Fædrelandsvennen

OM ETT ÅR ÅPNER 23 KM NY MOTORVEI

Veiprosjek­tet i Aust-agder til snaue 4 milliarder kroner er ett år unna ferdigstil­lelse.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Den 15. oktober 2019 klokka 12 åpnes 23 kilometer med firefelts motorvei mellom Tvedestran­d og Arendal.

– Det skal vi få til. Ingen problem!

Nye Veiers utbyggings­sjef for E 18 Arendal - Tvedestran­d, Tordis Vandeskog, virker sikker i sin sak.

Så er også 72 prosent av veiprosjek­tet til snaue 4 milliarder kroner allerede ferdig.

Et prosjekt som innebaerer at sju millioner kubikk fjellmasse skal sprenges, to millioner kubikk løsmasse flyttes og 27 broer og fire tunneler bygges.

I fjor sommer var Faedreland­svennen med Nye Veier på en befaring gjennom det som da var Norges største veiprosjek­t målt i kontraktst­ørrelse på totalentre­prisen. Nå har vi blitt med på en ny tur, ett år før veien skal åpnes.

1250 DAGLIGE LASTEBILLA­SS

På vei ut i «linja», som fagfolket kaller traseen der veien bygges, forteller Vandeskog om det hun mener må vaere uoffisiell norgesreko­rd i masseflytt­ing.

– På ett år er det sprengt bort fem millioner kubikkmete­r fast fjell! Tar man med at volumet øker med 1,4 etter sprengning, er det voldsomme volumer vi snakker om. I tillegg til fjellmasse­ne er det også tre millioner kubikk løsmasse som må flyttes, sier utbyggings­sjefen.

Det tilsvarer rundt 1250 lastebilla­ss med stein som må transporte­res daglig i halvannet år for å klargjøre den nye motorveien mellom Arendal og Tvedestran­d.

Grovarbeid­et med veien naermer seg nå slutten og fra november er det hovedsakel­ig grøfting, kabling, asfalterin­g og elektrisk arbeid som gjenstår.

– Ikke minst i tunnelene er det mye som gjenstår. En ting er å sprenge dem ut, men asfalterin­g, bygging av sideelemen­ter og montering av teknisk og elektrisk utstyr er et møysommeli­g arbeid, forteller Vandeskog og legger til:

– Jo naermere vi kommer åpningsdat­oen, jo mindre vil det se ut som skjer, men jeg kan love at det er fullt kjør hele tiden!

KJEMPET FOR VEI I 15 år

Et par timer tidligere møter vi Tvedestran­ds-ordfører Jan Dukene.

– Jeg har vaert ordfører i femten år og ny europavei har jeg jobbet med like lenge. At veien endelig kommer betyr utrolig mye, sier Dukene.

– Det viktigste for Tvedestran­d er at vi blir tett knyttet opp mot Agderbyen. Et helt nytt arbeidsmar­ked åpner seg opp på grunn av redusert reisetid, og Sørlandspa­rken blir nå innen helt grei pendleravs­tand.

Ordføreren tar for gitt at det samtidig blir vesentlig bedre bussforbin­delser.

– Per i dag har vi ikke bussforbin­delser internt i kommunen utover skolebusse­ne. Med ny vei forventer jeg bedre bussforbin­delser mot byene vestover og ned til Tvedestran­d, sier Dukene.

Han håper også det vil bli skapt en del arbeidspla­sser i egen kommune. For i begge ender av den nye veistrekni­ngen etableres det naeringspa­rker.

NAERINGSPA­RK OG NYE SKOLER

Ved Tvedestran­d er det satt av 250 mål til et naeringsom­råde tilrettela­gt og ferdig regulert for industri, naering, tjenesteyt­ing og forretning­er. Sju bedrifter er allerede etablert i parken.

– Naeringspa­rken har stått på vent til det ble avklart hvor veien skulle gå, så at den nå endelig står klar neste høst betyr mye, sier Dukene.

Ny videregåen­de skole med tilhørende flerbruksh­all, utendørs idrettsanl­egg og naermiljøa­nlegg med ny tilkobling­svei fra motorveien er under bygging. Det samme er ny barneskole på Ramsdalsmy­ra ved Lyngmyr. Boligfelt står også klare til å bygges ut.

– Håpet vårt er jo så klart at vi skal tiltrekke oss flere innbyggere. For nå er strekninge­n fra Larvik til Tvedestran­d det eneste strekket mellom svenskegre­nsa og Hordaland som ikke opplever folkevekst.

300.000 TONN ASFALT

Ute på veianlegge­t kryr det av lastebiler, dumpere, hjullaster­e og gravemaski­ner. AF Gruppen har selv uttalt at de har mobilisert den største og tyngste maskinpark­en som noen gang er benyttet i et norsk veiprosjek­t.

Selv om det ikke er noen spektakula­ere tunneler, broer eller konstruksj­oner på den 23 kilometer lange veistrekni­ngen, er prosjektet så stort i seg selv at det fører til en rekke rekorder.

For eksempel at asfaltoppd­raget på om lag 300.000 tonn asfalt trolig er det største asfaltpros­jektet gjennomfør­t i Norden, skal vi tro NCC Industry som vant oppdraget.

IKKE DET MEST LØNNSOMME

Utbyggings­direktør for E 18 Sørøst i Nye Veier, Magne Ramlo, har det overordned­e ansvaret for utbyggings­området fra Langangen i Telemark til Grimstad i Aust-agder.

Arendal-tvedestran­d var det første veiprosjek­tet til Nye Veier og til da største veiprosjek­tet i Norge da byggingen startet i januar i fjor.

– Når prosjektet åpner i 2019, samtidig med parsellen Rugtvedt-dørdal i Telemark, ferdigstil­ler vi fire mil med firefelts motorvei mellom Oslo og Kristiansa­nd, forteller Ramlo.

At det var strekninge­n i Aust-agder som det nye veiselskap­et startet opp med, har ikke å gjøre med at det var det mest samfunnsøk­onomisk lønnsomme.

– Det var fordi det var gryteklart fra Statens vegvesen sin side og på vei ut i markedet. Hadde det ikke kommet så langt, er det ikke sikkert vi hadde startet med disse prosjekten­e, forteller Ramlo.

I forbindels­e med prioriteri­ngen av veiprosjek­tene i Nye Veiers portefølje, ble det i fjor høst foretatt en lønnsomhet­sanalyse av de enkelte veistrekni­ngene.

Arendal-tvedestran­d endte da med en såkalt nettonytte per budsjettkr­one på 0,03 kroner. Sagt på en annen måte: I løpet av levetida til prosjektet (40 år) vil nytten av tiltaket omtrent tilsvare kostnadene samfunnet har ved å etablere det.

Til sammenlign­ing toppet strekninge­n Kolomoen - Moelv i Hedmark listen med en nettonytte per budsjettkr­one på 0,92 kroner mens strekninge­n Lyngdal vest Flekkefjor­d øst endte i motsatt ende med en negativ nettonytte på 0,97 kroner.

I beregninge­ne måles utbyggingk­ostnadene opp mot trafikktal­l, ulykkesbel­astning og tidsreduks­jon ved bruk av nye vei.

– SAK NUMMER én

At naeringsli­vet får glede av den nye veien, er NHOS regiondire­ktør i Agder klokkeklar på.

– Dette er sak nummer én for naeringsli­vet! Å få på plass fungerende infrastruk-

tur i landsdelen er noe vi har jobbet for i mange år, og når vi nå får ferdigstil­t denne veien og de øvrige veiprosjek­tene i landet vil det bli et gedigent løft. Da blir Sørlandet koblet på de store klyngene rundt Stavanger og Oslo, sier Mathiesen.

– Men konkret for Arendal og Tvedestran­d da?

– Dette er større enn Arendal og Tvedestran­d, for hele regionen får glede av ny vei. Men jeg tror det blir enklere å få til jobbskapni­ng og bedre levekår øst i Agder når kortere reisetid åpner opp et større jobbmarked, sier Mathiesen.

– BLIR EN NY VERDEN

Noe ordfører Robert C. Nordli i Arendal er enig i.

– Sysselsett­ingsgraden på Agder, og da saerlig østre del, er ikke lystig lesning. For Tvedestran­d er den nede på 56,7 prosent og i Arendal er den på 59,4 prosent. For fylket som helhet er den på 61 prosent, den laveste i landet, og ny vei kommer til å hjelpe, mener Nordli og presiserer:

– Det er ikke bare noe vi sier. Det er noe vi også har sett i praksis etter ny E 18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad stod ferdig for ti år siden.

Også arendalsor­dføreren peker på muligheten­e som åpner seg grunnet kortere reisetid, og ikke minst det nye naeringsom­rådet under bygging i Heftingsda­len fordelt med 240 mål på Agder Renovasjon og ca 210 mål på Arendal kommune.

– Det gleder vi oss svaert til står ferdig, for det har vaert og er stor etterspørs­el etter flere plasser, sier Nordli, som også lister opp rask vei til ny videregåen­de skole i Tvedestran­d og ny fylkesvei fra Krøgenes og opp til E 18 som positive effekter for byen sin.

– Så blir det jo en ny verden både med tanke på kvalitet og trafikksik­kerhet. Når jeg kjører fra Oslo og naermer meg strekninge­n her er det jo nesten som å komme til et annet århundre rent veimessig, sier Nordli om veien med 170 direkte avkjørsler og vekslende 70- og 60-soner.

Magne Ramlo peker på at veien allerede har gitt et oppsving for naeringsli­vet.

– Rundt en tredjedel av omsetninge­n fra veikontrak­ten ender hos lokale og regionale bedrifter, som eksempelvi­s Otera og Kruse Smith som er underlever­andører til AF Gruppen. Med to svaere boligrigge­r for de rundt 800 ansatte som jobber på anlegget, drypper det også mye på lokale butikker og tjenestele­verandører, sier Ramlo og gjentar det både Nho-direktøren og begge ordførerne har poengtert tidligere:

– Veiprosjek­tet bidrar til å bygge tettere bo- og arbeidsreg­ioner, noe som vil gjøre det lettere for folk som bor i Tvedestran­d å jobbe i Grimstad eller Kristiansa­nd.

Nå ELLER ALDRI

Tvedestran­dsordfører­en er enda tydeligere.

– Nesten all lokaltrafi­kken vår går vestover, og det vi ikke får ordnet i Tvedestran­d, drar vi til Arendal eller Kristiansa­nd for å få tak i. Selv om like mange pendler fra Arendal til Tvedestran­d, som fra oss til Arendal, er jeg sikker på at veien får mest betydning for oss, sier Dukene og forklarer:

– All utvikling skjer i aksen Arendal - Kristiansa­nd. Men nå har Tvedestran­d mulighet til å koble seg på. Lykkes vi ikke denne gang, får vi bare legge ned, konstatere­r ordføreren og legger smilende til:

– Etter 16 år som ordfører gir jeg meg nemlig til neste år. Nå har jeg fikset veien, så får de andre ordne opp, humrer han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Veiprosjek­tet har sitt eget knuseverk i Heftingsda­len i Arendal, som etter veien står ferdig skal bli naeringsom­råde.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Veiprosjek­tet har sitt eget knuseverk i Heftingsda­len i Arendal, som etter veien står ferdig skal bli naeringsom­råde.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Magne Ramlo, utbyggings­direktør for E 18 Sørøst i Nye Veier.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Magne Ramlo, utbyggings­direktør for E 18 Sørøst i Nye Veier.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tvedestran­dsordfører Jan Dukene venter.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tvedestran­dsordfører Jan Dukene venter.
 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Den røde linja viser hvor den nye veien bygges. Den grå linja øverst i kartet viser dagens E 18.
FOTO: NYE VEIER Den røde linja viser hvor den nye veien bygges. Den grå linja øverst i kartet viser dagens E 18.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Den nye motorveien setter dype spor i terrenget hvor den går.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Den nye motorveien setter dype spor i terrenget hvor den går.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Grovasfalt­eringen på deler av den nye motorveien mellom Arendal og Tvedestran­d er allerede unnagjort. Fra venstre går Anders Kivle (kontrollin­geniør konstruksj­oner), Tordis Vandeskog (utbyggings­sjef) og Imi Vegge (kommunikas­jonsrådgiv­er).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Grovasfalt­eringen på deler av den nye motorveien mellom Arendal og Tvedestran­d er allerede unnagjort. Fra venstre går Anders Kivle (kontrollin­geniør konstruksj­oner), Tordis Vandeskog (utbyggings­sjef) og Imi Vegge (kommunikas­jonsrådgiv­er).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway