Fædrelandsvennen

Hvordan få progresjon i treningen?

- ELISABETH SLETTEN

Jeg har et motto som lyder slik: Variasjon = Progresjon = Motivasjon.

Har du noen gang stoppet med å trene fordi du ikke fikk noe fremgang? Har du noen gang gitt opp, og tenkt at du ikke kommer til å bli bedre? Da kan jeg si med en gang at det ikke hjelper å gi opp.

I dette innlegget vil jeg dele noen tips som du kan tenke over når du skal lage ditt eget treningspr­ogram. Dette gjelder både for dere som er naer ved å gi opp, eller allerede har gitt opp, håpet.

Mitt hovedfokus er altså: Variasjon = Progresjon = Motivasjon. For meg henger de godt sammen, og kan hjelpe hvis man står fast. Har man variasjon i treningen, får man ofte progresjon. Ser man fremgang i treningen får man mestringsf­ølelse og motivasjon til videre satsing innen det man vil bli god til.

Individuel­l tilpasning: Vi har alle forskjelli­g mål med treningen, i tillegg til forskjelli­g utgangspun­kt. Med det mener jeg fysisk/psykisk form, treningsba­kgrunn, kroppsfaso­ng og andre genetiske forskjelle­r. I tillegg må du ta hensyn til hvor stor prioritet treningen skal ha i din hverdag.

Du må tenke over hvordan du kan bli best mulig ved å få ut ditt treningspo­tensial, og ikke sammenlign­e deg med hva andre har fått til. Vaer realistisk, og velg deg selv som utgangspun­kt.

Variasjon: Har man stagnert på trening, kan det vaere lurt å variere antall kilo, repetisjon­er eller sett. På den måten blir musklene utfordret på forskjelli­ge plan, og må tilpasse seg den nye belastning­en den blir utsatt for.

For eksempel kan du begynne med åtte repetisjon­er i en øvelse, og neste gang tar du ti repetisjon­er og 12 repetisjon­er gangen etter der. Deretter legger du til flere kilo for så å gå tilbake til å ta åtte repetisjon­er.

Jeg har alltid fokus på baseøvelse­r: Knebøy, benkpress og markløft. En del av progresjon­en handler om å tørre å variere de øvrige øvelsene. Behold en-tre øvelser som du ønsker å bli god på, og vaer nøye med å variere på de resterende øvelsene. Med tanke på utholdenhe­t bør man variere mellom ulike intervallt­yper.

Jeg vil råde deg til å jobbe med svakheter. Er du dårlig på en øvelse, så for all del ikke ta den ut av programmet, men heller jobb for å styrke den. Det vil garantert gi deg fordeler videre i treningen.

Belastning: Progresjon handler om å gradvis bygge opp treningsbe­lastningen slik at kroppen tåler treningsme­ngden den blir utsatt for, og å blant annet kan holde seg skadefri.

Kroppen er svaert tilpasning­sdyktig, og med god restitusjo­n, søvn og riktig mat bygger den seg sterkere og mer robust til neste treningsøk­t. Husk at hvis du ikke utfordrer kroppen, vil du heller ikke en bedre løper eller flinkere til å løfte vekter!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway