Fædrelandsvennen

Folkestyre – en menneskere­tt

I år er det 70-årsjubileu­m for menneskere­ttighetene. De handler i hovedsak om det enkelte menneskes forhold, og da også politiske rettighete­r. Paragraf 21, siste ledd forutsette­r at viktige saker skal forelegges folket i valg.

- PAUL SVEINALL

Ipraksis betyr dette utredning i en valgperiod­e og avgjørelse i den påfølgende. Hvis saken ikke kan vente så lange, er opinionsmå­linger og folkeavste­mminger aktuelle. På landsplane­t har vi hatt noen avstemming­er, og de har på forhånd blitt erklaert for bindende. Stortinget­s flertall har måttet bøye seg for folket. EUspørsmål­et er eksempel på dette. Dette er i tråd med menneskere­ttighetene. På kommunalt nivå er ikke praksis så bra utviklet, og det ser en tydelig i forbindels­e med «kommuneref­ormen».

Tidligere redaktør Holmer Hoven har hevdet at departemen­tet kunne ta avgjørelse­ne slik som Schei-komitéen rundt 1960. Stortingsf­lertallet mente imidlertid at saken måtte begynne nedenfra, i kommunene, med utredning og avgjørelse.

Hvis folket skulle si sin mening, ville det bety at konkret forslag måtte framlegges før valget i 2020, i den enkelte kommunen.

Og at storkommun­er neppe kunne se dagens lys før i 2024. ommuner som ønsker å slå seg sammen har i lange tider kunnet gjøre det, ja, faktisk blitt oppmuntret og hjulpet til dette. Jeg har selv vaert med på en slik forbereden­de prosess i Vest-agder, under ledelse av Tom Egerhei fra fylkesmann­en. Minister Sanner kunne derfor med henvising til praksis love belønning og løfte om faglig støtte. Han var klar over at store deler av kommunene ikke ville bite på agnet. De ville vite hva de gikk til. Her måtte hardere lut til. Strategien ser ut til å ha vaert: å sette en frist (2020) som umuliggjor­de kommuneval­g før avgjørelse­n, å kjempe mot interkommu­nale ordninger, å true med store endringer i statlige overføring­er, å be fylkesmann­en kjøre i gang et opplegg med «intensjons­avtaler».

På Agder fungerte dette omtrent slik: de fleste ordførerne luktet lunta og spurte seg for om ministeren hadde flertallet i Stortinget med seg på dette, og fikk til svar at det hadde han bare delvis. De som beit på var ordførerne i Søgne, Songdalen, Marnardal og Lindesnes, og de satset på «hensikten helliger midlene». Det vil si at folkeflert­allet som var mot, ikke skulle respektere­s, og at her kunne brukes enorme summer på å kjøre løpet. Velgerne skulle «få informasjo­n» i flotte trykksaker i postkassen­e. Mer skulle de ikke ha å si. Og det var svaert utidig om de nå skulle stille spørsmål om pengebruke­n, og hemmeligho­ldet rundt denne. Ordføreren i Marnardal gikk

Klengst, ved å kategorisk nekte avstemming selv om det var et stort flertall av velgerne som krevde dette.

Kommunepol­itikeresto­d på møte fram og sa «at nå er vi valgt, så nå er det vi som bestemmer». Jeg har som internasjo­nal valgobserv­atør og demokrativ­eileder opplevd slikt, - i land i Afrika der menneskere­ttighetene står svakt. Og jeg har i 2018 opplevd rådmenn som gikk langt inn på politikern­es halvdel, for å drive «reformen» gjennom, før folket fikk tid til å reagere. Ja, det er vel det som er strategien, å kjøre løpet så raskt og udemokrati­sk at folk flest ikke tror det kan vaere mulig. Folk har jo ikke opplevd liknende før, ikke ei gang i 1940-1946. Så vidt jeg vet er Marnardals-tilfellet enestående i landet og er til liten aere for oss som bor her. Avisen «Klassekamp­en» hadde nylig en stor reportasje om dette. Journalist­ene lette med lys og lykte etter tilhengere, fant ingen og måtte da ty til ordføreren selv. Her presterer han å si at opposisjon­en «har ikke noe å fare med, forstår lite og har ikke noe å bidra med». At han går rundt i lokalmiljø­et og prater slik er så sin sak, men når han uttaler seg til en riksdekken­de avis med stor politisk innflytels­e, går det for langt. Og så klager han over mobbing på media. n lang rekkeartik­ler har avslørt hvordan fylkesmann­en på Agder har manøvrert for å framstille det som om Nye Kristiansa­nd og Nye Mandal angivelig var en situasjon der to

Ekommune, ville og en ikke ville. For i slike «spesielle tilfelle» hadde stortingsf­lertallet (med KRF) åpnet for tvang. Jeg går ut fra at alle berørte ordførere og stortingsr­epresentan­tene var helt og fullt med på spillet. Dette gjelder i saerlig grad Torhild Brandsdal.

Det er ikke tillitsvek­kende når en representa­nt før stortingsv­alget sterkt og klart går mot tvang, så gjør en hestehande­l om de virkelige 2 mot 1-tilfellene, og så på toppen av dette stemmer for tvang overfor kommuner hun utmerket godt vet ikke er reelle 2 mot 1-kasus.

Her gjør hun en bjørnetjen­este mot eget parti og mot folket som berøres. Etter mitt syn har hun bare en utvei, å gå på kne og beklage det hele. Det ville vaere naturlig at hun fokuserer på fylkesmann­ens orienterin­g og lar kopi av brevet følge med saken når den nå skal opp i Riksrevisj­onen og Konstitusj­onskomitée­n. Ingen er tjent med at fylkesnivå­et fører riksnivået bak lyset. Beklager, Brandsdal, men dette går det ikke å jabbe seg ut av. Kriser er vonde for dem som kommer oppi virvelen. Venner blir stående på hver sin side og tilliten svinner. Men de kan også vaere nødvendige, for da ser en hva som svikter og hva som må endres. å Agder har vi en spesiell mulighet ved at Arkivet har fått en egen avdeling for menneskere­ttigheter. Vi trenger å sette fokus på kommunelov­ens maktoverfø­ring til rådmannen, på praksis for folkeavste­mninger og opinionsun­dersøkelse­r og på instanser som kan sette uhildet lys på klager. Aerlighet og åpenhet er kjerneverd­ier i folkestyre­t. Det vil vi alle stå oss på, for ingen er tjent med den krisa vi er oppe i med politikerf­orakt og direkte tvil på demokratie­t.

Alternativ­et, å dure fram som nå, ser ikke saerlig lystelig ut. Det er nemlig ikke godt å vite hva folk vil foreta seg når de blir tilstrekke­lig tråkket på. Og i alle fall vil det vaere maksimalt dårlig start for sammenslåt­te kommuner.

P

 ?? FOTO:ERLEND AAS, SCANPIX ?? – Vi trenger å sette fokus på kommunelov­ens maktoverfø­ring til rådmannen, på praksis for folkeavste­mninger og opinionsun­dersøkelse­r og på instanser som kan sette uhildet lys på klager, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO:ERLEND AAS, SCANPIX – Vi trenger å sette fokus på kommunelov­ens maktoverfø­ring til rådmannen, på praksis for folkeavste­mninger og opinionsun­dersøkelse­r og på instanser som kan sette uhildet lys på klager, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway