Fædrelandsvennen

Ansetter kunstneris­k leder uansett

SKMU får ikke økningen i driftsmidl­er som de søkte staten om. Kunstneris­k leder skal likevel ansettes.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Styret har vedtatt å ansette kunstneris­k leder, og det kommer vi til å gjøre. Vi må skaffe disse pengene på annet vis, selv om jeg ikke her og nå kan fortelle hvorfra, sier direktør Reidar Fuglestad ved Sørlandets kunstmuseu­m.

Sist fredag var han meget tilfreds da regjeringe­n i forslag til statsbudsj­ett ville gi 175 millioner kroner i investerin­gstilskudd til Kunstsilo. Det betyr at byggingen kan starte i april som planlagt til en totalkostn­ad av 530 millioner kroner.

Direkte byggestøtt­e er en helt annen løsning enn SKMU hadde søkt om: I søknaden som ble sendt Kulturdepa­rtementet i vinter ber Fuglestad om en dobling av driftsmidl­ene fra 11,6 millioner kroner i 2018 til 23,3 millioner kroner i 2019.

HULL I BUDSJETTET

6,7 millioner kroner av økningen skulle dekke finanskost­nader til byggelån på til sammen 265 millioner kroner. Men nå synker lånebehove­t i stedet til 80 millioner kroner, og behovet for finanskost­nader i 2019 kan i beste fall helt bortfalle, ifølge Fuglestad.

Samtidig er altså søknaden om økning i driftsmidl­er avslått, med et betydelig hull i driftsbuds­jettet for 2019 som resultat.

3,3 millioner kroner av økningen skulle gått til «oppbygging av ledergrupp­en med vekt på kunstfagli­g ledelse». I tillegg var det søkt om 1,5 millioner kroner til «digitalise­ring og implemente­ring av digital strategi». Slik sett mangler til sammen 4,8 millioner kroner i forhold til opprinneli­g 2019-budsjett.

ENDELIG VEDTAK

– Betyr dette at dere ikke får ansatt kunstneris­k leder i 2019 likevel?

– Jo, det skal vi, og ved neste styremøte 30. oktober skal styret se på hvordan vi kan omarbeide 2019-budsjettet. Det endelige budsjettet vedtas i desember, sier Fuglestad.

Han avviser at SKMU har pådratt seg et langsiktig problem med driftsfina­nsieringen:

– Driftsstøt­te er noe vi søker om år for år, og dette kan vi søke på om igjen til neste år. Det viktige nå er at risikoen i prosjektet blir vesentlig redusert fordi vi må låne mye mindre, sier han.

PENGER FRA TANGEN?

– Har dette også redusert behovet for å ha så store besøkstall som opprinneli­g budsjetter­t?

– Nei. Vi må fremdeles ha 150.000 besøkende i 2022.

– Kommer det flere penger fra Nicolai Tangen til å dekke behovet for driftsmidl­er?

– Det vet jeg ikke noe om, og dette har vi heller ikke spurt om. Ako-kunststift­else bidrar allerede med midler til driften i vår oppbygging mot Kunstsilo, sier Fuglestad.

Det er ikke bare staten som bidrar med offentlige driftsmidl­er til Sørlandets kunstmuseu­m.

KOMMUNALT BIDRAG

I søknaden til kulturdepa­rtementet var det beregnet en økning fra 3,8 millioner til 5,5 millioner kroner fra både Agder-fylkene og Kristiansa­nd kommune. Begge disse økningene er blitt vedtatt i løpet av 2018.

– Er det nå slik at driftsmidl­ene fra fylkene og kommunen må reguleres ned for at fordelings­brøken mellom bidragsyte­rne kan gå opp?

– Jeg vil tro at de vedtakene som er gjort for 2019 står fast. Men det må du jo spørre dem om, sier Fuglestad. Ordfører Harald Furre (H) i Kristiansa­nd sier dette:

– I utgangspun­ktet står tildelinge­n fra kommunen ved lag. Logikken er at driftsmidl­ene også skulle dekke renter til lån. Når staten nå i stedet betaler sin del av byggeutgif­tene kontant bortfaller den delen for deres del. Vi på vår side må fremdeles dekke renter og avdrag på lånet, selv om dette nå blir et mindre beløp fordi lånebehove­t er redusert. Hvor stor reduksjone­n blir må vi regne på, sier Furre.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Reidar Fuglestad i SKMU var strålende blid på fredag da regjeringe­n foreslo å støtte Kunstsilo med 175 millioner kroner til bygg. Driftsutgi­ftene regner han med å ordne opp i.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Reidar Fuglestad i SKMU var strålende blid på fredag da regjeringe­n foreslo å støtte Kunstsilo med 175 millioner kroner til bygg. Driftsutgi­ftene regner han med å ordne opp i.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway