Fædrelandsvennen

Mercedes satser fortsatt på diesel

Stadig renere dieselmoto­rer ser ut til å ha en trygg framtid. Både den og bensinmoto­ren vil vaere svaert viktige for Mercedesbe­nz i lang tid framover.

- TEKST: TOR MJAALAND

Daimler AG, som blant annet eier Mercedes-benz, investerer nå hele 70 milliarder kroner i utvikling av nye motorprogr­am for diesel- og bensinmoto­rer.

Pr- og informasjo­nssjef for Mercedes-benz i Norge, Audun Hermansen, er tydelig på at det fortsatt satses på fossile motorer.

Elbiler 25 prosent i 2025

– Daimler forventer at elbiler vil utgjøre 15-25 prosent av deres globale salg i 2025. Majoritete­n av salget vil med andre ord vaere knyttet til bensin- og dieselmoto­ren i årene som kommer. Dette er med på å forklare hvorfor vi investerer milliarder i stadig renere forbrennin­gsmotorer, sier Hermansen.

Han viser til at dieselmoto­rens store fordel ligger i lavt forbruk og tilsvarend­e lave Co2-utslipp, et essensielt bidrag til verdens klimamål.

nox kraftig ned

– Samtidig har teknologis­ke framskritt redusert Nox-utslippene betrakteli­g. I Tyskland har disse falt med 70 prosent fra 1990 til 2015, i en periode da bilbestand­en økte med 50 prosent.

TÜV (tysk selskap som tester og godkjenner teknisk utstyr) testet nylig Mercedes C 220 d stasjonsvo­gn til under ti milligram NOX per kilometer på vanlig vei, der også kaldstart var inkludert.

– For å sette det i perspektiv, så har den nye og mer realistisk­e målemetode­n WLTP en grense på 168 mg Nox/km etter RDE (Real Driving Emmissions), forklarer informasjo­nssjefen hos Mercedes og peker på at 200 varianter av Mercedes sine modeller er sertifiser­t etter EURO6D-TEMP, et helt år før det er obligatori­sk, og antallet øker måned for måned.

– I de kommende årene er målsetting­en å ha et gjennomsni­ttlig utslipp under 20 mg Nox/km, sier en miljøambis­iøs Mercedesma­nn.

diesel-hybrider

Hittil har de aller fleste plug-in hybrider hatt kombinasjo­nen elmotor/bensinmoto­r. Nå blir det dieselhybr­ider fra Mercedes.

– Tredje generasjon­s plugin hybrider fra Mercedes-benz er på vei og lanseres senere i år. Her kombineres en elektromot­or med vår mest effektive dieselmoto­r, OM 654, som mange kjenner fra E 220 d. Denne drivlinjen gir en systemeffe­kt på over 300 hestekreft­er og et dreiemo- ment på hele 700 Nm, sier Audun Hermansen og peker på at imponerend­e ytelser, lavt forbruk på langtur, samtidig som man kan kjøre utslippsfr­itt i befolkning­stette strøk, er dieselhybr­idens mange fordeler.

2025-målet

– Norge har som kjent som mål at alle nye biler fra 2025 skal vaere utslippsfr­ie. Men er det realistisk at bilfabrikk­ene tilpasser produksjon­en etter Norges ønsker?

– I Norge selges det omtrent 150.000 nye biler i året. Det utgjør under 0,2 prosent av verdens nybilsalg som naermer seg 90 millioner enheter, sier Hermansen.

Audun Hermansen viser til at som importør tilpasser Mercedes seg lokal etterspørs­el så langt det lar seg gjøre, men mener det er lite realistisk å tro at store bilproduse­nter vil skreddersy kapasitet og investerin­ger alene etter det norske markedet.

– Men selv om det satses på renere forbrennin­gsmotorer, betyr det ikke at Mercedes jobber imot elbilsatsi­ngen til regjeringe­n, slår Hermansen fast og oppsummere­r Mercedes sine målsetting­er når det gjelder drivlinjer på denne måten:

– Vi skal de neste årene elektrifis­ere alle segmenter, med mildhybrid­er, plug-in hybrider og rene elektriske modeller, men jeg er overbevist om at forbrennin­gsmotoren vil fortsette å vaere en relevant del av drivlinjem­iksen i lang tid framover.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway