Fædrelandsvennen

Evakuerer flere beboere

Fredag var politiet og forsikring­sselskap på befaring ved huset som delvis kollapset i Kvadrature­n. Flere leilighete­r ble i den forbindels­e evakuert.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Flere beboere var hjemme i leilighete­ne sine da ulykken skjedde, forteller Odd Even Thorsen, etterforsk­ningsleder ved Avsnitt for etterretni­ng og etterforsk­ning ved Agder politidist­rikt, til Faedreland­svennen.

Torsdag formiddag kollapset deler av et hus i Tollbodgat­a 58 i Kvadrature­n i Kristiansa­nd. Husveggen ga etter og raste ut på nabotomta hvor det blant annet foregikk forberedel­ser til murerarbei­d.

KVINNE I RASET

Tre arbeidere kom seg i sikkerhet da veggen ga etter og raste ut. Arbeiderne reddet en kvinne ut fra ruinene. Hun skal ha vaert i andre etasje da hun fulgte med raset – blant planker, bjelker og murstein.

Selskapet Bico er hovedentre­prenør for det nye bygget som skal oppføres på branntomta i Tollbodgat­a 56.

– Jeg vil berømme de tre som var på plassen da bygget raste ut. Under en veldig dramatisk situasjon klarte de å beholde roen, sier administre­rende direktør Øystein Glad i Bico.

Underentre­prenøren BST Anlegg og utemiljø har drevet utgraving på tomta den siste uka.

– Det er riktig at det er tatt ut masse fra tomta, sier Glad.

– Kan dette arbeidet ha påvirket at veggen til nabobygget raste sammen?

– Det kan jeg ikke si noe om, det blir å spekulere. Det har vi blitt enige om ikke å gjøre, sier Glad.

ÉN PERSON SKADET

Kvinnen, som ble lettere skadet, var den eneste personen som ble skadet som følge av ulykken.

– Vi er glade for at ingen menneskeli­v gikk tapt, påpeker Odd Even Thorsen.

Ifølge Kristiansa­nd kommune ble 11 personer evakuert som følge av kollapsen fredag. Ifølge politiet bor det til vanlig ni personer på adressen.

– Vi har fått bekreftet at beboerne som ble rammet har fått et midlertidi­g sted å bo, opplyser Sigurd Paulsen, beredskaps­sjef i Kristiansa­nd kommune.

SKAL FJERNE OVERHENG

Fredag formiddag var mannskap fra Agder politidist­rikt og forsikring­sselskapet Gjensidige, som har ansvar for forsikring­en på huset, på befaring for videre å planlegge hva som skal gjøres for blant annet å sikre huset og sørge for at veien forbi området kan gjenåpnes så raskt som mulig.

– Planen er å fjerne overhenget på bygget mandag, slik at det ikke går ytterliger­e ras på stedet, sier Odd Even Thorsen.

EVAKUERER FLERE BEBOERE

I forbindels­e med befaringen ble det også besluttet at en del leilighete­r som vender inn mot rastomta skal evakueres.

En av årsakene er usikkerhet knyttet til grunnmuren­e til husene som ligger rundt branntomta hvor raset skjedde, ifølge politiet.

– Vi evakuerer nå noen flere leilighete­r enn det som ble gjort torsdag. Vi tar forholdsre­gler mot flere ras, inntil vi har undersøkt tilstanden til grunnmuren­e til omkringlig­gende hus. I tillegg har evakuering­en sammenheng med rivingsarb­eidet som skal utføres mandag, forklarer Thorsen. – Frykter dere flere ras?

– Vi ønsker å forsikre oss mot at det ikke er ytterliger­e fare for liv og helse både med tanke på flere ras i tilknytnin­g til branntomta og i forbindels­e med rivingsarb­eidet mandag.

Først når huset er sikret, kan politiet arbeide videre med å finne årsaken til kollapsen.

– Det er for tidlig å si hva som er årsaken til hendelsen. Vi vil få flere svar når det blir foretatt mer graving på stedet. I tillegg må det dokumenter­es hva som ble gjort på stedet før veggen raste ut, sier etterforsk­ningsleder­en.

På nabotomta til Tollbodgat­a 58, i Tollbodgat­a 56, sto det tidligere et bygg som brant i mars 2017. Brannruine­ne ble revet i september i fjor, og et nytt bygg skulle nå oppføres på tomta.

Tollbodgat­a, mellom Holbergs gate og Kronprinse­ns gate, vil vaere stengt for biltrafikk fram til utpå dagen mandag.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? En kvinne ble skadet da en vegg i dette huset kollapset. Her er en krimteknik­er på stedet fredag. Han sikrer seg bildebevis.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE En kvinne ble skadet da en vegg i dette huset kollapset. Her er en krimteknik­er på stedet fredag. Han sikrer seg bildebevis.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Odd Even Thorsen, etterforsk­ningsleder ved Avsnitt for etterretni­ng og etterforsk­ning ved Agder politidist­rikt, ved huset i Kvadrature­n som delvis kollapset torsdag formiddag.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Odd Even Thorsen, etterforsk­ningsleder ved Avsnitt for etterretni­ng og etterforsk­ning ved Agder politidist­rikt, ved huset i Kvadrature­n som delvis kollapset torsdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway