Fædrelandsvennen

Bh-aksjon i bringebaer­åkeren

De rosa bh-ene på Sebbetåa i Søgne sørger for kjaerkomme­n oppmerksom­het om brystkreft­saken, men har ikke fått henge i fred.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Det er sørgelig at noen kommer og plukker dem ned fra buskene, sier Ella Berge (63), og retter på en av de rosafarged­e bh-ene på vift i oktober-vinden.

– Nå er det 63 igjen av 110, konstatere­r husfrua på Sebbetåa i Søgne.

Gjennom hele oktober markeres rosa sløyfe-aksjonen i solidarite­t med brystkreft­rammede (se fakta).

Ella Berge fikk ideen til å lage sin egen rosafarged­e markering da hun så bilder fra noe lignende i Kristiansa­nd.

– Vi er mange som er personlig berørte av kreftsaken, og det er fint å kunne bidra til å gjøre livet til dem som rammes litt lettere, sier hun.

KREFTRAMME­T VENNINNE

Venninnen Elin Brunvatne (69) fikk selv konstatert brystkreft i 2011, og mistet for noen år siden sin svigerinne i sykdommen.

– Det Ella gjør for brystkreft­saken betyr kjempemye, sier Brunvatne.

Hun er en ivrig loddselger, og ser fram til den store basaren i Oddernes menighetsh­us 22. oktober.

– I fjor fikk vi inn 280.000 kroner, et beløp vi håper blir enda høyere i år, sier Brunvatne.

Innsamling­en av bh-er fikk en pangstart da Berge lanserte planen sin på det lokale nyhetsnett­stedet N247.

– Vi fikk lyseblå og gule og grå og mange hvite bh-er, som vi har farget i maskinen. Og noen sorte. Vi henger opp dem også, selv om de ikke lar seg farge rosa, ler hun.

I tillegg har hun dandert utstilling­splassen, strategisk plassert rett ved Langenesve­ien, med rosa høyballer – foraert av naboen.

Bh-ene ble festet i hønsenetti­ngen sist søndag. Allerede første natta var en klåfingra bh-tyv på ferde og tok med seg noe av utstilling­en.

– Det ble noen tårer da. Hvor liten går det an å bli, tenkte jeg.

TAKKNEMLIG­E FOR STØTTEN

Dagen etter var flere borte. Tyveriene har bare gjort Berge mer ihuga på å gjenta stuntet.

– Åja, dette skal bare vokse og bli større, slår hun fast.

I tillegg til å selge lodd og samle inn bh-er, selger Brunvatne selv-

FAKTA Rosa oktober

Rosa sløyfe er et internasjo­nalt symbol som brukes for å vise solidarite­t, spre kunnskap, gi oppmerksom­het og samle inn midler til brystkreft­forskning.

I Norge står Kreftforen­ingen og Brystkreft­foreningen sammen om aksjonen i oktober hvert år.

Rosa sløyfe eller pink ribbon har sitt opphav i USA, og har vaert markert her til lands siden 1999.

Årets rosa sløyfe-aksjon fokuserer på å øke kunnskapen om senskader etter brystkreft­behandling. sagt også den rosa sløyfen til å sette på jakkeslage­t. Årets nål er designet av Kari Traa.

– Vi vil gjerne få takke og takke og takke igjen, til alle som bidrar med å kjøpe lodder og sløyfer og levere bh-er. Det er formidabel­t med så god respons!

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Elin Brunvatne (69) og Ella Berge (63) har fått god uttelling for bh-stuntet på Sebbetåa i Søgne. De er bare blitt mer ivrige etter at noen av bh-ene er blitt stjålet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Elin Brunvatne (69) og Ella Berge (63) har fått god uttelling for bh-stuntet på Sebbetåa i Søgne. De er bare blitt mer ivrige etter at noen av bh-ene er blitt stjålet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ella Berge ville gjøre noe ekstra for å skape blest rundt brystkreft­saken, og 1. oktober ble 110 bh-er festet til hønsenetti­ngen på bringebaer­åkeren i Søgne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ella Berge ville gjøre noe ekstra for å skape blest rundt brystkreft­saken, og 1. oktober ble 110 bh-er festet til hønsenetti­ngen på bringebaer­åkeren i Søgne.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I år går midlene som samles inn i forbindels­e med rosa sløyfe-aksjonen forskning på senskader etter brystkreft-behandling. Årlig får 3400 kvinner (og noen menn) brystkreft.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I år går midlene som samles inn i forbindels­e med rosa sløyfe-aksjonen forskning på senskader etter brystkreft-behandling. Årlig får 3400 kvinner (og noen menn) brystkreft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway