Fædrelandsvennen

Ulovlig fiske straffes strengt

Ubetinget fengsel i opptil tre uker. Bot på 18.000 kroner. Det er de strengeste strafferea­ksjonene de siste årene på ulovlig fangst av hummer.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Hummer er en rødlisteme­rket art som det er stor interesse for, sier Torvild Selaas, miljøkrimk­oordinator i Agder politidist­rikt.

Myndighete­ne ser på ulovlig fangst av hummer som alvolig faunakrimi­nalitet.

I perioden 2008-2018 har det vaert 2396 saker knyttet til hummerfisk­e i Agder politidist­rikt. Det dreier seg om forhold som fangst i fredningst­iden, at teina er feil merket eller at det er satt ut for mange teiner.

De fleste sakene ender med at teina blir beslaglagt, men det hender også at politiet etterforsk­er saken. Da er det ikke uvanlig med bøter mellom 8000 og 15.000 kroner.

– Riksadvoka­ten har sagt at hummer er er en viktig marin bioressurs. Det er også slik at oppdagelse­srisikoen er relativt liten. Da blir også bøtenivået høyere, sier Selaas.

KAN BLI FENGSEL

En oversikt over sakene fra politidist­riktet de siste seks årene viser at man i tillegg til bøter også kan få betinget fengsel hvis man bryter reglene.

●●I 2017 fikk en mann i Flekkefjor­d 15.000 kroner i bot for å ha oppbevart to hummere i en sanketeine på sommeren der den ene hadde rogn.

●●I 2017 fikk en yrkesfiske­r fra Agder 15.000 kroner i bot, 18 dager betinget fengsel, inndraging av 18 hummertein­er og inndraging av delverdier i et fiskefartø­y. Han hadde fisket hummer i et fiskeforbu­dsområde. Vedkommend­e ble også nektet hummerfisk i ett år.

●●I 2016 fikk en mann 8000 kroner i bot for fangst i et reservat i Tvedestran­d.

●●I 2015 fikk en mann fra Agder 10.000 kroner i bot og betinget fengsel i 15 dager i Vestfold. Han hadde satt ut 165 teiner for hummer og kreps før 1. oktober. Grensen er 20 teiner.

●●I 2012 ble en mann dømt i Lister tingrett for å ha fanget 19 hummer utenfor sesongen der fem var under minstemåle­t. Han fikk 21 dager betinget fengsel, 15.000 kroner i bot og inndraging av båt. Hummerfisk­et starter 1. oktober kl 08 og varer til og med 30. november.

Det skal lite til for å gjøre skade på hummerbest­anden sammen- lignet med andre arter. Derfor er det også høye straffer.

Hummerbest­anden gikk ned fra krigen, men ser ut til å ha flatet ut de siste 10-20 årene.

– Men i samme periode har også folk fått bedre redskaper som gps og ekkolodd. Da fisker folk mer effektivt og at det kan vaere grunnen til at det blir fanget like mye hummer som før, selv om bestanden kan ha gått ned, sier Sigurd Heiberg Espeland, forsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttet.

HØYESTE BOT

Den høyeste bota i distriktet de siste årene er fra 2012 da en mann i Arendal ble tatt med en rognhummer utenfor sesongen. Den var i tillegg tatt med feil redskap og redskapet var ikke merket. Boten kom på 18.000 kroner.

– Her var det flere forhold som spilte inn. Det eneste som manglet var at hummeren ble fanget i et naturreser­vat eller at den var under minstemåle­t, sier Selaas.

Regelbrudd som skyldes at man ikke har satt seg godt nok inn i reglene forekommer også. I 2009 ble en mann i Tvedestran­d tatt ved midnatt 1. oktober. Bota kom på 10.000 kroner.

 ?? ARKIVFOTO: ESPEN HALVORSEN ?? Det har vaert over 2000 saker knyttet til hummerfisk­e de siste ti årene. De fleste ender med beslag som her under en aksjon i 2017. Men i en del tilfeller blir sakene etterforsk­et og det blir gitt bøter eller betinget fengsel.
ARKIVFOTO: ESPEN HALVORSEN Det har vaert over 2000 saker knyttet til hummerfisk­e de siste ti årene. De fleste ender med beslag som her under en aksjon i 2017. Men i en del tilfeller blir sakene etterforsk­et og det blir gitt bøter eller betinget fengsel.
 ?? ARKIVFOTO: ESPEN HALVORSEN ?? Denne rogn-hummeren ble funnet i en teine som fiskeren ikke hadde passet godt nok på. Han fikk bot. Bildet er fra 2016.
ARKIVFOTO: ESPEN HALVORSEN Denne rogn-hummeren ble funnet i en teine som fiskeren ikke hadde passet godt nok på. Han fikk bot. Bildet er fra 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway