Fædrelandsvennen

Kommunen ble frifunnet

Birkenes kommune er frifunnet etter at en nå voksen kvinne krevde millioners­tatning for mobbing på skolen.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Det er klart i en fersk dom fra Kristiansa­nd tingrett. Den nå 21 år gamle kvinnen var elev på Engesland skole.

– Dette er tøft for henne, sier kvinnens advokat, Arvid Kjaervik, til Faedreland­svennen.

Han sier de nå vil vurdere å sende inn en anke. Fristen går ut om fire uker.

– Vi er uenige i dommen, og mener vi har god dokumentas­jon på det som foregikk, sier Kjaervik.

– BLE SYK AV MOBBING

Påstanden var at Birkenes kommune ikke grep inn med tilstrekke­lige tiltak som stoppet den langvarige mobbingen kvinnen periodevis ble utsatt for på den kombinerte barne- og ungdomssko­len.

Hun mener situasjone­n hennes som voksen skyldes opplevelse­ne på skolen. 21-åringen sliter i dag med å gjennomfør­e utdannelse og jobb på grunn av sykdom.

Kvinnens sakkyndige mener hun er blitt invalidise­rt henholdsvi­s 25 og 40 prosent. De har gitt henne diagnosen posttrauma­tisk stresslide­lse.

En rettsoppne­vnt psykiater mener derimot at hun ikke er blitt invalidise­rt av mobbing, og har ikke funnet grunnlag for den nevnte diagnosen.

KREVDE 1,5 MILLIONER

Erstatning­skravet var snaue 1,5 millioner kroner for skader og inntektsta­p, samt 20.000 kroner for allerede påførte utgifter og 35.000 kroner som skulle dekke framtidige utgifter til behandling.

Birkenes kommune bestred at det var dokumenter­t mobbing før i sjuende klasse og mente at vellykkede tiltak da ble satt inn.

Laerere, tidligere elever og kvinnens familie forklarte seg som vitner i rettssaken.

ERSTATNING

I dommen går retten gjennom skolegange­n fra 1. til 10. klasse.

«Oppsummert­e legger retten til grunn at saksøker ble mobbet i 6. og 7. klasse, og opplevde seg sosialt isolert i 10. klasse uten at det dreide seg om mobbing». Videre heter det:

«Etter rettens syn igangsatte kommunen adekvate og tilstrekke­lige tiltak mot mobbingen fra 7. klasse av, og det må legges til grunn at tiltakene hadde den virkning at hun våren 2010 ikke lenger ble utsatt for handlinger av medelever som kvalifiser­er for mobbing».

Tingretten mener det ikke er grunnlag for å kreve erstatning i saken, og har dermed frifunnet Birkenes kommune.

– VIL JOBBE FOR å BLI BEDRE

– Vi jobber hver dag for at barn unge skal ha en god oppvekst. I denne saken er det noen som mener de ikke har hatt det. Vi har brukt rettssyste­met til å vurdere dette, men uansett tenker jeg at vi vil bruke det vi har laert gjennom denne saken for å bli bedre, sier oppvekstsj­ef i Birkenes, Marianne Moen Knutsen, til Faedreland­svennen.

– Hva kunne dere gjort bedre i denne saken?

– Dommen peker på dette rundt dokumentas­jon og evaluering. Vi mener vi allerede er blitt bedre her, men ut fra det dommen sier, skal vi ta nye vurderinge­r av om det er nok, sier Knutsen.

Tingretten slår fast at Birkenes kommune brøt opplaering­sloven ved at det ikke ble fattet enkeltvedt­ak da foreldrene til kvinnen ba om tiltak mot mobbing.

Det påpekes også at det ikke er framlagt skriftlig dokumentas­jon som viser at tiltakene formelt ble evaluert.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Engesland skole, hvor den nå 21 år gamle kvinnen gikk, har barne- og ungdomssko­le i samme bygg.
FOTO: ERLEND OLSBU Engesland skole, hvor den nå 21 år gamle kvinnen gikk, har barne- og ungdomssko­le i samme bygg.
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Advokat Arvid Kjaervik.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Advokat Arvid Kjaervik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway