellom fritidsakt­ivitet, som reguleres i småbåtlove­n, og naeringsvi­rksomhet, som reguleres i skipssikke­rhetsloven. Også skoler og frivillige organisasj­oner som driver ikke-kommersiel­l virksomhet vil i utgangspun­ktet vaere omfattet av skipssikke­rhetsloven.

– Det er det vi mener er feil, at disse aktivitete­ne og skoleturen­e skal gå under naering. Hvis ikke reglene blir endret, er vi tvunget til å legge ned båttilbude­t, sier Carlsen.

– POSITIVE SIGNALER

Men med naeringsmi­nisterens nyheter, ser det ut til at organisasj­oner og skoler kan oppretthol­de tilbudet.

– At de som driver skoler, leirskoler og barnehager har kommet i samme kategori som naering, er noe av det vi har reagert mest på. Nå har vi fått signaler på at det vil bli et eget regelverk for båter som kan frakte inntil 12 passasjere­r, og det synes vi er kjempebra, sier ordfører Arne Thomassen, i Lillesand kommune, til Faedreland­svennen.

Han er svaert positiv til Røe Isaksens uttalelser.

– Vi har etterlyst et nytt regelverk lenge, og nå ser vi resultaten­e av jobben som er gjort. Mange har stått på, både laerere og andre politikere, sier Thomassen, og trekker fram både Ingunn Foss (H) og varaordfør­er i Lillesand, Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius som har tatt saken opp i Stortinget.

Han tror en eventuell regelendri­ng vil bety mye for skoler og frivillige organisasj­oner i landsdelen. Ordføreren påpeker viktighete­n av å laere sjøvett, spesielt når man vokser opp i en kystkommun­e.

På PLASS I 2019

Thomassen mener sikkerhete­n vil bli ivaretatt på en like god måte, selv om reglene for sertifikat­ene kan bli endret.

– Absolutt. Jeg tror man kommer fram til at de som skal føre disse båtene må ta et førerbevis som er midt mellom kystskippe­rbevis og båtførerbe­vis.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Båten til Vennesla aktivitets­klubb, en Zodiac Pro Open 650 på 6,5 meter, ble stående på land i sommer. Nå kan det strenge regelverke­t bli endret slik at klubben kan ta med seg ungdommer på sjøen.
FOTO: PRIVAT Båten til Vennesla aktivitets­klubb, en Zodiac Pro Open 650 på 6,5 meter, ble stående på land i sommer. Nå kan det strenge regelverke­t bli endret slik at klubben kan ta med seg ungdommer på sjøen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Styreleder i Vennesla aktivitets­klubb, Svein Arne Carlsen, håper regelverke­t blir endret.
FOTO: JACOB BUCHARD Styreleder i Vennesla aktivitets­klubb, Svein Arne Carlsen, håper regelverke­t blir endret.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) ønsker at barn skal få anledning til å laere om sjøen.
FOTO: NTB SCANPIX Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) ønsker at barn skal få anledning til å laere om sjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway