Fædrelandsvennen

Et bedre liv på Agder!

- ARNE GUDDAL Mangfoldan­svarlig i Tvedestran­d Høyre

På Agder bor over tre hundretuse­n folk og det utgjør litt mer enn 5,7 % av landets befolkning. Mangfoldet vokser og det er etter hvert flere i samfunnet som er forskjelli­ge fra hverandre.

●●Det er viktig at vi tolererer og respektere­r hverandre for den vi er. I mangfoldet finner vi folk med forskjelli­g legning, religiøsit­et, nasjonalit­et og kultur. Der er også folk som er kronisk syke, funksjonsh­emmet, psykisk syke og også helt friske.

Høyre er inkluderen­de og verner om ett bredt mangfold slik at alle kan bli verdsatt for det mennesket hver enkelt er. Verdighet er en drivkraft som løfter enn til nye mål. Politikken i Høyre vil gjøre livet verdig for alle på Agder. Høyre vil at alle skal delta og blir verdsatt for det de bidrar med. Blant innvandrer­e vil god språkoppla­ering, kompetanse gi muligheter for arbeid. Kjennskap til det norske samfunn er verdier som er viktige forutsetni­nger for en god integrerin­gspolitikk. Mennesker som har fått lovlig opphold i landet, skal møtes med forventnin­ger om å bidra og delta i det norske samfunnsli­vet.

For studenter som har nedsatt funksjonse­vne så er det vanskelig for dem å ta arbeid ved siden av studiene. De kan derimot søke lånekassen om stipend som tilsvarer en del av det de ellers ville ha tjent ved siden av studiene.

Det er mange i dag som har problemer med de fysiologis­ke grunnlegge­nde behov i hverdagen som mat, søvn, rent vann til tørste, et godt sted å bo, varme klaer, ren luft, lite støy, stress og mas. Dette skal vaere selvfølgel­igheter i ett velordnet samfunn. Et økende problem for mange er allikevel først og fremst mas, stress og søvn. Dette gir ofte starten til andre komplekse psykiske problem hos mange.

Eldrebølge­n møter vi i sterkere grad dag for dag. For at vi skal få ett tryggere samfunn kan digital opplaering eldre vaere hensiktsme­ssig. Noen pensjonist­forbund har opplaering i smartmobil og i nettbrett. På smartmobil­en kan man installere «Hjelp 113-appen» og «Slag-appen» og «Ut.no-appen». Dette gir digital trygghet. Velferdste­knologi er stadig i utvikling videre og de som tar den i bruk må kunne velge i hvilken grad de vil bruke den.

Jeg tror at digital trygghet vil bli vesentlig for et velordnet samfunn fremover for alle aldersgrup­per. Vi må allikevel ha besøkstjen­ester, eldreomsor­g, velforenin­ger, et godt nasjonalt forsvar, politi, sivilforsv­ar, natteravne­r, folkehjelp og Røde Kors for å føle oss trygge i by og bygd. Sosial tilhørighe­t er et behov som er viktig slik at tilvaerels­en ikke blir ensom.

De fleste har familie og venner eller naere relasjoner til hverandre. Som gode samfunnsbo­rgere med ansvar og verdighet må vi kunne dele imøtekomme­nhet og naerhet med de som er ensomme og alene. Agder har fjell og hei til friluftsli­v og rekreasjon. Bor du i by bruk «Ut.no» appen og finn deg en sti eller turløype. Ta vare på dagen og gå turen, den bringer deg videre!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway