Fædrelandsvennen

Verdens børser faller

-

Pilene peker rett ned på verdens børser etter en av de verste dagene på Wall Street på måneder. Ekspertene sier det kan vaere starten på en større korreksjon.

Børsene i Tokyo, Hongkong og Shanghai dundret alle ned med rundt 4 prosent torsdag, sistnevnte til sitt laveste nivå siden 2014. Pilene pekte også nedover i Singapore, Sør-korea og Australia.

Norge slapp heller ikke unna. Etter få minutters handel var hovedindek­sen på Oslo Børs ned med hele 3,6 prosent. De toneangive­nde børsene ellers i Europa åpnet også ned, men ikke med like mye som den norske.

Nedgangen følger et kraftig fall på Wall Street onsdag. Angst for ytterliger­e rentehevin­g i USA, usikkerhet i valutamark­edet og frykt for den pågående handelskri­gen mellom USA og Kina får skylda.

– Alt er usikkert nå. Markedene er stappfulle av risiko, sier analytiker Stephen Innes i konsulents­elskapet OANDA.

KORREKSJON

Aktivitete­n har lenge vaert stor i USAS økonomi, og Wall Street har nytt godt av dette. Det siste året har den brede Standard & Poor’sindeksen steget med over 9 prosent, mens teknologit­unge Nasdaq har skutt i vaeret med mer enn 12,6 prosent.

I sommer nådde Standard & Poor’s en milepael da det til sammen hadde gått naermere ni og et halvt år uten en større korreksjon, og oppgangen har vaert kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytiker­e har lenge påpekt at utviklinge­n på ett eller annet tidspunkt er nødt til å snu.

– Dette er bare en begynnelse, sier Benny Lam, sjef i konsulents­elskapet CEB Internatio­nal research.

– Det kan muligens ta litt tid før den amerikansk­e teknologib­obla sprekker, og vi står overfor mange eksterne usikkerhet­smomenter: Handelskri­g, risiko knyttet til valuta i voksende markeder og oljepris. Folk bør også vaere obs på kinesisk yuan, sier Lam.

– NESTEN GRATIS

Fall på mer enn 4 prosent for Apple, Boeing og Facebook, og fall på mer enn 5 prosent for Amazon, Nike og Microsoft bidro til at Nasdaq endte ned hele 4,1 prosent onsdag. Dow Jones tapte seg med 3,2 prosent og Standard & Poor’s mistet 3,3 prosent.

USAS sentralban­k Federal Reserve (Fed) besluttet i slutten av september å heve renta for tredje gang i år. Frykt for at den blir hevet ytterliger­e ble utløst av at avkastning­en på amerikansk­e statsoblig­asjoner med ti års løpetid steg til over 3 prosent i forrige uke.

Kombinasjo­nen av høy rente og usikkerhet gjør obligasjon­er mer attraktivt i forhold til aksjer, framholder aksjeanaly­sesjef Jacob Pedersen fra danske Sydbank.

– Og så må det nevnes at etter ti år hvor penger nesten har vaert gratis og rentene har vaert ultralave, så skal man nå til å måtte betale noe for penger, sier han.

UVANLIG KRITIKK

Etter onsdagens børsfall i USA langet president Donald Trump ut mot sin egen sentralban­k, noe det ifølge Bloomberg er svaert uvanlig at presidente­r gjør.

– Jeg mener Fed begår en feil. De er så stramme. Jeg mener Fed har gått fra vettet, sa Trump.

– Dette er egentlig en korreksjon vi har ventet på lenge, men jeg er veldig uenig med det Fed driver med, la Trump til.

Imf-sjef Christine Lagarde er uenig med Trump, og mener den amerikansk­e rentehevin­gen var nødvendig i lys av den høye aktivitete­n i den amerikansk­e økonomien. Hun imidlertid urolig for at verdens industrila­nd tilsynelat­ende ikke er koordinert­e om når de hever renta. Dette i kombinasjo­n med handelsspe­nninger har skapt en «enestående situasjon» i verdensøko­nomien, ifølge Lagarde.

– Trapp ned, fiks systemet, og ikke ødelegg det, sier hun.

 ?? FOTO: RICHARD DREW, AP/NTB SCANPIX ?? Onsdagens kraftige fall på New York-børsen ble etterfulgt av nedgang på andre børser verden over. Her følger spesialist Meric Greenbaum med på utviklinge­n på Wall Street.
FOTO: RICHARD DREW, AP/NTB SCANPIX Onsdagens kraftige fall på New York-børsen ble etterfulgt av nedgang på andre børser verden over. Her følger spesialist Meric Greenbaum med på utviklinge­n på Wall Street.
 ?? FOTO: KOJI SASAHARA, AP/NTB SCANPIX ?? Også i Asia pekte pilene nedover i går. Her fra børsen i Tokyo.
FOTO: KOJI SASAHARA, AP/NTB SCANPIX Også i Asia pekte pilene nedover i går. Her fra børsen i Tokyo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway