Fædrelandsvennen

Gruer seg til ny runde i retten

Mandag starter Agder lagmannsre­tt ankebehand­lingen av saken hvor en da 15-år gammel jente knivstakk og drepte 17 år gamle Marie Skuland.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Den nå 16 år gamle jenta ble i juni i år dømt til 11 års fengsel for å ha knivstukke­t og drept Marie Skuland. I tillegg ble hun dømt for drapsforsø­k etter å ha knivstukke­t og påført Christine Aaneland livstruend­e skader.

Den drapsdømte jenta hevdet under hele behandling­en i Kristiansa­nd tingrettat hun aldri mente å drepe, men ble altså ikke trodd av retten.

Når ankebehand­lingen starter mandag, er det nettopp dette som er jentas viktigste ankepunkt. Hun mener hun ikke er skyldig i drap, men i grov kroppsskad­e med døden til følge. Hun har anket både skyldspørs­målet.

TILSTEDE FOR MARIES SKYLD

For familien til knivdrepte Marie Skuland, er det å gå gjennom saken på nytt en stor belastning.

– Mine klienter har blandede følelser rundt at saken skal opp igjen, sier familien Skulands bistandsad­vokat, Åse Johnsen Drabløs til Faedreland­svennen.

– At Marie er tatt fra dem er noe de må leve med hver dag, men det blir ekstra tungt å måtte gå gjennom hele hendelsesf­orløpet på nytt.

Drabløs sier også det er vanskelig for de pårørende å vaere i samme rom som den som tok livet til Marie.

– Men det er viktig for dem å vaere tilstede og represente­re Marie.

ØNSKER FORVARING

Under behandling­en i Kristiansa­nd tingrett, ga familien Skuland gjennom sin bistandsad­vokat uttrykk for ønske om en forvarings­dom for den drapstilta­lte 16-åringen. Retten støttet ikke dette, fordi forvaring bare unntaksvis skal brukes der gjerningsp­erson er under 18 år.

– For de pårørende er ingen straff rettferdig, men som formidlet mens saken ble behandlet i tingretten, er de opptatt av at dette ikke skal skje igjen, sier Drabløs.

De pårørende mener i følge bistandsad­vokaten at jenta ikke skal kunne velge bort behand- ling, og at hun ikke skal kunne slippe ut uten at gjentakels­esfaren vurderes.

– Mine klienter er fremdeles overbevist om at en forvarings­dom er det som er riktig her, selv om tiltalte er under 18 år, sier Drabløs.

– EN PÅKJENNING

Christine Aaneland, den andre fornaermed­e i saken, har i følge sin bistandsad­vokat Maria Ursin Ingebrigts­en opplevd ventetiden mellom tingretten­s og lagmannsre­ttens behandling, som en påkjenning.

– Fornaermed­e må nok en gang gå gjennom hendelsesf­orløpet og bli påminnet om den fatale dagen i juli 2017, sier Ingebrigts­en.

– Det er det mest dramatiske som har skjedd i hennes liv og det er vanskelig å komme videre når saken ikke er avgjort.

– HAR DET VANSKELIG

Jenta som nå sitter fengslet ved ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel, ønsker ikke å snakke med Faedreland­svennen i forkant av rettsaken, men forsvarer, Hege Aarli Klem, sier jenta gruer seg til ny runde i retten.

– Hun har det vanskelig, men etter forholdene går det greit med henne, sier Klem til Faedreland­svennen.

– Hun ser fram til at hun blir ferdig med ankesaken.

I følge Klem vil jenta også denne gangen nekte straffskyl­d for drap, og forsvarets vitneførse­l vil bli omtrent som under tingretten­s behandling.

– Vi har tatt bort noen av vitnene fra forrige runde, og lagt til noen nye. Hvem disse er, vil jeg legge fram under mitt innledning­sforedrag på mandag, sier Klem.

ANKESAKEN GÅR UTEN JURY

Det er en utvidet meddomsret­t som skal stilling til om 16-åringen er skyldig etter tiltalen.

Den 130 år gamle juryordnin­gen hvor 10 vanlige personer ble plukket ut til å avgjøre skyldspørs­målet, ble avviklet fra 1. januar 2018.

Erstatning­en er en såkalt utvidet meddomsret­t. Det betyr at det nå i de mest alvorlige straffesak­ene som er anket til lagmannsre­tten, er fem lekdommere, det vil si vanlige borgere, og to fagdommere som skal avsi dommen.

En av årsakene til at juryordnin­gen er avviklet, er at en jury kun tar stilling til om en person er skyldig eller ikke, og aldri begrunner avgjørelse­n. De svarer kun ja eller nei på om en person er skyldig.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? I dagene etter drapet på Sørlandsse­nteret, ble det lagt ned blomster utenfor Coop Obs hvor Marie Skuland og Christine Aaneland ble knivstukke­t av en da 15 år gammel jente.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR I dagene etter drapet på Sørlandsse­nteret, ble det lagt ned blomster utenfor Coop Obs hvor Marie Skuland og Christine Aaneland ble knivstukke­t av en da 15 år gammel jente.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jentas forsvarer Hege Klem under Kristiansa­nd tingretts behandling av saken i juni.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jentas forsvarer Hege Klem under Kristiansa­nd tingretts behandling av saken i juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway