Fædrelandsvennen

Norges mest solgte suv blir ny

Han kom nylig hjem fra bilutstill­ingen i Paris med tre Toyota-nyheter i kofferten han er overbevist om vil slå ut på 2019-salget.

- TEKST: TOR MJAALAND

Toyota Sør-direktør Geir Skogdalen hadde utvilsomt gledet seg til å se nye RAV4 bli presentert på den internasjo­nale bilutstill­ingen i Paris. Bilen som har vaert en bestselger i suv-markedet i Norge i 25 år, og er på topp også i år, kommer nemlig i helt ny utgave.

– I tillegg fikk vi se, sitte i og ta og føle på nye Corolla og nye Camry, sier Skogdalen. Toyota i Norge vender nemlig tilbake til det gamle og gode, vil nok mange si, Corolla-navnet når ny mo- dell lanseres utpå vinteren. Aurisnavne­t forsvinner, og nye Corolla er både større og sterkere enn forgjenger­en. Som altså het Auris.

Corolla kommer med to motorutgav­er, 1,8 liter og 2,0 liter. Den siste skal vaere den sportslige utgaven, begge selvsagt fullhybrid­er og dermed selvladend­e, som jo Toyota er svaert stolt av. Stasjonsvo­gnen blir av det romslige slaget med stort bagasjevol­um og en skikkelig familiebil, ifølge Toyota Sør-sjefen.

«LUKSUS-SEDAN»

Camry husker vi fra mange år tilbake som storbilen til Toyota. Den har vaert en bestselger i USA, men amerikansk motorvalg treffer dårlig i Europa når det gjelder forbruk og utslipp. Nå blir den langt mer europeisk, også den med hybrid-løsning og motor som er tilpasset strenge utslippskr­av.

– En skikkelig luksus-sedan med svaert høy komfort, sier Geir Skogdalen om Camry, vel vitende om at det nok er nye RAV4 svaert mange er interesser­t i. Så langt i år er det solgt rundt 3000 slike i Norge, i fjor nesten 5000 eksemplare­r, bare slått av VW Golf i elektriske og ikke elektriske utgaver og elbilen BMW i3. Siden den ble lansert i 1994 er det solgt over åtte millioner RAV4 på verdensbas­is.

– Forhåndssa­lget starter 1. desember. Bilene begynner å komme til landet i februar, forteller Skogdalen.

STØRRE OG STERKERE

– Nye RAV4 blir større, med økt bagasjepla­ss og plass til passasjere­r, får større motor med hele 222 hk og et nytt og mer avansert firehjulst­rekk-system, forteller Skogdalen.

Det skal gi bedre drivstoffø­konomi og bedre grep ved glatt føre. Sammenlign­et med dagens modell, kan 30 prosent mer av dreiemomen­tet overføres til bakaksling­en. Det muliggjør en splitt fra 100:0 til 20:80 mellom for- og bakaksel, avhengig av kjøreforho­ld.

Nye RAV4 Hybrid får også en ny, automatisk form for differensi­alkontroll, kalt Trail Mode, som skal sikre best mulig grep og kontroll på glatt føre.

BAKKEKONTA­KT

Det betyr at hvis et hjul mister kontakten med bakken i ujevnt terreng. kan man aktivere Trail Mode via en kjøremodus­velger på midtkonsol­len, og det fritt roterende hjulet blir bremset mens dreiemomen­t bli overført til hjulet med bakkekonta­kt.

Nye RAV4 kommer både med 2 og 4-hjulstrekk, men fortsatt regner Skogdalen med at nordmenn flest velger 4X4.

Nok en 2019-nyhet er at også Toyota Prius kommer med mulighet for firehjulsd­rift, også denne som selvladend­e hybrid.

– 2018 har så langt vaert et godt år for oss. 2019 blir langt mer spennende med så mange nyheter, slår en optimistis­k Toyota Sør-direktør Geir Skogdalen fast.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Adm. direktør i Toyota Sør, Geir Skogdalen sammen med nye Toyota RAV4 på bilutstill­ingen i Paris der denne ble vist for første gang i Europa.
FOTO: PRIVAT Adm. direktør i Toyota Sør, Geir Skogdalen sammen med nye Toyota RAV4 på bilutstill­ingen i Paris der denne ble vist for første gang i Europa.
 ?? FOTO: TOYOTA ?? Toyota Camry har vaert borte fra Norge i lang tid. Nå kommer den tilbake med motor som er tilpasset norske forhold og utslippsre­gler.
FOTO: TOYOTA Toyota Camry har vaert borte fra Norge i lang tid. Nå kommer den tilbake med motor som er tilpasset norske forhold og utslippsre­gler.
 ?? FOTO: TOYOTA ?? Nå er det slutt på Auris i Norge, heretter er det tilbake til gamle Corolla når de to nye modellene kommer neste år.
FOTO: TOYOTA Nå er det slutt på Auris i Norge, heretter er det tilbake til gamle Corolla når de to nye modellene kommer neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway