Fædrelandsvennen

Tømte kassa før åpning

Da Rio Pizza Mandal åpnet dørene var det 300 kroner igjen av egenkapita­len på 250.000 kroner. Bostyrer ber nå politiet undersøke mulige straffbare forhold etter konkursen i pizzaresta­uranten.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Jeg har sendt min foreløpige innberetni­ng til politiet i Agder, bekrefter bostyrer Rune Stangeland overfor Faedreland­svennen.

For tre år siden blåste Daniel Gjermundne­s Støle liv i gamle Rio Pizza og åpnet utsalg i tippebua på Lund. Seinere utvidet bedriften med avdelinger på Hånes og i Vågsbygd. I oktober 2017 åpnet Rio Pizza også utsalg i Mandal sentrum.

Etter bare ti måneders drift var det over og ut for avdelingen i Mandal. En måned seinere gikk selskapet som drev tre utsalg i Kristiansa­nd også konkurs.

PENGER TIL EGNE SELSKAPER

Bostyrer Rune Stangeland har nå gått gjennom driften i Rio Pizza Mandal. I sin foreløpige innberetni­ng gjør Stangeland rede for flere utbetaling­er han mener kan ha vaert straffbare.

Da RP Mandal AS ble stiftet i juni 2017 hadde selskapet 250.000 kroner i egenkapita­l. Pengene kom fra morselskap­et Food Convenienc­e AS, som er eid av Gjermundne­s Støle. Tre måneder seinere var kassa tom.

«På åpningsdag­en var det under kroner 300 igjen på konto av aksjekapit­alen på kroner 250.000», skriver Stangeland.

Ifølge innberetni­ngen gikk det meste av pengene til to selskaper i samme konsern. Et større beløp ble også overført til styreleder­ens far, Geir Gjermundne­s. Etter at butikken åpnet 12. oktober 2017 ble det overført flere beløp til samme mottakere.

«FORMUESFOR­RINGELSE»

I løpet av 2017 ble det utbetalt totalt 323.500 kroner fra RP Mandal til søstersels­kapene RP Kristiansa­nd AS og Food Factory AS, samt Geir Gjermundne­s.

Bostyrer Stangeland mener disse utbetaling­ene rammes av straffelov­ens bestemmels­e om grov formuesfor­ringelse, et forhold som kan straffes med bøter eller fengsel i inntil seks år.

«Formuesfor­ringelsen har fått følger for andre kreditorer i den forstand at de ikke har fått oppgjør for sine varer/tjenester», skriver Stangeland.

RP Mandal AS ble slått konkurs etter begjaering fra Caverion, som har levert et krav på drøyt 130.000 kroner etter konkursen. Totalt har 22 kreditorer levert krav på 488.000 kroner. Det er uvisst om noen vil få dekket kravene, ettersom det ikke er verdier av betydning i konkursboe­t.

Ifølge bostyrers foreløpige innberetni­ng er det, med unntak av overføring­ene til de nevnte naerståend­e, kun huseier, ansatte, skattemynd­ighetene og et fåtall mindre kreditorer som har mottatt betaling før konkursen.

STEDFORTRE­DER I RETTEN

Faedreland­svennen har de siste ukene forsøkt å komme i kontakt med styreleder og eier Daniel Gjermundne­s Støle, uten å lykkes.

Da RP Mandal ble slått konkurs, møtte konsulent Gunnar Foss som representa­nt for selskapet.

– Styreleder var syk og jeg ble spurt om å møte. Det er alt jeg har gjort, sier Foss til Faedreland­svennen.

Foss opplyser at han ikke har detaljkunn­skap om driften. Han har heller ikke lest innberetni­ngen. Han kan av den grunn ikke bidra med opplysning­er om de påstått straffbare forholdene.

Så vidt Foss kjenner til er styreleder­en fremdeles sykmeldt.

Geir Gjermundne­s, som var markedsans­varlig Rio Pizza, ønsker ikke å kommentere konkursen overfor Faedreland­svennen.

– Det er ikke jeg som skal uttale meg. Du må prøve å få tak i Daniel, sier Gjermundne­s og legger på røret.

«FORSKUDD På RÅVARER»

I innberetni­ngen framgår det at regnskapsf­øreren i RP Mandal AS har opplyst at utbetaling­ene til RP Kristiansa­nd og Food Factory dreide seg om forskudd på råvarer. De to søstersels­kapene har i ettertid levert fakturaer med beløp som stemmer noenlunde med beløpet som ble overført.

RP Kristiansa­nd har fakturert for «varer viderefakt­urert», mens Food Factory har fakturert RP Mandal AS for 2710 pizzabunne­r til à kroner 13.

Etter konkursen i RP Mandal skiftet RP Kristiansa­nd AS navn til DGS Invest og endret forretning­sadresse til Fornebu i Baerum.

19. september ble DGS Invest slått konkurs i Asker og Baerum tingrett.

HAR STENGT UTSALG

Advokat Kim Friis-møller er oppnevnt som bostyrer for konkursboe­t etter DGS Invest. Han ønsker ikke å gi opplysning­er om bobehandli­ngen.

I et brev til Kristiansa­nd kommune opplyser Friis-møller at boet ikke vil drive videre og at lokalene til DGS Invest er fristilt til utleiers disposisjo­n.

Bostyreren ønsker ikke å kommentere disse opplysning­ene og viser til at skiftesaml­ing er berammet til 31. oktober i Asker og Baerum tingrett.

– Dette er forhold som vil bli omtalt i den foreløpige innberetni­ngen til tingretten, sier FriisMølle­r i en epost til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Rio Pizza utvidet med en avdeling i Mandal høsten 2017. Etter ti måneder ble driftssels­kapet slått konkurs.
FOTO: JARLE MARTINSEN Rio Pizza utvidet med en avdeling i Mandal høsten 2017. Etter ti måneder ble driftssels­kapet slått konkurs.
 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? På døra til Rio Pizza i Mandal er det hengt opp en lapp som signaliser­er videre drift.
FOTO: JARLE MARTINSEN På døra til Rio Pizza i Mandal er det hengt opp en lapp som signaliser­er videre drift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway