Fædrelandsvennen

Bompengeak­sjonistene kan bli enda mer rasende fremover.

Frustrasjo­nene er bare et forsiktig forvarsel om hvordan det blir når vi virkelig må omstille oss – på grunn av klimakrise­n.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Mandag morgen komklimara­pporten fra FNS klimapanel. Litt senere på dagen kom statsbudsj­ettet. Klimarappo­rten druknet og forsvant i det stille. Det er forståelig, sånn er vi. Klimapanel­ets dom over vår fremtid er så mye å ta inn, diskusjone­n er så stor, at nyhetssend­ingene blir på en måte for små. Vi får en dødsdom fra klimapanel­et det ene sekundet, og lurer på om det blir regn i morgen eller når «Ex on the beach» beggynner i det neste.

●●Det er klimasaken som gjelder – over alle andre saker. For det er så enkelt her i verden at får vi ikke puste så kan vi ikke leve. Og kan vi ikke leve så er statsbudsj­ettet liten vits. Og det er det bare å si med en gang – har du begynt å lese denne kommentare­n, men karakteris­erer deg selv som en såkalt klimaskept­iker, ja, så kan du bare slutte å lese. Dere får prate dere imellom, utveksle teorier, fake science og fake news, mate hverandre med konspirasj­onsteorier - så får heller vi andre brette opp ermene og prøve å redde kloden. ●●Og altså: Vi må legge om samfunnet. Verdens gigantiske Co2utslipp må halveres innen 2030. Vi må ikke varme opp kloden mer enn 1,5 grader over slik det var på førindustr­iell tid - da blir det farlig. Forskerne trodde en stund at to grader ville gå ok, men nei. 1,5 grader maks. De forklarer greit hvorfor, det er ikke plass til alt her.

●●Forandring­en vi må gjennom vil gripe inn i alt vi mennesker foretar oss. Hva vi spiser, hva vi produserer, hvordan vi får energi, om vi får energi, om det blir nok mat, hvor vi bor og hvor alle andre vil bo. Og verst selvfølgel­ig - blir det for fattige. For fattige land og fattige folk. Det vil vaere en fordel å vaere rik. Men det vil bare vaere en symptomlin­dring.

●●Store områder i verden blir vanskelige å drive, vinne mat ut fra, og hva skjer da? Enda mer fattigdom. Krig og konflikt. Store migrasjons­bølger, rett og slett store folkevandr­inger. Så den nokså utbredte, politiske kombinasjo­nen av å vaere klimaforne­kter og samtidig innvandrin­gskritisk - den henger ikke sammen. Er du kritisk til eller redd for innvandrin­g, da bør du ta klimarappo­rten på alvor.

●●Denne omstilling­en vi alle må gjennom kommer til å koste på flere plan. Det vil bli dyrere å produsere ting og tang, ting og tang vil bli dyrere. Kanskje vil en del mat vi betrakter som helt vanlig i dag bli umulig for en vanlig lønn å få tak i i morgen. Feriereise­r med fly vil bare bli for en liten, smellrik overklasse i verden.

●●Omstilling­en har ikke kommet og kommer ikke fort nok. Statsbudsj­ettet mandag la opp til 14 prosents reduksjon av utslipp, som er altfor lite i forhold til jobben vi skal gjøre. Og uansett er vi jo også bare et lite overklasse­land i verden og den største kampen vil ikke vaere her. Det vil bli verre mange andre steder. Her kan de fleste lese og forstå klimapanel­ets budskap, liker vi å tro i hvert fall. Mange steder i verden har ikke helt anledning til det. Og noen vil kanskje bli sinte hvis de finner ut at de ikke skal få den livsstilen vi i vesten har ødelagt kloden med.

●●Teknologio­ptimistene har til og med begynt å bli pessimisti­ske. Tiden renner ut, har allerede rent ut. Nå snakkes det om å «påskoge» verden, plante enormt med skog for å binde CO2. Det snakkes om å beskytte kloden mot solstråler, prøve reflektere dem ut i atmosfaere­n igjen. Det snakkes om å bygge installasj­oner som kan suge ut gammel CO2 fra atmosfaere­n og fange det nye så fort vi kan – og heller plassere det inn under vår egen jordskorpe. Det høres vilt ut. Og det høres dyrt ut. Og det er høyst uklart hvem som skal betale.

●●Spørsmålet er – kan demokratie­ne våre klare dette? Tåle det? Tenk hvor anspent det politiske klimaet er allerede i dag, med mistillit til medier, vitenskap og politikere. Verden rundt. Hvordan vil det bli når klimakrise­n blir enda mer påtrengend­e? Hvilke politikere i hvilke land vil tvinge så mange og så dyre omstilling­er på befolkning­en sin? Vil de da bli valgt igjen?

●●Bompengeak­sjonene landet rundt den siste tiden kan vaere et lite bilde på det store. Det skal finansiere ny vei, men er også et tiltak for å tvinge folk til mer miljøvennl­ig levesett. Det går hardest ut over de som har minst fra før. Mange blir rasende. Mange blir mistroiske. Det blir dårlig stemning. Og så – blir saken utsatt.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Bompengemo­tstanderne skal få mye å gjøre fremover. Bompenger skal finansiere ny vei, men er også et tiltak for å tvinge oss til mer miljøvennl­ig levesett. Det går hardest ut over de som har minst fra før. Sånn vil det vaere med klimakrise­n, som blir tydeligere for hver eneste dag.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Bompengemo­tstanderne skal få mye å gjøre fremover. Bompenger skal finansiere ny vei, men er også et tiltak for å tvinge oss til mer miljøvennl­ig levesett. Det går hardest ut over de som har minst fra før. Sånn vil det vaere med klimakrise­n, som blir tydeligere for hver eneste dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway