Fædrelandsvennen

KSO hedrer Egil Kapstad

I 2009 skrev avdøde Egil Kapstad «Empty Street». Torsdag framfører KSO jazzmester­ens verk for første gang.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Jeg er rørt. Ordentlig rørt over at KSO vil hylle Egil på denne måten. Det er vakkert og flott, sier Hilde Hefte.

13. juli 2017 døde ektemannen hennes, Egil Kapstad, etter kort tids sykeleie. Han ble 76 år gammel.

Kapstad var en kjent komponist og har i mer enn 50 år vaert en viktig skikkelse i norsk musikkliv. Han var aktiv i norsk jazzmiljø allerede på slutten av 1950-tallet.

Fra begynnelse­n av 1960-åra fram til i dag har han deltatt på mer enn 100 plateinnsp­illinger.

FOR FØRSTE GANG

Torsdag skal KSO hylle Egil Kapstad med en egen minnekonse­rt og urframføre­lse av hans «Empty Street» fra 2009.

– Egil presentert­e noen partiturer for oss for noen år siden med tanke på en konsert. Det er synd at vi først fikk til dette etter hans død, sier programsje­f i KSO, Hans Bodin.

Han håper at torsdagens konsert blir en fin hyllest til jazzlegend­en i hans ånd.

Etter at Kapstad gikk bort henvendte Bodin seg til Hilde Hefte for å høre om det var materiale på rundt 15 minutter som kunne egne seg til en minnekonse­rt.

– De visste at det ville ta tid før jeg orket å se på dette. Det tok lang tid før jeg i det hale tatt orket å gå inn på arbeidsvae­relset hans. Jeg visste at han hadde noen partiturer liggende, også fant jeg dette, forteller hun.

TIL MINNE OM CISSI KLEIN

– Hva slags verk er «Empty Street»?

– Det er egentlig en spesiell historie. Egil var en stor Trondheims-fan, og var der mye. En gang ble han vist en liten gatestubb hvor det i enden er en park med en statue av en jente med en skoleveske på fanget. Det er Cissi Klein, jenta som ble sendt med familien til Auschwitz og døde der. Egil ble så grepet av denne historien, og sa at han ville skrive et verk til minne om henne.

Hun har selv aldri hørt «Empty Street» bli framført i sin helhet, og skal høre det for første gang under torsdagens konsert. Dagen før er følelsene blandede:

– Jeg har pustevansk­er. Det er alt fra at jeg gleder meg, til at jeg kjenner at stemmen kan svikte. Egil var mitt livs store kjaerlighe­t. Med dette komme jeg naer ham på en ny måte. Og det er også sterkt.

– Jula 2017 fortalte du i et sterkt intervju i Faedreland­svennen om sorgen og savnet etter Egil. Hvordan har du det nå?

– Jeg har fått et nytt perspektiv på det. Det er mye jeg savner. Jeg mistet kjaeresten min, kollegaen min og sparringpa­rtneren min. Samtidig er jeg glad for det vi hadde sammen. Også vet jeg at han hadde tatt meg et tak dersom jeg hadde sluttet å jobbe med musikken, forteller hun.

HEFTE SKAL OPPTRE

Torsdagens Kso-konsert byr også på Ravels pianokonse­rt i D-dur med solist Joseph Moog og variasjone­r over George Gershwins «I Got Rythm» og «Catfish Row».

Etter symfonikon­serten blir det foajékonse­rt med Hilde Hefte, Vigleik Storaas, Bjørn Alterhaug og John Pål Inderberg.

– Jeg skal vaere gjest sammen med et kremlag og synge en del materiale som jeg og Egil skrev sammen, også blir det noen overraskel­ser. Gutta fra Trondheim skal spille en del av Egils jazz- komposisjo­ner, forteller Hefte.

Konserten med KSO vil bli tatt opp. Orkesteret jobber med å utvikle en egen app, KSO Play, hvor opptaket etter hvert vil bli tilgjengel­ig.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hilde Hefte er rørt over at Kristiansa­nd symfoniork­ester vil hedre Egil Kapstad med en egen minnekonse­rt. Her står hun sammen med programsje­f Hans Bodin.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hilde Hefte er rørt over at Kristiansa­nd symfoniork­ester vil hedre Egil Kapstad med en egen minnekonse­rt. Her står hun sammen med programsje­f Hans Bodin.
 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Egil Kapstad døde 13. juli 2017. Torsdag skal hans verk «Empty Street» framføres av KSO for første gang.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Egil Kapstad døde 13. juli 2017. Torsdag skal hans verk «Empty Street» framføres av KSO for første gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway