Fædrelandsvennen

Sjelen

- ODDBJØRN IGLEBAEK

Torsdag 04.10 spør Torstein Kristensen Partiet De Kristne (PDK) følgende spørsmål: 1. Hva er sjelen – og hvor på det enkelte menneske finnes den? 2. Hva er en klassisk kristen – og er det noen utenfor PDK som kan bruke denne betegnelse­n?

●●Selv om jeg ikke er noen PDKER, eller Krf-er for den saks skyld, kunne jeg ha lyst til å prøve å svare på T. Kristensen­s spørsmål.

Hva er sjelen? Det hebraiske ordet som er oversatt til sjel betyr egentlig «pust» eller «ånde» (kan også bety hals). Det greske ordet kan oversettes med «psyke». For meg i bibelsk språkbruk er sjelen den innerste personligh­etens senter. Bibelen antyder også at sjelen finnes i blodet: «for kjøttets sjel er i blodet, og jeg har gitt eder det på alteret til å gjøre soning for eders sjeler; for blodet er det som gjør soning, fordi sjelen er I det». Den sier også at Jesus «uttømte sin sjel (blod) til døden».

Du spør også om en kan vaere en kristen utenfor PDK. Bibelen laerer: «Den som tror på Guds Sønn, har vitnesbyrd­et i sig selv; den som ikke tror Gud, har gjort ham til en løgner; for han har ikke trodd på det vitnesbyrd som Gud har vitnet om sin Sønn. Og dette er vitnesbyrd­et at Gud har gitt oss evig liv, og dette liv er i hans Sønn». Legg merke til at det ikke står «tror på Gud», men «tror Guds vitnesbyrd om Sønnen». Og dette gjelder naturligvi­s alle, om de stemmer PDK, KRF, Frp, SV eller hvilket som helst parti, uansett hudfarge, uansett legning osv; alle som tror Guds vitnesbyrd om Sønnen - at Jesus er Kristus. En annen ting er at det i dag forkynnes mange andre typer Jesus-er, som ikke samsvarer med Guds vitnesbyrd. Men det blir en annen sak.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway