Fædrelandsvennen

19 markante Krf-ere i Agder omfavner Hareides valg

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

I et leserinnle­gg i Faedreland­svennen omfavner 19 markante Krf-ere i Agder partileder Knut Arild Hareides veivalg til Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

Blant de 19 er det flere sentrale politikere. Blant andre nestleder i Agder KRF, Irene Solli, ordfører Reidun Bakken i Audnedal, tidligere generalsek­retaer i Strømmesti­ftelsen, Øyvind Aadland, Rune Edvardsen, tidligere ordfører i Lindesnes, Ivar Lindal og gruppelede­r i Lindesnes, Svein Lysestøl.

ØNSKER NYANSER

Nestleder Irene Solli i Agder KRF er en av dem som har underskrev­et brevet. Hun vil vaere en av de naturlige delegatene til det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november, der partiet skal velge om de vil innlede forhandlin­ger med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, eller om de skal forhandle med regjeringe­n Solberg.

– Vi ønsker å gi et mer nyansert bilde av situasjone­n i Agder, og at det er bevegelse blant medlemmene, sier Irene Solli til Faedreland­svennen.

– Det er alltid lettest å stå på det vi har. Men dette er en historisk mulighet for partiet til å gjøre andre valg, sier hun.

AGDER ER BLÅTT

– Men bibelbelte­t er blått?

– Jeg er ikke overrasket over at Agder er blått og nok vil få en stor overvekt av delegater som først vil sondere muligheten­e med dagens regjering. Men det er nyanser. For eksempel er det flere kommuner i Agder der KRF samarbeide­r med Ap og Sp enn det er kommuner der vi samarbeid med Høyre og Frp, sier hun.

– Bildet av Agder er annerledes enn hvordan det er fremstilt så langt, derfor var det viktig for oss å gå ut med dette innlegget, sier hun.

STØTTER ERNA

I innlegget skriver de 19 Krf-erne at de støtter Erna Solberg som statsminis­ter. Men uten Frp, skriver de, og gjør det klart at de vil gi sin støtte til partileder­en.

«Han har vaert modig, og gjort et historisk grep. Han har skapt entusiasme for vår politikk og vårt parti. Han er forbilledl­ig i sin holdning. Han tåler uenighet, og han klamrer seg ikke til noen posisjon. Han gir partiet valget», skriver de.

ORGANISERI­NG

– Organisere­r dere motstand mot de blå i Agder?

– Vi er Krf-ere og vi skal jobbe sammen videre etter det ekstraordi­naere landsmøtet. Nei, det er ikke en mobiliseri­ng. Men vi vil gjerne si ifra om vårt standpunkt. Vi ønsker også å vise at partiet er åpent og at det er rom for andre tanker enn det som er kommet fram til nå, sier hun.

– Selv ga du nylig uttrykk for at du ville gå til Høyre. Har du snudd?

– Nei, jeg vil ikke si det. Jeg sa at jeg først ville gå til Høyre. Men det inkluderte ikke Frp. For meg er dette et veiskifte til et varmere samfunn. Og jeg har tro på at den veien går gjennom Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet, ikke Fremskritt­spartiet.

Solli mener partiets veivalg også er en mulighet for KRF i Agder.

– Jeg ser på dette som en mulighet for oss i Agder til å vise at vi er et mer åpent parti, at vår politikk er interessan­t og aktuell for mange. For å skape et varmere samfunn og vinnere, at folk kan bli vinnere i sine egne liv. Da må vi også fremstå som troverdig på det. Og da trengs det mye radikal Krf-politikk, sier Solli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway