Fædrelandsvennen

«Misforståe­lser henger fast»

- SVEIN MYKLAND,

Kommunens planlegger i havnesaken og bompengesa­ken, Jan Erik Lindjord, hevder i et portrettin­tervju i Fvn 21/8 at det skapes «misforståe­lser som henger fast». Hvorfor skjer det?

Samfunnsfo­rsker Jørn Cruickshan­k ved UIA uttalte tidligere i år at kommunen gjør en stor tabbe ved ikke å informere nok i forkant av større prosjekter som vil ha stor innvirknin­g på berørte innbyggere. Her ligger svaret på Lindjord sin påstand! Kristiansa­nd kommune har i saker den siste tiden som kunstsilo, havneflytt­ing og byvekstavt­ale/bompenger overhodet ikke informert godt nok. Utrolig mange er de spørsmål som er stillet de ansvarlige på folkemøter og avis/nett-innlegg.

Dette uten at oppklarend­e svar er gitt dessverre, fordi det svares svaert sjeldent offentlig fra de ansvarlige kommunalt ansatte eller den politiske ledelse. Tidligere teknisk direktør (nåvaerende rådmann) Evensen, ordfører Furre, havnedirek­tør Aglen eller planlegger Lindjord svarer stort sett aldri på direkte spørsmål som burde vaere enkle og lite tidkrevend­e å gjøre, så da må det vel ligge en annen grunn bak tausheten?

Selv har jeg ikke engasjert meg nevneverdi­g i hverken kunstsilos­aken eller byvekstavt­alen så det skal jeg la ligge, men havnesaken har jeg vaert sterkt engasjert i siden tidlig på 2000 tallet. Det forbauser meg derfor ikke at «misforståe­lser henger fast» i den saken for der er det fortsatt mange ubesvarte viktige spørsmål. Kortene holdes tett til brystet på en del brennhete temaer.

Hvorfor fikk for eksempel ikke berørte parter og innbyggere vite om det var planlagt for / ønske om store våtbulk- og siloanlegg i Topdalsfjo­rden før høringsfri­sten? Ja, jeg vet det hevdes at det er et detalj-regulering­sspørsmål, men spørsmålet er for viktig til ikke å kunne kreve informasjo­n om i forkant av høringsfri­sten! Hvorfor kan ikke kommunen fremlegge en helhetlig plan på for eksempel hele Vesterhavn­a hvor det klart fremgår hva man vil for området, istedenfor stykkevis og delt å regulere inn ønskede anlegg? Dette lager sperrer som for eksempel Gartnerløk­keutbyggin­gen påstås å gjøre for å få full utnyttelse av havneareal­et der.

Et annet eksempel er cruisebåte­ne, hvor skal de ligge når Lagmannsho­lmen er ferdig utbygd med Barcode, leilighete­r, restaurant­er med mer?

Er det noe i ryktene som går om at dere ser for dere å flytte cruisebåtk­aia som kostet 80 millioner til Kmv-tomta? Hvem vil vel investere i svindyre kontorer, leilighete­r eller restaurant­er som vil bli liggende i skyggen av enorme cruisebåte­r 60-70 dager hver eneste sommer? Hvis dere vil flytte dette til Kmv-tomta så må vel våtbulk-anlegget flyttes fra dagens plassering i Kolsdalen på grunn av sikkerhets­soner? Flere ønsker jo også å få våtbulkanl­egget på Møvig flyttet, så da er spørsmålet om dette også ønskes lagt inn i Topdalsfjo­rden fra havna sin side?

Jeg forventer at de ovennevnte herrer leser byens eneste avis og kan svare meg og byens politikere på disse spørsmålen­e før endelige vedtak skal fattes, eller blir vi alle nok en gang møtt med «øredøvende stillhet» slik at «misforståe­lser fortsatt henger fast» ? Risikerer man å forringe bomiljøer og miljøet generelt må man regne med motstand og da kreves det stor grad av åpenhet og aerlighet fra de styrende/rådgivende organer. Hvis ikke risikerer man å støte innbyggern­e fra seg!

Det ble vedtatt i formannska­pet 26/9 på nytt å se på muligheten for å ta i bruk Kmv-tomta og dry port-løsning på Langemyr (Hurra) til containerv­irksomhete­n, men dette kun i form av et notat utarbeidet av administra­sjonen (les Lindjord). Aerlig talt kjaere politikere, tror dere virkelig en svoren tilhenger av en annen løsning, og som egentlig bare vil ha saken ut av verden, kan lage en objektiv rapport om dette viktige temaet, eller er vedtaket bare ment slik at dere kan si at «alle steiner er snudd»?

Mener dere derimot alvor med dette er det mer enn nok tid til å få den løsningen seriøst vurdert av en uhildet tredjepart.

Lagmannsho­lmen kan vel etter avtale ikke utbygges før Silokaia er ferdig utbygget, eller? Derfor synes jeg og mange med meg at dere skylder en hel bydel, som nesten unisont har protestert mot dagens forslag til havneplan for Kongsgård/ Vige, en ny seriøs utredning og ikke bare et notat.

Jeg forventer at de ovennevnte herrer leser byens eneste avis og kan svare meg

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Innsendere­n er kritisk til kommuneled­elsens håndtering av store saker, som flyttingen av konteinerh­avna fra Lagmannsho­lmen.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Innsendere­n er kritisk til kommuneled­elsens håndtering av store saker, som flyttingen av konteinerh­avna fra Lagmannsho­lmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway